Kako skopati mačko (brez hujših posledic)?

Mačke so v osnovi izjemni osebni frizerji, zato boste morali mačko skopati le redko. V primeru, da morate svojo vseeno mačko skopati, se morda sprašujete: kako sploh mačko skopati in ob tem ne utrpeti posledic? Ti nasveti vam pomagajo, da bosta oba zadovoljna med kopanjem in po njem.

Ali je mačke res potrebno kopati?

Večina kosmatink ne potrebuje rednega kopanja, saj so mačke po naravi zahtevna bitja in težijo k tem, da ostanejo čista.

Mačji jezik je hrapav, saj je prekrit z drobnimi ukrivljenimi bodicami, ki prenašajo slino po njenem kožuhu. Verjetno ste pri svoji mački že opazili da se liže in grize grudice na kožuščku, dokler ne izravna vsega. Majhne bodice namreč raznašajo mačjo slino po kožuhu, ob tem pa na kožuh nanesejo tudi naravna olja.

Čeprav mačka porabi približno 30 odstotkov svojega časa za vsakodnevno samooskrbo, je najbolj pomembno, da mačjo dlako negujemo, predenj pridemo do stanja, ko je potrebno kopanje. Z rednim česanjem mačke bomo morebitne zdravstvene težave odkrili hitreje. Razna kožna stanja in spremembe dlake vaše mačke so namreč pogosti znaki kakšne bolezni skrite v ozadju. Kratkodlake mačke potrebujejo nego približno enkrat tedensko, dolgodlake pa vsak dan.

 

Kako pogosto naj bi potem kopali mačko?

Včasih se zgodi, da morate mačko skopati. Kopanje je potrebno v primeru, da si mačka umaže kožuh z nemčim, kar bi ob zaužitju škodilo njenemu zdravju.

Nekatere mačje kožne bolezni je možno pomiriti prav s kopanjem. V primeru, da ima mačka kakšno kožno bolezen ji bo veterinar verjetno predpisal medicinske kopeli, ki bi olajšale mačje težave.

Tudi starejše mačke se same negujejo, vendar zaradi morebitnih bolezni niso več tako samooskrbne. Prav zato potrebujejo več nege.

Številne dolgodlake pasme potrebujejo kopel vsakih nekaj mesecev, da zmanjšamo nastajanje grudic dlake. Poleg dolgodlakih mačk, pa še pogostejše kopanje potrebujejo brezdlake mačke, saj se jim oljnati ostanki naberejo direktno na koži.

 

 

Kako pravilno skopati mačko?

  • Čas za kopanje naj bo čas, ko bo mačka vesela in razigrana.
  • Pripravljene imejte vse pripomočke (glavnik, šampon, brisačo, krpo, priboljške).
  • Šampon, ki ga uporabljate naj bo izključno namenjen mačkam. (svojega si zagotovite tukaj)
  • Pri kopanju naj vam pomaga razumevajoč asistent, ki naj drži mačko, medtem ko jo vi kopate.
  • V prostor za kopanje napolnite z nekaj centimetri tople vode in vanj postavite mačko.
  • Umazane dele mače zmočite z vodo in jih nato šamponirajte
  • Mačji obraz očistite z mokro krpo.
  • Šampon temeljito sperite z mačke, mačko ovijte v brisačo in jo dobro posušite.
  • Dolgodlakim mačkam prečešite kožuh predenj jih popolnoma posušite z brisačo.
  • Mačko nagradite s priboljški.

Upamo, da smo vam z nasveti olajšali kopanje mačke in vas z njimi rešili pred večjimi praskami. V primeru, da vaša mačka v nobenem primeru ne bo prenašala vode, pomagali pa ne bodo niti priboljški, se posvetujte z veterinarjem, ali pa poizkusite suhe šampone za mačke.

 

Manca Novak

 

VIRI:
www.dailypaws.com