5 nasvetov za učinkovito striženje krempljev pri vaši mački

Ste pravkar posvojili mačko in razmišljate o tem, kaj vse ji morate poleg toplega in  ljubečega doma še ponuditi? Na prvem mestu je zagotovo dobra nega. Pomembno je, da mačko že od malih nog navadite na osnovno nego, ki jo nameravate pri njej nekoliko pogosteje izvajati. V to je vključeno kopanje, sušenje, nega ušes, krtačenje in nega ter striženje krempljev.

Čeprav si lahko mačke dolžino svojih krempljev uravnavajo s praskanjem po grobih površinah, v življenju vsake hišne mačke pride do trenutka, ko je potrebno mački pri krajšanju nohtov nekoliko pomagati. Takrat je pomembno, da mačke ne prestrašite s svojimi dejanji, zato je pomembno, da je na to vrsto nege, navajena od malih nog.

Za vas smo izbrali 5 nasvetov za učinkovito striženje nohtov pri vaši mački. Pa poglejmo.

Sprejmite, da mačke praskajo

Mačke imajo v sebi zakoreninjeno to, da si svoje nohte praskajo na različnih površinah. Brušenje nohtov je za njih nagonsko vedenje in je pokazatelj zdrave, aktivne mačke.

Odvračanje mačke od praskanja ni priporočljivo. Vsekakor pa je razumljivo, da želite mačko odvrniti od praskanja po pohištvu, k praskanju po mačjem drevesu ali za to namenjenemu praskalniku.

Vedite, da bo vaša mačka naredila vse, da bodo njeni kremplji v formi. Vaša naloga pa je, da ji tu in tam pomagate.

Kako vedeti, kdaj mački pristriči nohte?

Bolj, kot vaša mačka sama skrbi za svoje kremplje in jih praska, ko ima za to priložnost, ostrejši bodo. Prav zaradi tega je priporočljivo, da vaši notranji mački tu in tam pristrižete te ostre, dolge kremplje.

Kako pogosto je to potrebno narediti, je v  veliki meri odvisno od vaše mačke. A če opazite, da se vaši mački kremplji zatikajo na preprogi ali postelji, potem obstaja verjetnost, da ji morate dolge kremplje nekoliko pristriči.

Priprave na urejanje mačjih krempljev

Na tržišču je na voljo več različnih škarij in pripomočkov za urejanje mačjih krempljev.

Najpogosteje skrbniki mačk uporabljajo napravico, podobno škarjam, ki ima ukrivljene robove. Ti se lepo prilegajo mačjim krempljem in jih pristrižejo toliko, kot je potrebno.

Druga pogosta naprava, so škarje za nohte, podobne giljotini, ki med rezanjem drsijo navzdol po nohtu.

Obe vrsti strižnikov sta primerljivi in učinkoviti, zato je na vas, da se sami odločite, katera napravica ustreza vam in vaši hišni ljubljenki.

Bodite pozorni na dolžino nohtov

Najpomembneje pri striženju mačjih krempljev je, da jih ne postrižete prekratko. To lahko vaši mački povzroči bolečino in neprijetne zdravstvene zaplete, vključno s krvavenjem.

Če želite mački urediti kremplje, ji preprosto odrežite samo konice. To pomeni, da ji odrežete le milimeter ali dva kremplja. Seveda, je dolžina skrajšanja nohtov odvisna tudi od dolžine mačjih krempljev in od velikosti vaše mačke.

Če mački po nesreči preveč odstrižete kremplje, je pogosto nekaj trenutkov pritiska na konico kremplja dovolj, da se ustavi krvavenje in da se mački kri prične strjevati. Lahko uporabite jod, da ji krempelj tudi razkužite. Pri uporabi antiseptikov bodite pozorni. Mačke so namreč znane po tem, da si svoje tačke na veliko ližejo in urejajo, zato pazite, da mačka po pomoti ne zaužije kakšne strupene snovi.

Pričnite počasi in zmerno

Da zmanjšate stres in tesnobo pri mački, ob tem novem početju, je dobro, da pričnete postopoma in zmerno.

Večino mačk je relativno lahko navaditi na obrezovanje nohtov. Prav zato, je res pomembno, da pričnete v zgodnjem življenju vaše mačke. S tem boste mački omogočili sproščeno počutje ob striženju, saj bo nanj navajena in ji ne bo predstavljal nepotrebnega stresa.

Začnete lahko tako, da nežno držite mačjo nogo, ne da bi že takoj pričeli s striženjem nohta. Pomembno je, da je mačka sproščena, če jo držite za eno od njenih okončin. Ko vam mačka brez strahu dovoli, da manipulirate z njenimi tačkami, nadaljujte z držanjem in obračanjem posameznih prstov na mačji nogi.

Nato mački predstavite izbran strižnik za nohte. Preprosto nastavite škarje na noht, a ga ne odrežite, temveč ga samo prislonite mački na krempelj. Ko vam mačka dovoli, da s škarjami tapkate po njenih nohtih, pričnite z obrezovanjem krempljev.

Za mačke s kratkim razponom pozornosti in strpnosti, ki lahko med obrezovanjem postanejo nemirne in neučakane, poskusite odrezati noht ali dva naenkrat. Tako boste hitrejši. A to počnite le takrat, ko že imate izkušnje s striženjem mačjih nohtov. V kolikor niste dobro izvežbani v striženju mačjih krempljev, je bolje, da to počnete počasi, saj lahko s hitrimi gibi mačko nehote poškodujete.

Pri nekaterih mačkah, bo striženje nohtov potekalo brez zapletov in hitro. Pri drugih pa bo morda trajalo nekoliko več, da se mačka navadi na urejanje krempljev na svojih tačkah.

Vedno, vsaj v začetku, pa imejte ob sebi nekoliko več priboljškov in pohval, da lahko mačko ob primernem vedenju pohvalite in zamotite, z majhnim prigrizkom.

Kakorkoli se boste lotili striženja mačjih nohtov, se zavedajte, da je to početje, pri katerem je potrebno biti previden in natančen. Že en napačen gib, lahko mačko privede do bolečine in neprijetnih zdravstvenih zapletov. Zato to počnite le, ko je mačka spočita, nahranjena in dobre volje.

 V kolikor pri mački opazite, da se med striženjem nohtov počuti neprijetno ali celo, da ob tem občuti bolečino, je najbolje, da s striženjem prenehate in nadaljujete, ko je mačka v dobrem stanju in ima več potrpljenja. Prav tako je pomembno, da imate  ob striženju nohtov vaše mačke, veliko potrpljenja tudi vi.

Deja Drobne

Viri:

www.vetmed.wsu.edu

www.petful.com

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Vse o Muckovem klubu si lahko preberete TUKAJ >>>

——–