Mačje orožje: kremplji

Čeprav se tega velikokrat ne zavedamo, imamo v našem domu puhasto zverino s pravim orožjem. Že njihov simpatičen pogled je sicer lahko dovolj močno orožje, ki razneži še tako velikega nasprotnika teh čudovitih bitij, toda tokrat bomo pozornost posvetili nečem bolj dolgem in ostrem: krempeljčkom.

Mačka svojih ostrih »sabelj« ne rabi le za obrambo, ampak tudi za lov, ohranjanje ravnotežja in plezanje, kremplji na sprednjih šapah pa imajo še vlogo oprijemanja predmetov. To lahko najbolj opazimo takrat, ko razvajenka med igro meče v zrak žogico, miško ali koščke hrane, ki niso po njenem okusu.

Sprednje in zadnje tačke se pri mačkah razlikujejo v številu prstov; spredaj jih je pet, zadaj pa štiri. Na vsakem prstu je krempelj, ki ga med običajno hojo ni moč videti. Da se ne bi poškodovali, jih mačke namreč skrijejo v nekakšne žepke, po potrebi pa jih lahko sprožijo v trenutku. Sestavljeni so iz zunanje in notranje plasti ter krvnih žilic.

Brušenje krempljev je nagonsko obnašanje malih zverinic. S tem dejanjem na nekem predmetu pustijo svoj pečat, saj se med blazinicami skrivajo žleze, ki izločajo poseben, nam nezaznaven vonj. S praskanjem poskrbijo tudi za to, da odmrle zunanje plasti krempljev odpadejo in dajo prostor novim plastem, da svobodno rastejo.

Praskalnik/brusilec

Če ne želimo, da to opravljajo na naši novi sedežni garnituri ali oblazinjenih stolih, jim moramo priskrbeti praskalnik ali tako imenovani brusilec. V trgovinah za male živali imajo pestro ponudbo najrazličnejših praskalnikov, ki mačku lahko predstavljajo pravi mačji raj, hkrati pa se lepo ujemajo s pohištvom.

Pri nakupu prvega plezalnika ni treba pretiravati in zanj odšteti veliko denarja, saj se lahko zgodi, da ga vaša mačka ne bo niti povohala. Za začetek bo čisto dovolj preprost sestav, sestavljen iz hiške, stebrička in poličke, ali pa talni brusilec. Če bo zanj veliko zanimanja in ga bo pridno uporabljal, bo kmalu primeren za »upokojitev«. Takrat si boste lahko »dali duška« in mačku privoščili večjo zabaviščno igralo. Pri nakupu brusilca je treba posvečati pozornost predvsem stabilnosti sestava. Nestabilni brusilec lahko pade in poškoduje mačka, ki si ne bo več upal stopiti blizu.

Če maček ne kaže nobenega zanimanja do praskalnika, ga lahko posujete s posušeno mačjo meto, da vzbudite zanimanje. Pravilno obnašanje nagrajujte z nečim pozitivnim, na primer s priboljški, božanjem ali igranjem. Če princ še vedno ne bo uporabljal brusilca, se boste morali usposobiti za mačjega manikerja. (((ZANAROCNIKE)))

Manikira mačjih krempljev

Vsak mesec svoji mački preglejte kremplje. Če se vam zdijo predolgi, jih bo treba skrajšati. Nikar ne sezite po navadnih škarjah, ščipalci za kremplje pa so primerni le za tanke kremplje majhnih muckov, drugače jih lahko razcepijo. Najboljša izbira so tako imenovane klešče na giljotino, v katero vstavimo le konico kremplja in odščipnemo. Paziti moramo na to, da ne odstrižemo preveč, zato je treba pod svetlobo nujno preveriti, kje se krvne žilice končajo. V kremplju se te vidijo kot rožnati del. Če po nesreči ali nepazljivosti s kleščami skrajšate krempelj na tem rožnatem delu, se bodo pojavila kri ter bolečina in velika zamera od mačje princese. Pravilni postopek vam lahko seveda pokaže tudi veterinar ali uslužbenec pasjega frizerskega salona. Kremplje na zadnjih tačkah običajno ni treba striči, saj so krajši in topi zaradi večje obrabe.

Zanimivosti

–  Trajno odstranjevanje krempljev je v Sloveniji zakonsko prepovedano, v nekaterih drugih državah pa žal dovoljeno. Maček brez krempljev se ne more braniti (kar je lahko odločilnega pomena v primeru izgube in srečanja z drugim mačkom ali psom), ne more plezati in ima lahko težave s hojo.

–  Nova marketinška poteza, ki naj bi zaščitila pohištvo, pa so tudi barvani čepki za kremplje. Poleg nenaravnega videza so za mačke tudi nezdravi, saj ne omogočajo brušenja in odstranjevanja odmrlih plasti krempljev.

–     Nepotrebna preplaha je bolezen mačje praske, ki je v Sloveniji redka, nenevarna in v večini primerov samoozdravljiva. Okužijo se lahko osebe, ki živijo v slabih higienskih razmerah, in osebe s slabim imunskim sistemom. Okužbo prenašajo bolhe, mačke so le vmesni gostitelji, zato je pomembno, da svoje ljubljenčke zaščitimo pred zajedavci.

–    Kdor ima ustvarjalno žilico, lahko praskalnik izdela sam. Za to potrebujete lesene poličke in stebričke, sisalovo vrv, vijake ter pliš, v katerega se obleče poličke.

Domača mačka bo uporabila svoje kremplje med igro z nami, tuja ali divja pa, ko se bo počutila ogroženo. Vsekakor je pri vsaki novi praski pomembno, da rano operemo in razkužimo, da preprečimo kakršnokoli okužbo. Na seznamu obvezne opreme ne sme manjkati praskalnik, drugače se lahko že zdaj poslovimo od kosa pohištva, ki si ga bo mačka izbrala kot ustrezno nadomestilo.

 

Kimi

 

Objavljeno v peti številki revije Mucek