Znaki dehidracije pri mačkah

Ljudje v hidratacijo telesa in pitje vode, vložimo veliko misli in energije. Zavedamo se, kako pomembno je v svoje telo vnesti zadostno količino, vsaj 8 kozarcev vode na dan. Voda je za telo najpomembnejše hranilo in brez nje ne preživimo.

Tudi pri hišnih ljubljencih bi morali biti podobno vestni, zlasti v toplejših mesecih, ko je zunaj vroče in temperature narastejo. Zato je pomembno, da poskrbimo, da naše mačke kadarkoli v letu niso žejne. Če se raven hidratacije pri vaši mački spusti prenizko, so lahko posledice resne.

O dehidraciji pri mačkah govorimo takrat, ko je v telesu mačke neravnovesje v razmerju vode in elektrolitov. To neravnovesje lahko privede do resnih zdravstvenih zapletov.

Za vas smo izbrskali nekaj nasvetov, kako prepoznati dehidracijo pri mačkah in napotke, kako jo preprečiti. Pa poglejmo na kaj morate biti pozorni, če želite vedeti, ali je vaša mačka dehidrirana.

Mačke načeloma ne marajo piti vode

Če ste skrbnik mačke, veste, da se vam včasih zdi, da vaša mačka nikoli ne pije vode. Za razliko od ljudi in tudi psov, mačke izvirajo iz puščavskih podnebij. Zato so se razvile tako, da lahko večino hidratacije dobijo iz hrane in ne iz pitne vode.  Kljub temu je tekočina bistvenega pomena za mačke.

Da lahko ohranijo primerno zdravje, morajo nadomeščati tekočine, ki jih izgubijo z dihanjem, urinom in blatom. Voda predstavlja 80% mačjega telesa in je potrebna za vse biološke procese, vključno s cirkulacijo, prebavo in iztrebljanjem. In ker so mačke zelo posebna bitja, so običajno vedno pozorne na to, kakšno vodo pijejo. Pogosto se namreč sploh ne bodo dotaknile vode, ki ni sveža.

Če vas skrbi hidratacija vaše mačke, ji lahko pomagate tako, da ji v hrano dodate nekaj vode. Pomembno je tudi, da je voda vaše mačke sveža. Vedno poskrbite, da mačjo posodo očistite in da mačje posode z vodo ne postavljate preblizu njeni posodi s hrano. Mačke imajo namreč raje, če ti dve stvari ne stojita skupaj in se ne mešata med seboj. Prav tako, lahko svoji ljubljenki ponudite pitje vode iz pipe, saj imajo mačke zelo rade tekočo vodo.

Koliko vode potrebuje vaša mačka?

Na splošno, mora odrasla mačka spiti približno enako količino vode, kot je število zaužitih kalorij na dan. Suha mačja hrana vsebuje od 7 % do 12 % vode, medtem ko lahko konzervirana hrana vsebuje tudi do 70% vode. Mačke ki jedo samo suho hrano, iz hrane ne dobijo toliko vode, kot tiste, ki jedo konzervirano hrano.

Kaj povzroča dehidracijo pri mačkah

Do dehidracije pride, ko raven tekočine v mačjem telesu pade nižje, kot običajno. To je posledica zmanjšanega vnosa vode ali večje izgube tekočine.

 Vendar lahko k stanju dehidriranosti pripomore več dejavnikov.

  • Vroče vreme
  • Sprememba ravni aktivnosti
  • Bolezen
  • Bruhanje ali diareja
  • Diabetes
  • Starost

Znaki dehidracije pri mačkah

Za razliko od psov se mačke ne hladijo skozi usta. Ko opazite, da vaša mačka nenavadno diha skozi usta, skoraj hiperventilira, je to znak za alarm.

Če so oči vaše mačke ugreznjene in se zdijo nekoliko »globoke« je to lahko znak dehidracije.  Pomanjkanje ode v sistemu vaše mačke po navadi izsuši njena usta, ki so običajno vedno vlažna. Če opazite, da se mačje dlesni zdijo suhe, slina pa gosta, potem je vaša mačka zagotovo dehidrirana.

Pozorni bodite, če mačka postane bolj utrujena, kot po navadi. Če se raven energije pri vaši mački zniža in ne zmore svojih običajnih opravkov v dnevu, potem upoštevajte to kot opozorilni znak.

Dehidrirane mačke imajo običajno povečan srčni utrip.

Prav tako lahko preverite, če je mačka dehidrirana tako, da ji stisnete malo kože na zatilju. Koža, ki se hitro vrne v prvotno stanje, kaže na dobro stopnjo hidratacije v telesu. Če pa koža ostane stisnjena tudi po tem, ko jo spustite in se počasi vrača v prvotno stanje, potem vaša mačka potrebuje nekoliko več vode v svojem telesu.

Kako preprečiti dehidracijo?

Svoji mački vedno zagotovite svežo vodo, ki jo pogosto menjujte. Prav tako ne pozabite vsak dan očistiti mačjo posodo, da preprečite nastanek bakterij.

Opazujte svojo mačko in poskusite prebrati, kdaj želi vodo. Nekatere mačke imajo rade določene sklede, druge raje pijejo vodo iz pipe. V dobro založenih trgovinah za male živali, pa lahko kupite vodnjak oz. fontano, iz katere lahko mačka pije in je namenjena samo njej.

Če ima vaša mačka zaradi drugih zdravstvenih stanj  napad diareje ali bruhanja, ji ponudite kocko ledu, ki jo lahko liže. Nato ji v rednih presledkih priskrbite dovolj sveže vode.

Kdaj mačko peljati k veterinarju?

Če sumite, da je vaša hišna ljubljenka dehidrirana, jo čim prej odpeljite k veterinarju. Čeprav lahko mačko doma rehidrirate na več načinov, je težko ugotoviti, kako resno je njeno stanje. Zanimivo namreč je, da bolj kot je mačka dehidrirana, manj verjetno je, da bo pripravljena vodo piti sama.

Veterinar bo vašo mačko pregledal in ocenil, kako močno je dehidrirana. Če je dehidracija na visoki stopnji, se lahko veterinar odloči za infuzijo tekočine, ki bo vašo mačko povrnila v dobro zdravstveno stanje.

Morda boste morali za doseganje optimalne hidratacije pri vaši mački spremeniti njene navade pitja vode in se obenem tudi sami prilagoditi novemu stanju. Pomembno je, da mački vodo ponudite večkrat na dan, v kolikor opazite, da so njene aktivnosti povečane ali ko zunaj pritiska vročina. Pitje vode lahko naredite zabavno in tako poskrbite, da imate ob sebi zdravo, zadovoljno in veselo mačjo prijateljico.

Drobne Deja

Viri: 

pets.webmd.com

www.purina.co.uk