Znaki toplotnega udara pri mački

Poletje je že v polnem pogonu, in z njim tudi visoke temperature. Kljub temu da veterinarji veliko opozarjajo na toplotni udar pri psih, je o tem pojavu pri mačkah nekoliko manj govora. Res je, da imajo mačke mogoče manj možnosti za toplotni udar, a to še ne pomeni, da previdnost ni odveč.

Najbolj so ogrožene starejše mačke, mačke s krajšim gobčkom, daljšo in/ali temnejšo dlako ter mačke s preveliko telesno težo.

Predvsem so izpostavljene mačke, ki so (tudi) zunaj in ki nimajo ustreznega zavetja pred soncem. Najbolj so ogrožene starejše mačke, mačke s krajšim gobčkom, daljšo in/ali temnejšo dlako ter mačke s preveliko telesno težo. Prav tako lahko določene mačje bolezni predstavljajo rizični faktor. Znaki toplotnega udara so precej podobni kakor znaki pri psih. Da se izognete resnim težavam, ki jih toplotni udar prinese, je pomembno, da te znake čim prej prepoznate in hitro ukrepate.

Telesna temperatura

Če sumite na toplotni udar, je eden izmed najbolj značilnih simptomov, ki jih lahko preverite, povišana telesna temperatura vaše mačke. Najbolj zanesljivo izmerjeno temperaturo boste dobili tako, da mački slednjo izmerite rektalno. Običajna telesna temperatura mačke je približno 40.5 °C, a je odvisna od več dejavnikov. Če mački redno merite temperaturo, boste najbolje vedeli, kaj je zanjo običajno in posledično prej opazili morebitne spremembe.

Slinjenje

Mačka se ob toplotnem udaru slini nekoliko več kakor običajno. Slina je lahko nekoliko bolj lepljiva. Precej pogost simptom je tudi, da se spremeni barva mačjega jezika in/ali dlesni. Možen znak je tudi krvavenje iz nosu.

Spremembe v obnašanju

Ob toplotnem udaru lahko opazite spremembe v obnašanju vaše mačke. Kosmatinka je lahko slabotna, ima oteženo hojo ter težave z ravnotežjem in orientacijo. Lahko je tudi nekoliko bolj nemirna, nervozna, celo panična.

Prebavne težave

Kakor pri psih, lahko tudi pri mačkah ob toplotnem udaru lahko pride do prebavnih motenj. Najbolj običajni težavi sta bruhanje in driska.

Zadihanost

Eden od znakov je lahko tudi, da je mačka bolj zadihana. Diha hitreje in oteženo, lahko tudi sope. Če položite svojo roko na prsni koš mačke, lahko začutite tudi pospešeno bitje srca.

Seveda je izjemno koristno, če znake hitro prepoznate in skladno ukrepate, je pa pomembno tudi, da zmanjšante tveganje za nastanek toplotnega udara. Tukaj je nekaj ukrepov, s katerimi to storite.

  • Če je vaša mačka zunanja, se vsak dan prepričajte, da se je vrnila domov. Ko se mačke potepajo, se hitro zgodi, da se kje zagozdijo ali pa, da jih kdo ponesreči zapre v kak prostor. Mesta, kjer mačka obtiči, so lahko pregreta in zato zelo nevarna za vašo kosmatinko.
  • Če je le možno, imejte mačko čez dan v zaprtem, ohlajenem prostoru. V kolikor je muca navajena prostega sprehajanja, ji to omogočite zgodaj zjutraj in pozno zvečer.
  • Poskrbite, da ima mačka vedno na razpolago dovolj sveže vode.
  • Pogosto se zgodi, da mačke pijejo malo, zato je potrebno nekaj kreativnosti, da poskrbimo za ustrezno hidracijo. Mački lahko odpirate pipo z vodo ali pa si omislite „fontano“ vode. Načeloma raje pijejo tekočo vodo, zato bodo tako več spile. Prav tako jo v vročih dnevih hranite z mokro hrano, preko katere bo kosmatinka tudi dobila nekaj dodatne tekočine.

Mačka sama ne zna povedati, ko je nekaj narobe, zato je naša odgovornost, da vsako spremembo opazimo in s tem skladno tudi ustrezno ukrepamo. Seveda pa je najboljše, da živali zaščitimo pred vsemi nevarnostmi, ki jih lahko doletijo.

Veronika Sivka

VIRI:
https://www.preventivevet.com
https://www.petmd.com
https://www.rspcapetinsurance.org.au