Kam z odpadnim mačjim peskom?

Načeloma ima vsaka mačka, ki je pol notranja ali notranja mačka, svoje mačje stranišče. Že kot mladiče jih naučimo, kje se opravlja veliko in malo potrebo; v mačjem stranišču s primernim posipom. Mačke v pesku zakopljejo svoj urin ali feces, kar v bistvu naredijo že nagonsko. Tokrat vam predstavljamo, kam z odpadnim mačjim peskom?

Posip za mačje stranišče

Posip za mačje stranišče je krhek, nasut material, ki vpije tekočino in neprijetne vonjave, še posebej amoniak. Najpogosteje se uporablja anogranski material: betonit, ki je vrsta gline. Zaradi tega mu pogovorno pravimo “mačji pesek”.

V ospredje pa zadnje čase prihajajo tudi alternative, kot so posipi iz rastlinskih vlaken (večina je tudi biorazgradljivih) ali pa silikatni (kristalni). Vsekakor izberite takega, ki odgovarja vaši mački. Če se mačka na določen posip ne more navaditi, je v to ne silite in zamenjajte posip.

Mačje stranišče pa je treba tudi počistiti.

Kam torej z odpadki?

Pri čiščenju se pogosto pojavi vprašanje: Kam z odpadnim mačjim peskom? Ko stranišče očistite, odpadni pesek dajte v vrečko (plastično, papirnato ali biorazgradljivo) ter jo tesno zaprite. Katerikoli pesek uporabljate, tudi če je to biorazgradljiv, ga je potrebno odložiti v mešane komunalne odpadke.

Nevarnost mačjih iztrebkov je ta, da lahko vsebujejo škodljive patogene bakterije in zajedavce (npr. Toxoplasma gondii), ki so lahko nevarni za človeka in vodne vire. Če bi odpadni mačji pesek (tudi biorazgradljiv) odložili med biološke odpadke, bi tako ogrozili postopek nastajanja komposta iz bioloških odpadkov. Ta kompost gre nato na kmetijske površine, kjer prisotnosti patogenih mikroogranizmov ne sme biti. Prav tako to velja za metanje iztrebkov v straniščno školjko ali dajanje iztrebkov na domači kompost (če ga uporabljate za vrt).

Če vaša mačka sprejme posipe iz rastlinskih vlaken, kot so peleti ali celulozni posipi, pa boste z uporabo le teh le naredili mačje življenje bolj ekološko. Rastlinska vlakna se namreč za razliko od betonita razgradijo.

Okolju prijazno je tudi, če posipa uporabite čim manj. Preverite nekaj trikov, kako porabiti manj posipa za mačke.

Če še vedno niste prepričani o tem, kako ravnati z odpadnim mačjim posipom, se obrnite na svoje lokalno komunalno podjetje.

P.L.

 

VIRI:

www.en.wikipedia.org

www.vokasnaga.com

www.ohranimozemljo.si