Ali imajo mačke čustva

ali-imajo-macke-custvaMačke veljajo za hladne, samostojne, neodvisne živali. V nasprotju s psom, ki velja za ljubečega prijatelja, mačke nekateri vidijo kot manj prijazne in nenavezane na skrbnika. Nekateri tudi pravijo, da samo ljudje lahko čutimo globoka čustva, kot je ljubezen, živali pa imajo le svoje naravne instinkte. Mačka naj bi pokazala naklonjenost človeku le zato, ker ga potrebuje za hrano in zavetje – človek da mački, kar potrebuje, mačji instinkt pa ji narekuje, da se podrgne ob njegovo nogo. Kdor to verjame, verjetno nikoli ni imel mačke.

Če ste skrbnik mačke, zagotovo znate prepoznati njeno razpoloženje z opazovanjem njene telesne govorice, izrazov na obrazu, oglašanja in načina njenega premikanja. Ko z mačko preživimo veliko časa, že instinktivno vemo, kdaj je vesela, žalostna, nervozna ali prestrašena. Gotovo se opazili, kako se mačka podrgne ob vašo nogo ali se zvije v klopčič v vašem naročju. To je vedenje, ob katerim nam je jasno, da mačka občuti ugodje (Še bolje, ob tem ga običajno čutimo tudi mi!). Čeprav imajo psi ugled bolj prijaznih in na človeka navezanih živali, tudi mačke pokažejo svoje občutke – svojemu skrbniku znajo pokazati naklonjenost in ljubezen.

Kaj pravzaprav so čustva? (((ZANAROCNIKE)))Čustva živali podajo informacijo, kako naj se odzove na trenutni dogodek ali situacijo. Na primer, negativna čustva povzročijo, da mačka zbeži in se skrije ali pa napade. Pozitivna čustva pa povzročijo, da mačka skoči v vaše naročje ali se stisne k vam. Čustva delimo na pozitivne in negativne občutke, ki pa jih razlikujemo tudi glede na stopnjo intenzivnosti. Na primer zadovoljstvo lahko postane intenzivnejše in se razvije v vzhičenost in ekstazo, nezadovoljstvo pa se lahko stopnjuje v jezo in bes. Te občutke dobro poznamo tudi ljudje, zato si lahko zamislimo, kako jih doživljajo naše mačke.

Mačka namreč spada med sesalce in večina sesalcev ima čustva. Ta čustva pa različne živalske vrste doživljajo različno in jih tudi različno pokažejo. Čustva, ki so jih znanstveniki prepoznali pri sesalcih, vključno z mačkami, so: strah, veselje, žalost, radovednost, jeza, žalovanje in živčnost. Najnovejše raziskave so pokazale, da imajo vsi sesalci sedem temeljnih, osnovnih emotivnih sistemov, ki živali omogočajo reagiranje na informacije, ki v možgane vstopijo prek njenih čutov. To vključuje sistem za jezo, paniko in parjenje, pa tudi sistem za iskanje hrane, sistem strahu za odziv na nepoznane dogodke, ki bi lahko bili nevarni, sistem za igro in sistem za vzgajanje potomcev ter navezovanje pomembnih socialnih vezi. Ljubezen pa je pri živalih zelo težko preučevati, saj nam svojih čustev ne znajo opisati z besedami. Na srečo poznamo tudi druge metode raziskovanja čustev.

Poglejmo, kako znanstveniki vedo, kaj živali občutijo. Eden izmed najpomembnejših načinov za preučevanje živalskih čustev je opazovanje možganske aktivnosti, ki jo potem primerjajo s človeško. Mačke imajo veliko podobnih možganskih struktur kot ljudje, med te pa spadajo tudi področja, povezana s čustvi. Mačji in človeški možgani se na primer podobno odzivajo na serotonin in dopamin – to sta dva hormona, ki sta pri človeku povezana z ljubeznijo in naklonjenostjo. Očitno je, da naše doživljanje sveta le ni tako drugačno od naših domačih mačk! Drugačna pa sta naše vedenje in komunikacija.

Čeprav mačke lahko občutijo ljubezen in naklonjenost, ju ne morajo pokazati s poljubi in objemi, tako kot to počnemo ljudje. Prav tako ne mahajo z repom, ližejo ljudi in skačejo po njih, tako kot to počnejo psi. Namesto tega se mačke namestijo v naša naročja, drgnejo z glavo ob nas in spuščajo nežne zvoke. Pri izkazovanju ljubezni so mačke bolj podobne ljudem kot psom. Pomislite na primer na načine, kako ljudje izražamo ljubezen. Ko otrok pokliče svojo mamo iz druge sobe, mama pa je zaposlena, ga morda ne bo slišala. Ali pa bo zaklicala: »Samo trenutek!« Če ne bo mislila, da je otrok v nevarnosti, verjetno ne bo vznemirjena priletela v drugo sobo, da bi videla, kaj otrok hoče. To, da ne priteče, ko je poklicana, nikakor ni dokaz o naklonjenosti in ljubezni! Ko starš objame otroka, otrok pa ga z veseljem objame nazaj, nato pa se izmuzne iz njegovih rok, ne pomeni, da je otrok nenaklonjen in nenavezan. Pomeni, da ima za tisti trenutek dovolj ljubkovanja. Tako kot ljudje imajo tudi mačke svoje meje.

Kljub temu da imajo mačke svoj način izražanja naklonjenosti, pa vemo, da se med mačkami in njihovimi skrbniki spletejo močne vezi. Velikokrat slišimo za primere, ko skrbnik mačke odide ali umre, mačka pa potem kaže jasne znake tesnobe. Na primer sedi v skrbnikovi spalnici in mijavka, se skriva ali pa preneha jesti. Nekatere popolnoma zdrave mačke so celo poginile po izgubi svojega skrbnika. Najbolj prepričljiv dokaz, da imajo mačke rade svoje skrbnike, pa so primeri, ko mačke prepotujejo tisoče kilometrov čez neznane kraje, da najdejo svoje skrbnike. Mnogi skrbniki mačk pravijo, da imajo občutek, da jih njihove mačke razumejo. Nekako vedo, kdaj so žalostni, ali se slabo počutijo. Takrat pridejo k njim in jih poskušajo potolažiti z ljubkovanjem. Morda tega nikoli ne bo mogoče znanstveno dokazati, vendar ljudje, ki mačkam dajejo ljubezen in predanost, to dobijo nazaj. Včasih še veliko več.

Čeprav smo ugotovili, da mačka občuti in izraža naklonjenost in druga čustva, ne smemo misliti, da vaš mačji prijatelj čuti točno tako kot vi. Vi in on sta še vedno dve zelo različni vrsti. Da bi bili svoji mački kar najboljši prijatelj, se moramo naučiti čim več o njenem vedenju, zato da lahko razvozlamo pomene in čustva, ki se skrivajo za njenimi dejanji. Ob tem pa moramo tudi spoštovati mačjo naravo in sprejeti, da nekaterih stvari pač ne bomo nikoli razumeli.

 

Ana Ažman

Viri: purina.com.au
pets.thenest.com
petcentric.com

Objavljeno v šestnajsti številki revije Mucek