Jesenske nevarnosti za mačko

Prvi jesenski dan je pred vrati in s tem se približujejo tudi topli jesenski dnevi. Ti pa skrivajo potencialne nevarnosti za mačko, ki lahko škodujejo našim mačjim nadobudnicam. Katere to so in kako zaščititi svojo mačko pred njimi pa predstavljamo v spodnjem prispevku.

Močerad

Te repate dvoživke se največkrat pojavljajo na površju po dežju. Največ jih je v pomladnem in jesenskem času. Ponekod jih je več, drugje pa spet manj, a previdnost kljub temu ni odveč. Močeradi so za naše mačke strupeni.

Močerad ob stiku iz svojih žlez na koži spusti živčni strup, ki lahko preide iz sluznice v kri. Ker pa je strup izredno močan, učinkuje na organizem mačke precej hitro. Za preživetje mačke je nujno potrebno tudi hitro ukrepanje.

Klopi

Klope uvrščamo med zunanje zajedavce, ki pa mačke napadajo čez ves toplejši del leta. Čeprav mnogi menijo, da so samo spomladi in poleti, so aktivni vse do prve zmrzali. Gre za krvosesne zajedavce, ki so nevarni predvsem zaradi prenašanja različnih bolezni, kot sta klopni meningitis ali borelioza.

Zaščititi mačko pred temi nevarnimi zajedavci ni takšen problem, saj danes poznamo ogromno sredstev za zaščito. Ampule, ovratnice, tablete…  Vsekakor pa kljub tej zaščiti previdnost ni odveč. Priporočamo, da po vsakem njenem potepanju zunaj mačko dobro pregledamo in z nje odstranimo morebitne nepridiprave.

Hrast

Mogoče je to presenečenje, a za med nevarnosti za mačko sodi tudi hrast oziroma njegovo listje in plod. Sicer je izredno malo mačk takšnih, ki bo hrastovo listje dejansko zaužilo.

A zastrupitev lahko prinese že voda, v kateri so namočeni hrastovi listi. Iz tega razloga je zato ključnega pomena, da svojo mačko dobro opazujemo in ob morebitnih znakih zastrupitve kar se da hitro tudi ukrepamo tako, da jo odpeljemo k veterinarju.

Kljub vsem nevarnostim pa je ta letni čas odličen čas za uživanje v naravi, zato z nekaj pazljivosti lahko brez skrbi pustimo svoji mački, da uživa v jeseni.

Vesna Kropf

VIRI:

www.vets-now.com

www.hartz.com