Prva pomoč za mačko

Kot pri ljudeh, se lahko tudi mački zgodi kaj tako nepričakovanega, da je potrebna nujna prva pomoč. Seveda je v prvem koraku ključno, da smo kot lastniki kar se da mirni, a obenem kar se da hitri. Kako ukrepati v takšni situaciji in na kakšen način pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Zastrupitev pri mački

Do zastrupitve pri mački lahko pride preko ustne votline, dihalnih poti ali skozi kožo. Znaki zastrupitve so v veliki meri odvisni od vrste strupa in količine le tega v telesu. Splošni znaki zastrupitve so povečano slinjenje, bleda sluznica, bruhanje, driska, tresavica, krvavitev na koži, krči in omotica.

Že ob prvem sumu, da je prišlo do zastrupitve, je nujno potreben obisk veterinarja. Kot prva pomoč lahko mački ponudimo tabletko živalskega oglja, ki bo pomagala pri nevtralizaciji prebavnega takta. Hkrati pa je nujno potrebno, da vemo, s čim se je mačka zastrupila, saj bo s tem lahko veterinar veliko hitreje predpisal primerno terapijo, ki bo pomagala odstraniti strup iz njegovega telesa.

Najpogostejše snovi, s katerimi se lahko mačka zastrupi, pa so strup za polže, podgane ali miši, strupene rastline, strupene živali, insekticidi, čistila in podobne snovi.

Poškodbe

Med pogostejše situacije, ki se lahko zgodijo, so poškodbe telesa. V to skupino spadajo površinske in globoke rane, krvavitve, zlomi, poškodbe tačk, tujki in piki insektov.

Pri ranah, bodisi gre za površinsko ali za globoko rano, je potrebno mački nuditi prvo pomoč že pred samim obiskom veterinarja. Ranam pristopimo s čistimi rokami in čistimi pripomočki. Le to dobro očistimo umazanije in jo pokrijemo s sterilno gazo do obiska veterinarja, ki bo rano dobro pregledal in jo oskrbel.

Krvavitve se lahko pojavijo na različnih predelih telesa. V kolikor gre za krvavitev iz arterije ali vene je nujno potrebno, da na rano pokrijemo s sterilno gazo in jo dobro prevežemo, da zaustavimo krvavitev. V vsakem primeru je ob krvavitvi nujno potreben obisk veterinarja in to čim prej.

Zlome uvrščamo med poškodbe, ki jih mora njuno oskrbeti veterinar. Le ta poškodovani del rentgensko poslika in na podlagi slik primerno oskrbi. Znaki zloma kosti pri mački so bolečine, oteklina na predelu zloma in nenormalen videz ter gibanje tega predela telesa. V primeru odprtega zloma je potrebno ta predel pokriti s sterilno gazo in kar se da hitro obiskati veterinarja.

Poškodbe šap spadajo med izredno pogoste poškodbe pri kužku. Tukaj lahko gre za rane ob izvleku tačke, poškodbe krempljev, rane na blazinicah tačk in podobne situacije. Prva pomoč, ki jo lahko nudimo v teh primerih, je, da na obolel predel položimo gazo in tačko dobro povijemo s povojem. Ob prihodu domov pa je seveda nujen obisk veterinarja, ki bo poškodbo temeljiteje oskrbel.

Tujki so tudi izredno pogost pojav, saj v telo lahko pridejo skozi nos, usta, oči ali preko ran. Priporočljivo je, da vsak tujek, ki je zašel v mačje telo, odstrani veterinar z izjemo v primeru, ko smo 100 % prepričani, da lahko le tega odstranimo varno in brez tveganj za mačko. V nasprotnem primeru je nujen obisk veterinarja, ki bo tujek odstranil in rano oskrbel.

Prva pomoč na poti

Znani pregovor pravi, da nesreča nikoli ne počiva, zato tudi je pomembno, da imamo v teh situacijah na voljo pripomočke za prvo pomoč. Komplet lahko naredimo sami doma in ga sestavimo kar sami. Priporočljivo je, da je v njem vedno kakšen povoj, sterilne gaze, fiziološka raztopina, gumijaste rokavice, pinceta, razkužilo, tablete živalskega oglja in zdravila, ki jih ima predpisana vaš hišni ljubljenček.

V vsakem takšnem primeru je nujno potrebno ohraniti mirnosti in ne padati v paniko. Skušajmo mački nuditi prvo pomoč in hkrati čim hitreje najti ustrezno pomoč, ki bo poškodovano mačko oskrbela in poskrbela za čimprejšnje okrevanje.

Vesna Kropf

Viri:

www.bluecross.org.uk

vcahospitals.com

www.cats.org.uk

www.purina.co.uk