Kviz: kako dobro poznate svojo mačko?

Mačke so zelo zanimive živali in se v marsikaterem pogledu kar precej razlikujejo od ljudi. Zelo pomembno je, da svojo kosmatinko poznamo dobro, saj se tako med nami in našo ljubljenko razvije prav posebna vez, njeno vedenje pa nam postane precej razumljivejše. S spodnjim kvizom preverite kako močna vez se je razvila med vami in vašo mačko.

 

Zjutraj se zbudite in vstanete iz postelje. Medtem vaša mačka:

A: spi na tleh ob postelji in čaka, da se zbudite vi. Potem, ko vstanete iz postelje se zbudi in vam sledi po vseh jutranjih opravkih.

B: poležava v drugi sobi ali pa se igra s svojimi igračkami. Ko stopite v prostor, v katerem se nahaja, pristopite do nje in jo pozdravite ter pobožate.

C: skoči na posteljo in vas prebudi ob zelo zgodnji uri, ker je lačna, vi pa ste popolnoma pozabili nanjo.

 

Prišel je čas mačkinega obroka. Med pripravljanjem obroka:

A: mačka že nestrpno pričakuje hrano in nato takoj začne jesti, saj ste izbrali njeno najljubšo vrsto hrane.

B: mačka ve, da ji pripravljate hrano in pokaže zanimanje zanjo. Potem ko ji obrok postrežete, odide do posodice, hrano povoha, nekaj časa premišljuje, ali ji je hrana všeč in nato le poje obrok.

C: vaša mačka pleza po vas in vas praska, saj je postala lačna že veliko prej. Ko ji postrežete hrano, hrano povoha, vas malce vprašujoče pogleda in odide od posode s hrano, ker takšne hrane ne mara.

 

Mačke so tudi zelo igriva bitja. S katero igračko se najraje zaposli?

A: Večkrat dnevno odide v svoj del stanovanja, kjer se nahajajo tudi njene igrače. Največkrat poseže po plišasti igrački, ki ste ji nadeli tudi ime, katero je dobila za svoj rojstni dan.

B: Vaša mačka ima sicer veliko igračk, a se nikoli niste zares osredotočili na to katera je njena najljubša. Rekli bi, da so ji igrače všeč, do nobene določene pa ne pokaže večjega zanimanja.

C: Kosmatinka si za igračko vzame kar del vašega pohištva, ki ga neredko uniči, saj nad njenimi igračam ni pretirano navdušena.

 

Vaša mačka je potrebna kopanja, a želite to storiti brez hujših posledic. Kako se lotite kopanja?

A: Ljubljenka razume, da kopanje ni nič strašnega in da si bo z lepim vedenjem po koncu kopanja zaslužila nagrado, zato vam kopanje mačke ne predstavlja večjega problema.

B: Mačka postane malce prestrašena, ko vas zagleda, da pripravljate pripomočke za kopanje. Med kopanjem se malce upira, a se pomiri, ko ji ponudite priboljšek.

C: Kosmatinka se vam izogiba še pred tem, ko jo začnete kopati. Med kopanjem je nikakor ne morete umiriti, saj odvrne vsak vaš priboljšek. Kopanje zaključite še predenj uspete na njeno dlako nanesti šampon.

 

Dobro veste za vsak rojstni dan vašega sorodnika. Kaj pa veste o rojstnem dnevu vaše mačke?

A: Veste točen datum rojstva, praznujete njen rojstni dan in imate shranjene slike, ko ste se s svojo ljubljenko prvič srečali.

B: Veste samo leto njenega rojstva.

C: Ko vas kdo vpraša, koliko je stara vaša mačka, morate pogledati v njen potni list.

 

Koliko časa dnevno mačka preživi z vami?

A: Sledi vam v vsakem trenutku dneva, večkrat dnevno se z njo tudi igrate, jo učite razne trike in jo peljete tudi s povodcem na sprehod.

B: Nekaj časa preživi z vami, nekaj časa pa posveti igri z njenimi igračami in spanju. Občasno se vam prikrade v vaše naročje.

C: Le včasih pride do vas in izrazi željo po pozornosti. Svoj čas raje nameni obračanju stanovanja na glavo, kot pa druženju z vami.

 

Rezultati

Če ste večinoma odgovorili z A, imate vaše mačko v malem prstu in lahko bi rekli, da svojo kosmatinko poznate skoraj tako dobro kot sebe.

V primeru, da ste se pretežno odločili za odgovor B, poznavanje vaše mačke ni slabo ni pa tudi briljantno. O nekaterih področjih veste veliko o drugih pa manj. Osredotočite se na ta področja in poskušajte izboljšati poznavanje in razumevanje mačke.

Če ste največkrat odgovorili s C, svoje mačke ne poznate najbolje, kar je verjetno posledica tega, da z njo tudi ne preživite veliko časa. Za to mogoče niste krivi sami, saj imajo nekatere mačke tudi tak značaj, zaradi katerega se ne marajo preveč družiti s svojimi lastniki.

 

Manca Novak