Kako nam mačke izkazujejo naklonjenost

kako-nam-macke-izkazujejo-naklonjenostKako ljubezniva bo vaša mačka je odvisno predvsem od njene osebnosti, podedovanih značilnosti in vzgoje. Nekatere mačke so bolj ravnodušne, spet druge pa kar ne morejo dočakati, da vam lahko izkažejo svojo naklonjenost.

Kadar pa se mačka odloči, da vam bo izkazala svojo naklonjenost, boste potrebovali pravi mačji leksikon in brez dvoma tudi zelo dobro poznavanje mačje govorice telesa. Prav tako boste potrebovali nekaj osnovnega znanja o sporazumevanju med mačko in človekom.

 

1. Počasno mežikanje z očmi

Ko mačke srečajo neznanca ali drugo mačko, jih običajno pozdravijo brez mežikanja z očmi. Kadar pa želijo izraziti simpatijo ali naklonjenost, takrat uporabijo posebno tehniko: počasno mežikanje z očmi. To vedenje je poznano tudi kot “mačji poljubček”. Prav tako pa lahko tudi človek s počasnim mežikanjem sporoča mački svojo naklonjenost in jo poskuša razbremeniti. Opazujte, če vam mačka odgovori s počasnim mežikanjem in bodite pozorni na to koliko časa traja takšna izmenjava.

2. Navezovanje stika

Mačke navezujejo stik tudi z negovanjem – z lizanjem in čiščenjem. Mačje lizanje je torej posebna oblika navezovanja stika z drugimi mačkami in tudi s človekom. Kadar vas vaša mačka liže, vam s tem svojim vedenjem hkrati sporoča, da vas sprejema kot del svoje mačje družine. Prav tako je lahko to početje tudi izraz nekoliko dominantnega vedenja vaše mačke, ki si vas lasti oziroma vas označuje kot svojega.

3. Drgnjenje s hrbtom in z obrazom

Kadar vaša mačka drgne svoj obraz ob vas, vam sporoča, da vas je označila kot svoje premoženje. Žleze na obrazu mačke namreč izločajo posebne feromone, ki mačkam služijo za označevanje teritorija, prav tako pa takšne oznake pomenijo znak udobja in domačnosti. Feromonski podpis vsake posamezne mačke je namreč edinstven, tako kot človeški prstni odtisi. Druge mačke lahko na podlagi tega “podpisa” razberejo, katero ozemlje (ali človek) pripada drugi mački.

4. Iskanje bližine

Kadar vam vaša mačka vztrajno sledi iz prostora v prostor in se druži z vami, to pomeni, da ste zanjo zanimivi in si želi biti v vaši družbi. Še posebno tiste mačke, ki sicer niso preveč družabne in ne uživajo v crkljanju, predvsem na ta način izkazujejo naklonjenost svojemu skrbniku, preprosto s tem, da želijo biti v njegovi bližini.

5. Prinašanje “daril”

Čeprav je za lastnika mačke največkrat precej nagnusno, da mačka na domači prag prinese mrtvo ptico, miško ali drugo majhno živalco, se nikar ne jezite nanjo, saj vam prav s tem zelo jasno in nedvoumno sporoča, kako zelo vas ima rada. S prinašanjem daril vam poskuša izkazati svojo veliko naklonjenost in pripravljenost, da bo vedno poskrbela za vas, tako kot vsaka dobra mačja mati poskrbi za svoje mladičke. Mačka je namreč prepričana, da vam je s plenom podarila najbolj dragoceno darilo mačjega sveta, zato spoštujte njena prizadevanja! Seveda pričakujoče upa, da bo za svoj trud tudi pohvaljena, enako, kot majhni otroci pričakujejo odobravanje svojih staršev ob njihovih prvih samostojnih podvigih. Če pa si takšnega “obdarovanja” res ne želite, je edini način, da ga preprečite ta, da svojo mačko obdržite izključno v zaprtih prostorih.

6. Navdušenje ob vrnitvi domov

Morda sami tega sploh ne boste opazili, vendar vam morda lahko sosedje, zakonci ali sostanovalci povedo o navdušenem vedenju mačke, ko pred hišo zasliši brnenje vašega avtomobila, zvončkljanje ključev ali vaše korake po stopnicah. Izraz mačjega navdušenja je lahko prepoznaven v obliki teka mačke k vratom ter veselega izraz na mačjem obrazu, ker ste se varno vrnili domov.

7. Izpostavljanje trebuščka

Kadar se vaša mačka sproščeno prevrne na hrbet in vam ponudi svoj trebušček za božanje, vam sporoča, da vam brezpogojno zaupa in vas ima resnično zelo rada. Izpostavljanje trebuha pri mačkah namreč predstavlja izpostavljanje njihove ranljivosti. Če bi mačka kaj takšnega naredila v divjini, bi bile lahko posledice zanjo usodne. Ker se z vami počuti udobno in varno, ter vam brezpogojno zaupa, vam to svoje počutje najbolj nazorno pokaže na ta način.

8. Položaj repa

Mnoge mačke postavijo svoj rep v položaj oziroma obliko “vprašaja” kadar želijo pozdraviti nekoga, ki jim je všeč. Rep v pokončnem položaju kaže na poznavanje osebe ali živali, na zaupanje in naklonjenost.

9. Gnetenje

Ta nagonskega mačja gesta izvira od rojstva. Mačji mladiči namreč gnetejo svojo mamo in tako spodbudijo pretok mleka. Tega vedenja so zato vajeni od malega, kasneje v mačjem življenju pa pomeni predvsem zadovoljstvo, užitek, tudi čaščenje, kadar ga spremlja tudi slinjenje. To je eden izmed največjih izrazov ljubezni vaše mačke.

Mačja ljubezen je torej lahko zelo prefinjena. Za razliko od psov, vas vaša mačka nikoli ne bo zasula s »poljubčki«, temveč vam bo svojo naklonjenost pokazala na veliko bolj subtilen način.

Vedeti morate, da je pri mačkah ljubezen do človeka prav tako močna kot pri psih, le izražajo jo na svojstven način: s predenjem, drgnjenjem glavice ob vas in kot najvišji izkaz ljubezni seveda s skokom v vaše varno naročje.

 

Maja Kalaš

mucek-narocnina-1