Ali mačke lahko jedo pasjo hrano?

Vedno več je ljudi, ki imajo doma psa in mačko. Kljub temu da bi mnogi sprva pomislili, da je to nemogoča kombinacija, so lahko tej kosmatinci lahko zelo dobri prijatelji. Ko psi in mačke živijo nekaj časa skupaj, zelo pogosto postanejo nerazdružljivi – tako zelo, da si delijo vse, tudi hrano.

Mačke in psi sodijo v različne skupine živali, zato se razlikujejo tudi njihove prehranjevalne potrebe. Psi so v osnovi vsejedci, medtem ko so mačke v osnovi mesojedke.

Veliko ljudi ob tem zaskrbi, če je s tem kaj narobe. Kaj se lahko zgodi, če mačka ukrade hrano psu in/ali obratno? Je pasja hrana primerna za mačko ali ji lahko škodi?

Prehranjevalne potrebe

Mačke in psi sodijo v različne skupine živali, zato se razlikujejo tudi njihove prehranjevalne potrebe. Psi so v osnovi vsejedci, medtem ko so mačke v osnovi mesojedke. Mačke načeloma v svoji prehrani potrebujejo več beljakovin, razlikujejo pa se tudi njihove potrebe po vitaminih in mineralih. Določene elemente lahko pasje telo sintetizira samo, mačje pa ne in obratno. Posledično je torej tudi pasja hrana po sestavi precej drugačna od mačje. V splošnem je torej mačja hrana veliko bolj beljakovinsko bogata, drugačna pa je tudi vsebnost vitaminov in mineralov.

Ko mačka pojé pasjo hrano

Kot že omenjeno, se v skupnem gospodinjstvu lahko hitro zgodi, da bo mačka pojedla nekaj pasje hrane. Dokler je to v nekih manjših količinah, ni razloga za skrb. Glavno je, da se mačke ne hrani izključno s pasjo hrano in obratno. Če mačko dnevno hranite s pasjo hrano, lahko to privede do pomanjkanja mineralov, poškodb organov, slabše prebave ter kožnih težav. Na dolgi rok je torej pasja hrana za mačke odsvetovana, če bo pa mačka občasno sunila psu kak grižljaj, ne bo nič narobe.

Tudi, če pes pojé manjšo količino mačje hrane, ne bo nič narobe. Če jo bo pa jedel vsak dan, se bodo tudi lahko začele kazati številne težave, najpogosteje težave s prebavo.

Pri obojih se lahko zgodi tudi, da niso navajeni na hrano en drugega – torej, če npr. mačka pojé pasjo hrano, katere ni vajena, ji bo lahko slabo in/ali bo imela prebavne motnje.

Glede na to, da je vsak dan na trgu več znamk hrane za mačke, so odločitve za najprimernejšo včasih kar težke. Če ste se spogledovali z idejo, ali mački lahko pripravite hrano tudi sami doma, vas lahko pomirimo – seveda. 

Prepir med živalima

Pri vsaki živali pa je seveda pri prehrani v prvi vrsti pomembno, da izberete kvalitetno hrano.Še drugi vidik kraje hrane en drugemu je ta, da se živali lahko zaradi tega spreta. Če recimo pes jé svoj obrok, med hranjenjem pa pride mačka, ki mu želi hrano ukrasti, se lahko zgodi, da bo pes zarenčal na mačko, lahko pride do spora ali celo pretepa. Previdnost tukaj definitivno ni odveč in zelo je pomembno, da vsakemu od naših kosmatincev omogočimo, da pojé v miru.

Ločeno hranjenje

Včasih je kar težko preprečiti, da bi mačka jedla pasjo hrano in obratno. Mački lahko sicer daste hrano na neko višjo polico, ki je pes ne bo dosegel. Bo pa zato mačka lažje sunila hrano psu.

Idealno je, če živali lahko med seboj ločite, medtem ko jih hranite. Psa zaprite v en prostor, mačko pa v drugi in počakajte, da vsak od njiju pojé svoje. S tem se boste izognili morebitnim zdravstvenim nevšečnostim, hkrati pa tudi zmanjšali tveganje za spor med štirinožci. Tudi če imate več mačk/psov, je najbolje, da vsaka žival jé na svojem prostoru.

Pri vsaki živali pa je seveda pri prehrani v prvi vrsti pomembno, da izberete kvalitetno hrano. Prilagodite hrano vaše živali njenim potrebam ter seveda poskrbite, da se bodo lahko prehranjevali kvalitetno in v miru.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.rd.com
https://www.rover.com
https://www.petmd.com