Zakaj muckom odpadajo kremplji?

Skrbniki mačk so že navajeni na mačje dlake ter občasno odpadanje brk, ki jih lahko najdemo povsod po stanovanju, toda marsikdo ne pričakuje, da ga na kavču lahko pričaka tudi olupljen mačji krempelj. Seznanite se z zanimivi podatki o mačjih krempljih, njihovem odpadanju in negi, ki jo lahko ponudimo vsaki mucki.

Zanimiva dejstva o krempljih

  1. Večina mačk ima na sprednjih tačkah 5 krempljev, na zadnjih tačkah pa 4 ali 5.
  2. Peti prst s krempljem na sprednji nogi služi za boljši oprijem in lažji vzpon pri plezanju ter skakanju.
  3. Kremplji na sprednjih tačkah so običajno bolj ostri od tistih na zadnjih tačkah.
  4. Mačji kremplji so ukrivljeni, zaradi česar svoj plen lažje zagrabijo. Pripomorejo tudi pri boljšem oprijemu ob plezanju.
  5. Mačke lahko svoje kremplje skrijejo tako, da jih povlečejo nazaj ter skrijejo med kožuh in kožno gubo. To počnejo s pomočjo specifičnih vezi in tetiv. S tem zmanjšajo obrabo krempljev, ker jih lahko skrijejo pred hojo po neugodnih površinah. Ta sposobnost jim omogoča, da plen zasledujejo v tišini.
  6. Kremplji mačkam rastejo neprestano tekom njihovega življenja.
  7. Mačji kremplji so zgrajeni iz iste snovi kot naši nohti in lasje, torej iz keratina. Tkivo kremplja raste v plasteh iz sredine, kjer se nahajajo žile in živci.
  8. Mačji kremplji rastejo direktno iz prstnih kosti. Včasih so uporabljali metodo odstranjevanja krempljev, kjer so kremplje odstranili skupaj z distalno prstnico. Zaradi odstranitve kosti je ta proces izjemno boleč in se ga ne sme več uporabljati.
  9. Mačke kremplje uporabljajo tudi za označevanje teritorija. To lahko počnejo tako, da določen predmet spraskajo in ob tem pustijo vidne sledi za ostale mačke. Ob praskanju pa hkrati iz žlez na spodnji strani tačk sprostijo vonj, ki ga druge živali prepoznajo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: