Ali premik ure vpliva na mačko?

Včeraj smo prešli iz poletnega na zimski čas. S spremembo časa pa se začenja tudi obdobje ne samo hladnejših, ampak tudi krajših zimskih dni. Vprašanje, ki pa se poraja mnogim lastnikom mačk v glavi, pa je ali premik ure vpliva na mačko.

Ali premik ure vpliva na mačko?

Premik ure vsekakor ima vpliv na mačko, v kakšni meri pa je odvisno od mačke do mačke. Kot ljudje se morajo tudi mačke navaditi na nov ritem dneva, kar zna nekaterim predstavljati veliko večjo težavo kot drugim.

Koliko časa potrebuje posamezna mačka, da se navadi na spremenjeno rutino, je veliko odvisno od njenega značaja, njene rutine in obenem tudi njene starosti. Večjo težavo pri prilagajanju na zimski čas imajo po navadi starejše mačke, saj so veliko manj prilagodljive kot mlajše. Prav tako imajo lahko več težav mačke, ki so navajene na točno in predvsem stalno dnevno rutino, medtem ko se mačke, ki niso toliko vezane na ure, lažje prilagodijo na nov čas.

Mačja dnevna rutina

Mačke so v veliki večini navajene na rutino; kdaj jedo, kdaj pride lastnik domov in zato vsaka sprememba lahko v njih sproži takšne in drugačne odzive.

Nekatere mačke se na nove spremembe hitro navadijo, spet druge pa potrebujejo veliko časa za prilagoditev na nov čas, saj premik ure povzroči tudi premik njihove rutine. Pomembno je vedeti, da je prehod iz poletnega na zimski čas veliko bolj težaven kot prehod iz zimskega na poletni, saj morajo mačke čakati uro dlje na aktivnosti in hrano.

 

 

Kako olajšati premik ure svoji mački?

Vprašanje, ki se poraja mnogim lastnikom, pa je, kako olajšati premik ure iz poletnega na zimski čas svoji mački. Veterinarji ob tem svetujejo, da se na premik ure pripravimo že prej, saj bo prehod zanje tako lažji.

Nov ritem začnite počasi in postopoma uvajati, tako da zamikate hranjenje za nekaj minut kasneje, enako storite z dnevnimi aktivnostmi. Sprva premaknite čas za par minut in po nekaj dneh postopoma podaljšujte na petnajst minut zakasnitve. S tem boste mački pomagali, da bo prehod na nov zimski čas veliko lažji in se bo nanj hitreje navadila.

Za lažje vzpostavljanje nove rutine pri svojem psu pa vam je lahko v pomoč tudi Muckov rokovnik z dobrodelno noto. Z njegovo pomočjo boste lahko sledili zdravstvenemu stanju mačke, svojemu finančnemu stanju, aktivnostim z mačko in še mnogo več! Svojega lahko še za zelo kratek čas po akcijski ceni naročite TUKAJ. 

 

Vesna Kropf

VIRI:
www.vitalessentialsraw.com
www.livescience.com