Kako preprečim mačji pretep?

kako-preprecimo-macji-pretepMačji spopadi so del naravnega vedenja mačk. Ključ do uspešnega preprečevanja mačjih pretepov v domu pa je razumevanje vzrokov, zakaj pravzaprav do spopadanja sploh prihaja.

Vedenje mačk je zelo kompleksno, zato je za vsako spremembo v vedenju mačke potrebna predvsem strpnost in potrpežljivost. Najverjetneje bo potrebno preizkusiti več različnih metod, da bi končno dosegli uspeh in spremenjeno vedenje vaših mačk.

Kje so torej razlogi, da se mački spopadata?

Morda ste pravkar pripeljali v svoje domovanje, ki ga sicer uspešno delite z eno mačko, še drugo, novo muco, morda je ena od vaših sicer miroljubnih mačk pravkar vstopila v obdobje spolne zrelosti, morda ste se preselili in s tem povzročili mačji boj za nova domača ozemlja, ipd. Šele ko boste ugotovili vzrok za spopadanje mačk, boste lahko pričeli z odpravljanjem posledic, torej neželenega mačjega vedenja.

Najbolj pogosti vzroki za spopadanje pri mačkah so:

1. Hormoni

Mačke moškega spola, torej mačkoni, so pogosteje vključeni v med-mačjo agresijo, predvsem v obdobju, ko dosežejo socialno zrelost, torej nekje v starosti od dveh do štirih let. Ta vrsta agresije se običajno pojavi kot oblika tekme samcev in boja za samice, enako pa se lahko pojavi pri obeh spolih tudi kot posledica spora za ozemlje.

Prvi korak k odpravi te težave je nevtraliziranje vonja vaše mačke. Priporočljiva je uporaba posebnih mačjih feromonov, s katerimi lahko poškropite vse prostore, kar uspešno pripomore k zmanjšanju agresije.

2. Nov, še neznan mačji vonj v domačem okolju

Če pripeljete v dom novega mucka, bo imel seveda s seboj nov, edinstven vonj, vaš rezidentni maček pa ga bo najverjetneje zaznal kot vonj “okupatorja”, zaradi česar bo morda reagiral agresivno do prišleka. Seveda so reakcije lahko zelo različne, kajti nekateri mački so bolj občutljivi na nove mačje člane od drugih.

Mešanje vonjav mačk lahko uspešno pospeši spoznavanje in hkrati omeji mačje konflikte. Ob prihodu novega mačka v hišo vzemite brisačo in z njo rahlo drgnite najprej enega, nato pa tudi vse druge mačke po hrbtu. S tem boste lepo združili mačje vonje in jih pomešali med seboj. To počnite večkrat na dan vsaj nekaj tednov. S tem preprostim, učinkovitim postopkom boste lahko bistveno zmanjšali frekvenco konfliktov med mački.

3. Ljubosumje

Jasno je, da nova mačka v hiši praviloma vedno dobi več lastnikove pozornosti od starih mačjih družinskih članic in slednje kaj hitro lahko privede tudi do mačjega ljubosumja. Vaše »stare« mačje prijateljice menijo, da jim novi prišlek krade vašo pozornost, zato lahko nanj reagirajo agresivno. Poskusite se dodatno potruditi za druženje z vašimi starimi mačkami, saj boste le na ta način ublažili njihove strahove in preprečili ljubosumje. Pojav mačjega ljubosumja je seveda toliko bolj izrazit pri tistih mačkah, ki so bolj nagnjene k intenzivni interakciji s človekom in so posledično tudi močneje navezane na svojega lastnika. Takšne mačke bodo od vas potrebovale res trdno zagotovilo, da imajo še vedno zagotovljen svoj prostor v vašem srcu. Potrudite se, da jim to dokažete.

4. Boj za ozemlje

Mačke so po naravi zelo teritorialne živali, kar pomeni, da njihovo ozemlje sega veliko dlje od vašega kavča. Ob prihodu druge, nove mačke v “njihov” dom, bo med mačkami potekal boj za ozemlje. Razmislite o tem, da svoji novi mački zagotovite lastno mačje drevo, morda za začetek tudi ločene “mačje prostore”, da bi s tem kar najbolj omejili možnost boja mačk za domači teritorij. Združevanje naj nato poteka postopoma: sprva mački hranite na nasprotni strani vrat sobe, tako, da zaznavata le vonj druge mačke. Nato odprite vrata, vendar mednju postavite fizično prepreko kot je ograjica, da se mački tudi vidita, a ne moreta druga k drugi. Šele po daljšem obdobju privajanja skozi pozitivno izkušnjo hranjenja, mački uspešno združite v istem prostoru, vendar jima še vedno zagotovite lastni prostor za počitek, lastno posodo in lastno mačje stranišče.

5. Čas za prestajanje mačje “zaporne”kazni

Če kljub vsem vašim prizadevanjem in vsem poznanim ukanam, znotraj doma mačjih bojev ne morete preprečiti, potem je nastopil čas za uporabo skrajnega ukrepa: uvedbe “mačje zaporne kazni”. To seveda sploh ni tako slabo, kot se morda sliši. Gre zgolj za to, da se mačkam zagotovi distancirano bližino (lahko se med seboj opazujejo, poslušajo in vonjajo) in hkrati se jim uspešno prepreči, da bi ogrožale druga drugo. Kako? Takole: nabavite velik transportni zaboj za pse, pomembno pa je, da ga nikoli ne uporabljate za transport vaših mačk. Ta zaboj namreč predstavlja poseben mačji “uklonilni zapor”. V zaboj postavite kartonsko škatlo, mačje stranišče in posteljo. Vanj zaprite najprej eno mačko, drugo (ali druge) pa pustite proste zunaj zaboja, vendar v istem prostoru. To počnite vsak dan, vsaj en teden in sicer tako, da svojo “zaporno kazen” izmenično služijo vse vaše mačke (vsak dan druga). Ko ocenite, da so mačke umirjene, jih lahko počasi spustite skupaj, vendar se z njimi igrajte in jih zamotite, da med igro pozabijo na morebitno spopadanje. Če ena mačka kljub temu začne boj, jo takoj vrnite v družinski “uklonilni zapor”. Ponavljajte ukrep toliko časa, dokler ne dosežete mirnega sobivanja vseh vaših mačk brez spopadanja. Lepo vedenje posamezne mačke seveda vedno tudi pohvalite in nagradite.

Približno v roku enega meseca bi morali, ob dosledni in dnevni uporabi te skrajne metode metode, doseči uspeh.

Varno prekinjanje mačjih bojev

Če se vaše mačke doma spopadajo, ste verjetno že morali tudi posredovati in prekiniti marsikateri mačji konflikt. Pomembno je, da pri tem poznate nekaj osnovnih pravil: nikoli se ne lotite ločevanja mačk sami, z golimi rokami. Uporabite lahko bodisi vodno pištolo, s katero rahlo poškropite mačke, bodisi lahko poskusite z močnim hrupom (npr. pločevinka napolnjena z drobižem, glasen tlesk dlani, ropot vrat omarice, ipd.) preusmeriti pozornost mačk in učinkovito ustaviti spopad.

Nikoli ne lovite ali suvajte mačk z omelom! Tako boste izzvali le še večjo agresijo in kar je najhuje, lahko se zgodi, da vaša mačka izgubi zaupanje v vas. Škoda bi bila seveda nepopravljiva!

Zapomnite si zlato pravilo: s strpnostjo, znanjem, razumevanjem in doslednostjo je mogoče doseči mačjo harmonijo v domu.

Maja Kalaš

Vir: www.catster.com

 

mucek-narocnina-1