Jesensko povečanje mačjih prometnih nesreč

Promet je ena največjih nevarnosti za mačke. Ker se dnevi skrajšajo, naše ceste postajajo bolj zahrbtne, vsakodnevno vožnjo na delo in z dela opravljamo v pol temi, ko težje opazimo mačko, ki bo morda prečkala cesto. Jesen je najhujša sezona prometnih nesreč, pri čemer so statistično najbolj ogroženi mladi samčki. 

Zakaj se poveča število prometnih nesreč?

Ob premiku ure, veterinarji opazijo znatno povečanje prometnih nesreč. Študije so pokazale, da mačke najpogosteje zadenejo avtomobili v večernih in zgodnjih urah. 78% prometnih nesreč z mačkami se zgodi ponoči, zato vedno svetujemo, da svoje mačke ponoči ne puščate na prostem.

Mačke so naravni plenilci in bodo v temi lovile plen. Poleg tega jih večerni mir naredi bolj samozavestne pri raziskovanju – kar pomeni, da bodo bolj verjetno na mestih (kot so ceste), ki bi se jih običajno izogibali podnevi, ko je promet največji. Jesen prinaša tudi dež, veter in včasih meglo, kar otežuje pogoje vožnje in vozniku zmanjšuje vid. Zaradi teh slabih razmer so vidnost in reakcijski čas mačk poslabšani, tako da se tako mačka kot voznik ne moreta izogniti trčenju.

Kaj pravijo raziskave?

Številke raziskav kažejo, da v Veliki Britaniji letno povozijo 250000 mačk, največ ravno v jesenskem času. To pomeni 630 mačk na dan. Čeprav je že ena mačka preveč, je odstotek mačk, ki bodo letno udeležene v prometni nesreči, 3,57% vseh mačk v Veliki Britaniji. Vendar pa je bilo v času, ko je bila opravljena ta raziskava, ocenjeno, da je v Veliki Britaniji 7 milijonov mačk, danes pa jih je 12,2 milijona.

Katere mačke so največkrat udeleženke prometnih nesreč?

  • mlajše mačke, stare od šest mesecev do šest let
  • samci (1,3 -krat bolj izpostavljeni kot samice)
  • križanci so (1,9 -krat bolj izpostavljeni v primerjavi s čistokrvnimi mačkami)

Reševanje mačke, ki je bila udeležena v prometni nesreči

Statistično 25% mačk pogine na kraju nesreče, ostale pa imajo dobre možnosti za preživetje, če jim zagotovimo takojšnjo in ustrezno oskrbo. Nikoli ni razumnega izgovora, da pustite mačko zapuščeno na kraju dogodka.

Mačko, vključeno v prometni nesreči, je potrebno odpeljati naravnost k veterinarju, ki ji bo nujno nudil prvo pomoč in lajšal bolečino. Zelo pomembno je, da ima vaša mačka vstavljen čip, saj lahko zaradi tega, veterinarja v primeru nesreče takoj kontaktirate.

Druge nevarnosti za mačke, povezane z avtomobili

Mačke jeseni pogosto spijo pod avtomobili

Ko se temperatura jeseni zniža, se mačke po navadi plazijo pod pokrove avtomobilov in kolesne loke, z namenom da prejmejo toploto iz avtomobilskih motorjev in pnevmatik. Avtomobilski motorji in pnevmatike lahko nekaj ur ostanejo topli in mačke bodo tu našle prijetno mesto. Tudi če svojega avtomobila ne uporabljate redno, se lahko mačke in mucki še vedno povzpnejo v notranjost in ga vidijo kot varno mesto stran od plenilcev.

Preden greste ven, vedno preverite, ali veste, kje je vaša mačka. Vedno poglejte pod vozilo, če se pod njim skrivajo, spijo ali se skrivajo živali. Mnogi se bodo povzpeli notri in ne bodo vidni. Zato morate preden se zjutraj odpravite na delo preveriti, ali v avtomobilu spijo mačke. Z roko udarite v pokrov motorja in po pnevmatikah.

Noč čarovnic

Med potencialno stresnimi dogodki, kot je noč čarovnic, je pametno, da mačko obdržite v zaprtih prostorih, kjer je varno in toplo.

Mačke lahko pobegnejo, ko se prestrašijo, kar lahko privede do prometne nesreče ali do njihovega izginotja. Poleg tega, je še bolj pomembno, da svoji mački vstavite čip- to vam bo povečalo možnosti, da se ponovno združite, če vaša mačka izgine.

Več o jesenskih nevarnostih za mačke si lahko preberete TUKAJ.

Manca Novak

 

VIRI:

www.catsmatter.org