Kdaj je diareja pri mačkah nevarna?

diareja-pri-mackiPrav pri vsaki mački se tu in tam pojavi redkejše blato. Diareja pri mačkah v posameznih, občasnih primerih običajno ni nevarna, kadar pa gre za ponavljajoče dogajanje, pa je to brez dvoma resen opozorilni znak, da je nekaj močno narobe.

Iztrebljanje je namreč lahko pri mački eden izmed najbolj prepoznavnih pokazateljev splošnega zdravstvenega stanja živali. Spremljanje in skrbno, dnevno opazovanje iztrebka tako omogoča lastniku sprotno prepoznavanje počutja, zdravstvenega stanja in drugih sprememb, povezanih z življenjem mačke.(((ZANAROCNIKE)))

V normalnih okoliščinah mačka proizvaja čvrste, lepo oblikovane iztrebke, ki jih je preprosto pospraviti. Večinoma jih je mogoče lepo zajeti iz škatle, takšni mačji iztrebki pa so neškodljivi tudi nasploh. Zdrave mačke dnevno uporabljajo svoja mačja stranišča, če se kot mladički ustrezno naučijo njihove uporabe.

Diareja se lahko pri mačkah pojavlja v različnih oblikah in stopnjah intenzivnosti, kot takšna pa lahko predstavlja različne stopnje resnosti težave. Neobičajno mehko blato pri mački je lahko posledica virusne okužbe, prebavnih motenj ali resnih bolezni. Enako kot velja za diarejo pri človeku, pa gre tudi pri mački lahko tudi za relativno majhen problem, kot je na primer reakcija na spremembo prehrane, intoleranca na laktozo, če ste mački na primer dali piti mleko ali pa odziv na stres.

Kadar se stanje iztrebka mačke ne izboljša v dnevu ali dveh, je potrebno razmisliti o morebitnih bolj resnih težavah, kot so na primer paraziti, črevesne okužbe, zastrupitve, tujki črevesju, bolezni ledvic ali jeter, vnetje črevesa, rakave tvorbe in limfomi.

Torej, če je diareja prisotna več dni, mačka pa ob tem kaže tudi druge znake slabega počutja, oziroma na splošno ni videti dobro, je potrebno takoj obiskati izbranega veterinarja.

Če ima mačka mehko blato, kljub temu pa je igriva, živahna, ima apetit in dovolj pije, potem skoraj zagotovo ne gre za hujšo težavo, ki bi zahtevala takojšen obisk veterinarja. Razmislite, če ste morda te dni ravno zamenjali prehrano. Morda se bo treba vrniti na stari meni, oziroma izločiti določena živila, ki jih mačka ne prenaša.

V primerih, ko se pri mački diareja pojavi večkrat dnevno, poleg tega pa mucka tudi bruha in se opazno slabo počuti, morate nujno takoj poiskati veterinarsko pomoč. Sočasno bruhanje in driska je še posebno nevarna kombinacija, ker lahko hitro privede do dehidracije pri mački. Tudi kronične driske pri mački se ne sme zanemariti. Posamezne okužbe z zajedavci in črevesne bolezni so lahko nevarne tudi za človeka.

Nasprotna in nič manj resna težava od diareje pa je lahko tudi zaprtje. Pri mačkah morate biti pozorni tudi na zaprtje in težave z uriniranjem. Problem boste najverjetneje opazili, če bo mačka kar naenkrat opravljala svojo potrebo tudi zunaj mačjega stranišča. Do tega pride, ker se mačka s težavo oziroma zaman trudi opraviti potrebo znotraj stelje, zato kasneje poskuša tudi drugje. Ob zaprtju boste opazili, da je blato nenavadno težko in suho. Seveda je tudi zaprtje lahko smrtno nevarno, kakor tudi urinska obstrukcija. V primeru težav z zaprtjem ali težav pri uriniranju je nujno, da čim prej obiščete izbranega veterinarja, ki bo ocenil resnost zdravstvenega stanja mačke.

Maja Kalaš

Vir: catster.com

Objavljeno v dvanajsti številki revije Mucek