Kako mačko navaditi na povodec?

Mačka na povodcu za nekatere še v današnjem času predstavlja en velik nesmisel, a je za uporabo povodca pri mačkah veliko več koristi, kot si lahko nekateri sprva sploh mislijo. Zakaj in kako mačko navaditi na povodec, pa vam tokrat predstavljamo v spodnjem članku.

 

Zakaj mačko navaditi na povodec?

Zakaj bi mačko sploh navadili na povodec, kakšni so razlogi in ali so ti sploh smiselni? Mačke so radovedna bitja, ki izredno rade raziskujejo okolico okoli sebe. Vendar nimajo vse mačke iste priložnosti. Nekatere od njih živijo izključno v stanovanju ali v okolju, kjer je zanje prosto gibanje zunaj prenevarno. Iz tega razloga so mnogi lastniki pomislili na uporabo povodca.

S povodcem mački omogočite raziskovanje zunanjega okolja in ob tem skrbite za njeno varnost ter se izognete morebitnim nesrečam, ki lahko žival doletijo med raziskovanjem. Povodec pa ni koristen samo za varen sprehod zunaj, temveč tudi za dolga potovanja, obiske veterinarja in ob morebitni selitvi v drugo okolje.

 

Katere mačke je smiselno navaditi na povodec?

Vprašanje, ki se prav tako poraja mnogim lastnikom mačk je, ali je vsaka mačka primerna za povodec? Odgovor na to vprašanje je ne, vsaka mačka ni primerna za povodec in iz tega razloga je tudi ni smiselno navajati nanj. V to skupino mačk sodijo mačke, ki jih je strah okolja, drugih živali in celo drugih mačk. V tem primeru navajanje na povodec ni smiselno, saj je zanje že prihod v drugo okolje predstavlja stres in s tem tudi vsaka novost v njihovem življenju.

Prav tako je težko navaditi na povodec starejše mačke, saj se težje tudi privadijo na povodec oziroma jim lahko to predstavlja prevelik stres.

 

 

Kako mačko navaditi na povodec?

Preden se lotimo uvajanja mačke na povodec, ji moramo priskrbeti oprsnico, saj lahko z navadno ovratnico povzročimo poškodbe vratu, ko bo mačka vlekla naprej. Pri izbiri je ključnega pomena, da izberemo oprsnico pravilne velikosti in povodec, primeren za njihovo aktivnost zunaj.

Navajanje na oprsnico

V prvem koraku je ključno, da ljubljenko navadimo na nošenje oprsnice. To lahko storimo že v stanovanju oziroma v hiši. Nekatere se nanjo hitro navadijo, spet druge pa lahko oprsnica izredno moti in je postopek navajanja zahtevnejši. Pomembno je, da oprsnico povežemo s kakšno pozitivno izkušnjo, kot je nagrada v obliki priboljška. Vsekakor pa je ta korak ključen, še preden začnemo mačko uvajati na povodec.

Navajanje na povodec

Pri navajanju na povodec je ključno, da navajanje pričnemo postopoma, brez hitenja in z veliko mero potrpežljivosti. Mačko na prvi sprehod peljemo v mirno okolje. Najprimernejše je dvorišče ali vrt. V primeru, da se mačka noče premakniti iz mesta, se sklonite k njej in jo spodbudite. Za lažje navajanje na hojo na povodcu si lahko pomagamo z igračami in igro ali s priboljški. Ko se mačka navadi na uporabo povodca v tem okolju, se lahko počasi premaknete na sprehode z mačko tudi v drugo bolj hrupno okolje z več zanje motečimi dejavniki.

 

Seveda pa je pomembno, da se zavedamo, da je vsaka mačka posebna in potrebuje določen čas za navajanje na novo navado. Nekatere mačke to hitro osvojijo, spet druge pa potrebujejo malce več časa in s tem tudi več naše potrpežljivosti.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.anticruelty.org
www.thesprucepets.com
www.adventurecats.org