Bolhe in klopi so aktivni vse do prve zmrzali

Jesenski dnevi našim štirinožnim prijateljem prinašajo veliko veselja in priložnosti za raziskovanje narave. Temperature so končno prijetnejše in zato ravno pravšnje za daljše sprehode. Pisane jesenske barve se čarobno prelivajo v krošnjah dreves, odpadlo listje pa tako zabavno šumi pod tačkami, da preprosto vabi na pustolovščino v gozd … Tam pa vse do prve zmrzali na naše ljubljenčke prežijo tudi klopi in bolhe.

Klopi – majceni, a zelo nevarni

Klopi niso samo nadloga, pač pa tudi resna nevarnost za zdravje naših ljubljenčkov, saj so prenašalci bakterij lymske borelioze in anaplazmoze ter krvnih parazitov babezije. Klopi se najraje zadržujejo v nižjih legah (do 600 metrov nad morjem) in so najaktivnejši, ko temperature presegajo 5 stopinj Celzija. V nasprotju s splošnim prepričanjem torej klopi niso samo poletna nadloga, ampak na naše pse prežijo vse od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Vse milejše zime pa so krive tudi za to, da lastniki klope pri psih odkrivamo celo v mesecih, ko naj bi ti mirovali. Tudi zato veterinarji vse bolj poudarjajo pomembnost zaščite pred zunanjimi zajedavci skozi vse leto.

Po aktualnih ocenah naj bi bilo z lymsko boreliozo ali anaplazmozo pri nas okuženih kar do 30 odstotkov klopov, kar posledično pomeni tudi vse več okužb pri slovenskih ljubljenčkih. Verjetnost okužbe je večja, če je klop prisesan več kot 24 ur, seveda pa to ne pomeni, da tudi pravočasno odstranjen klop ne povzroča neprijetnih posledic – kožne reakcije, oteklina in srbečicaso pogosti pojavi, ki spremljajo ugriz klopa. Pregledovanje psa po vsakem sprehodu in pravočasno odstranjevanje prisesanih klopov sicer zmanjša verjetnost okužbe, ne pa tudi nelagodja, ki ga povzroči ugriz. Zato se je ugrizu najbolje kar v celoti izogniti. To pa lahko dosežemo le z uporabo repelenta, ki na insekte in zajedavce učinkuje tako, da jih odganja in ubija, še preden se prisesajo.

Bolhe – znebiti se jih je veliko težje, kot jih je dobiti

V primerjavi s klopi so bolhe sicer manj nevarna nadloga, vendar precej bolj trdovratnain zato tudi bolj nadležna. Ko pes enkrat prinese bolhe v svoje prebivališče, je proces odstranjevanja le-teh dolgotrajen, naporen in pogosto neuspešen, saj se večina bolh naseli v okolju in ne na psu – na psu so le odrasle bolhe, medtem ko ostale razvojne faze ostanejo v našem domu tudi po tem, ko psa razbolhamo.

Pes lahko dobi bolhe praktično kjerkoli – v naravi, na travnikih in v gozdovih, kjer čakajo na nove gostitelje ali se nanj prenesejo z drugih živali, enako pogoste pa so tudi v urbanih naseljih, kjer so prenašalci tako mačke kot psi.

Ker so bolhe izredno majceni zajedavci, ki se hranijo s krvjo, jih po navadi opazimo šele, ko se pes začne intenzivno praskati– to pomeni, da je pri psu že prišlo do reakcije na bolšje ugrize. S prostim očesom bolhe težko zaznamo, običajno prej opazimo njihove iztrebke v pasji dlaki, pordelo kožo ali kraste na mestih ugrizov. V primerjavi z ugrizi klopov so ugrizi bolh za psa še veliko bolj neprijetni, saj jih je običajno več hkrati. Ker psi mesta ugrizov po navadi praskajo in ližejo, lahko s tem povzročijo tudi okužbo ran, zato bolšji ugrizi še zdaleč niso nedolžna stvar. Če pri psu opazimo bolhe, ga je priporočljivo takoj temeljito okopati s šamponom proti bolham, ki ima po navadi tudi protimikrobno delovanje in pospešuje celjenje ranic, skrbno prečesati dlako in ga nemudoma zaščititi z repelentom, ki preprečuje ponovno infestacijo.

Obenem pa je zelo pomembno, da bolhe temeljito in čim prej odstranimo tudi iz okolja. Pasja ležišča in vse oblazinjene površine operemo na visoki temperaturi, temeljito presesamo parket (jajčeca se lahko namreč skrijejo tudi v grče v parketu) in preproge, ter po potrebi uporabimo tudi namenska razpršila za uničevanje bolh na površinah.

Da pa se nadležni infestaciji bolh že v prvi vrsti izognemo, je potrebna uporaba repelentne ovratnice, ki bolhe odganja in preprečuje, da bi se sploh naselile na psu.

Zanesljiva zaščita proti bolham in klopom

Foresto ovratnica je vodoodporna, brez vonja ter primerna za pse in mačke. Na voljo je v dveh velikostih – za živali s telesno maso do 8 kg in nad 8 kg. Varna je za uporabo pri pasjih mladičih od sedmega tedna dalje in pri mačjih mladičih od desetih tednov naprej.

Od drugih zaščitnih sredstev proti bolham in klopom se razlikuje po tem, da insekte odžene in ubije, še preden se prisesajo, medtem ko večina drugih sredstev deluje šele po ugrizu. Aktivni učinkovini Foresto ovratnice se namreč preneseta na maščobni sloj kože in dlake, po celem telesu ter tako ščitita žival pred ugrizi klopov in bolhami v vseh razvojnih fazah. Neprekinjeno, počasno sproščanje nizkih koncentracij repelenta je dokazano varno za ljudi, pse, mačke in okolico, obenem pa zagotavlja dolgotrajno zaščito do osem mesecev, tudi če se pes z njo kopa.

Ovratnica Foresto je povsem enostavna za namestitev in varna tudi, če se pes ali mačka z njo ujameta ali zatakneta ob kak predmet – dvostopenjski varnostno-zapiralni mehanizem se sprosti, takoj ko žival povleče s svojo lastno močjo in jo osvobodi. Tako ni nobenega tveganja, da bi se žival zaradi ovratnice poškodovala.

Promocijsko besedilo