Bolezen mačje praske – bartoneloza

bolezen-macje-praskeBolezen mačje praske je bolezen, ki se prenaša na ljudi. Ob praski ali ugrizu mačke pride do izpuščaja na mestu poškodbe in kasneje do zatekanja bezgavk, lahko tudi vročine, glavobola in slabega počutja. Bolezen sicer ni nevarna in ponavadi sama izzveni brez zdravljenja.

Povzročitelj

Bartonella henselae je bakterija, ki povzroča to bolezen. Prenašajo jo predvsem bolhe, lahko pa jo mačka dobi tudi s klopi in drugimi insekti. Bakterija se nahaja v bolšjih iztrebkih. Ko ima mačka bolhe, se praska in liže in tako dobi bakterije na kremplje in v gobček. Mačka po okužbi ne zboli, ampak ostane prenašalka nekje od 1,5 do 3 let. (((ZANAROCNIKE)))

Lahko pa se mačka ponovno okuži preko bolh.

Zdravljenje okuženih mačk je vprašljivo, saj ponovni izbruh bakterije težko dokažemo. Mačke, ki so bile zdravljene, so bile po zdravljenju negativne na Bartonello, vendar so bile ravno tako negativne nezdravljene mačke v kontrolni skupini po istem časovnem obdobju. Poskušali so z dokazovanjem protiteles v krvi, vendar so ta lahko prisotna tudi takrat, ko mačka ni več okužena. Pri okuženi mački pa jih je lahko zelo malo. Dokazovanje genskega materiala bakterije v krvi (PCR) prav tako ni zanesljivo, saj se bakterija ne nahaja ves čas v krvi.

Okužba velja za dokazano, ko iz kužnega materiala dokažemo bakterijo.

Po oceni sodeč je okuženih mačk okrog 30 %. Večja okuženost je med potepuškimi mačkami, ki so bolj invadirane z bolhami kot domače mačke. Večkrat so okužene mlajše mačke do enega leta starosti, ki še nimajo tako razvitega imunskega sistema.

Ali mačka zboli?

Mačka po okužbi dobi povečane bezgavke. Lahko ima tudi rahlo povišano temperaturo od 2 do 3 dni. Ti klinični znaki so tako blagi, da jih ponavadi niti ne opazimo. Pri okuženih mačkah je lahko več vnetij oči, ustne votline in sečnega mehurja, vendar tudi to ni dokazano, da je povezano z Bartonello.

Kako bolezen poteka pri človeku?

Ko mačka opraska ali ugrizne človeka, pride do okužbe. Od tri do deset dni po okužbi nastane na mestu poškodbe eden ali več izpuščajev oziroma oteklin, ki izgledajo kot pik insekta. Iz teh oteklin lahko začne teči gnoj in se slabo celijo. Po dveh do treh tednih zatečejo najbližje bezgavke, ki so lahko vroče in boleče (najpogosteje pod pazduho, na vratu ali v dimljah). Pri večini so to edini simptomi. Ti simptomi sami izzvenijo brez zdravljenja. Pri približno tretjini se pojavi tudi povišana telesna temperatura, glavobol, slabo počutje, vrtoglavica, boleče grlo. Zdravnik napiše terapijo z antibiotiki, ki je ponavadi uspešna. V zelo redkih primerih pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom, lahko pride do pljučnice, vnetja kosti, srčne mišice, oči, visoke vročine neznanega vzroka, povečane vranice … Ob primernem zdravljenju je tudi tako stanje ozdravljivo in ne pušča trajnih posledic.

Je bolezen nalezljiva?

Bolezen se prenaša z ugrizom ali s prasko mačke, zato bolezen med ljudmi ni nalezljiva. Bolezni se ne nalezemo niti, če okuženo mačko božamo. Bakterijo nam mačka zanese lahko v poškodovano kožo s kremplji ali slino (ugrizom). Lahko pride do okužbe, če si mačjo slino po nesreči zanesemo v oko. V tem primeru se nam vname očesna sluznica.

Mačka se z bakterijo okuži preko bolh. Naj omenimo, da bolhe prenašajo poleg Bartonelle tudi trakuljo in rikecije, ki se prenašajo na ljudi, zato je zelo pomembno, da mačkam redno dajemo sredstva proti bolhavosti.

Ko se mačka praska zaradi srbečega bolšjega pika ali umiva, dobi bolšje iztrebke na kremplje in v usta in se tako okuži, zato so največkrat okužene potepuške mačke, saj so bolj izpostavljene bolhavosti. Domače mačke običajno dobivajo sredstva proti bolham in so zato okužbi manj izpostavljene.

Preventiva

Kot smo že omenili je glavna preventiva zaščita naših mačk pred bolhami in drugimi insekti, da niti ne pride do okužbe. Bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom se priporoča, da posvojijo notranjo mačko oz. mačko iz urejenega legla, kjer so že mladiči brez bolh in glist. Otroke naučimo, da se ne igrajo s potepuškimi mačkami in da si po stiku z njimi temeljito operejo roke. Če nas neznana mačka opraska ali ugrizne, si rano temeljito izperemo in razkužimo. Ob ugrizu poiščemo tudi zdravniško pomoč.

Bartoneloza je razmeroma redka in nenevarna bolezen, zato si veselja s sobivanjem z mačko ni potrebno vzeti. Poskrbite le za primerno preventivo in zdravje vaše mačke. Danes na trgu obstaja več sredstev, ki so učinkovita pri zatiranju bolh, je pa tudi že veliko sredstev, na katera so bolhe odporne. Najbolje je, da se za uporabo primernega sredstva posvetujete s svojim veterinarjem, ki vam bo glede na situacijo svetoval, katero sredstvo je najprimernejše.

Mateja Plevnik, dr. vet. med.

Objavljeno v enajsti številki revije Mucek