Zakaj moja mačka vedno prestavlja posodo z vodo?

Mačke so po naravi radovedna in igriva bitja, kar pomeni, da pogosto počnejo stvari, ki pri ljudeh porajajo mnogo vprašanj in dvigov obrvi. Ob tem se pogosto zgodi, da se vprašamo ali je naša mačka normalna ali potrebuje zdravniški pregled?

Ste morda kdaj opazili, da je posoda z vodo, ki jo običajno ponudite vaši mački premaknjena? Se to dogaja pogosto in nikoli niste zaznali vzroka za to? No, dobra novica je, da je to čudno vedenje v resnici pri mačkah kar pogosto. Obenem obstajajo številni preprosti razlogi, zaradi katerih mačke premikajo svoje posode z vodo.

mačka ob posodi z vodo

Premikanje posode z vodo je zabavno

Eden najpogostejših razlogov, da mačke to počno je, da je to početje zabavno. Skrbniki mačk že dobro vemo, da si lahko mačke prav v vsaki stvari in predmetu, najdejo zabavo in igračke. Čeprav še vedno velja prepričanje, da mačke ne marajo vode, pravzaprav temu ni tako. Mačke so nad vodo navdušene, dokler je ne silimo z njo ali v njo. Znano je, da se mačke rade igrajo z vodo, ki teče iz pipe ali celo navdušeno skačejo v bazene, v katerih so njihovi skrbniki.

Vaša mačka, ki tako rada premika posodico z vodo, se morda počuti, kot da je ta posoda le še ena priložnost, da uživa v svoji zabavni igri. V raziskavi mačjih navad pri pitju vode, so raziskovalci pri reviji »Veterinary focus« odkrili, da se 44% mačk igra z vodo, ko opravlja svojo pitno rutino.

Morda mačka želi, da se voda v posodi premakne

Čeprav so mačke udomačene že stoletja, še vedno nosijo v sebi nekaj svojih divjih instinktov. To vključuje njihov nagon po pitju vode, ki se premika. Predniki mačk so najverjetneje pili vodo iz potokov in rek in ne tiste, ki je stoječa, v ribniku ali mlaki.

V raziskavi mačjih navad pitja, so mačke veliko raje uživale pitno vodo na prostem iz luž, ribnikov in potokov, namesto iz stoječih posod z vodo. Torej, ko vaša mačka potisne svojo skledo z vodo in nato iz nje pije, se morda trudi, da se voda v posodi premika in ji tako zagotovi bolj »naravno« pitje.

Postavitev posode za vodo, morda vaši mački ni všeč

Priznajmo, mačke imajo mnenje o skoraj vsem. To je eden od razlogov, da jih tako ljubimo. Lahko pa to mnenje, privede do nenavadnih vedenj. Ko mačka premika posodo z vodo, vam morda pravi, da ni navdušena nad mestom, kjer je posoda postavljena.

Čeprav so nekatere mačke zadovoljne s tem, večina mačk raje pije iz sklede, ki ni zraven njihove posode s hrano. Kadar torej mačka nima druge izbire, si sama prestavi skledo z vodo, na bolj želeno mesto.

Morda mačka preverja nivo in količino vode v posodi

Po besedah   raziskovalcev iz organizacije »Cat behaviour Associates« so mačke posebne in previdne tudi pri nivoju vode v svoji posodici. Zato mačke včasih celo namenoma razlijejo malo svoje vode, ker se jim zdi nivo previsok. Mačke včasih celo namenoma razlijejo vodo, da lahko pijejo iz plitkega pljuska vode, ki pristane na tleh.

Zdravstvena vprašanja premikanja posode z vodo

Preden začnete delati na vedenjskih vprašanjih, odpeljite mačko k veterinarju, da se prepričate, da ni zdravstvenih razlogov za njeno zanimanje za vodo. Zaradi diabetesa, odpovedi ledvic in ščitnice lahko mačke postanejo žejne. Morda pogosteje pijejo iz svojih vodnih posod in ustvarjajo nered s čofotanjem ali tacanjem po vodi, če se ne počutijo dobro. Lahko poiščejo tudi druge vire vode, kot so pipa ali stranišče. Če opazite, kako mačka pije preveliko količino vode ali porabi veliko časa, osredotočenega na posodo z vodo, se prepričajte, da se obrnete na svojega veterinarja.

Tesnoba ali stres včasih povzročita nenavadno vedenje pri mačkah. Mačka lahko zaradi stresa prične lezti v skledo z vodo, v njo namaka tace ali kak drug del telesa. Ločitvena tesnoba pogosto motivira mačke, da poiščejo pozornost lastnikov, tako da pokažejo nenormalno vedenje. Včasih se to kaže kot težave z odvajanjem vode in blata, na primer s pršenjem urina ali iztrebljanjem na neprimernem mestu. Nekatere mačke lahko zaradi ločitvene tesnobe pljuskajo  vodo v posodi, jo potisnejo v stran ali jo poskušajo prevrniti.

Če je premikanje vode novo in nenadno vedenje pri vaši mački in se pojavlja poleg pogostih simptomov stresa ali tesnobe – uriniranje zunaj za to primerne posode, težave s prebavili in trebuhom ter pretirano negovanje – je čas, da svojo ljubljenko odpeljete k veterinarju.

Pri tem je pomembno dejstvo, da mora mačka v dnevu spiti določeno količino vode, ne pa se z njo samo igrati.

Je kaj, kar lahko glede tega storite?

Mačke svojo posodo z vodo premikajo po hiši iz več razlogov. Če se vam zdi, da se vaša mačka s svojo posodo le igra in v igri, ko potiska posodo pred seboj, uživa, vam ni treba narediti prav ničesar. Le ne bodite presenečeni, ko boste enkrat v to vodo tudi stopili.

Če pa se vam vedenje zdi nadležno ali če se vam celo zazdi, da vaša mačka to počne zaradi stresa, ki prihaja iz okolice, ji poiščite pomoč. Najprej lahko poskusite njeno posodo z vodo prestaviti na drug konec prostora ali celo v drugi prostor. Če se vedenje ponavlja in se kaže tudi z drugimi dejavniki stresa, ki vplivajo na mačje obnašanje, potem je čas, da muco odpeljete k veterinarju, ki vam lahko edini nudi celovito zdravstveno oskrbo vaše hišne ljubljenke.

Kot alternativo posodi z vodo, lahko mački ponudite mačji vodnjak, mini fontano ali kakšno drugo kreativno rešitev, za pitje vode, ki bo mački vsak dan predstavljala izziv in zabavo obenem.

Predvsem pa je pomembno, da svojo mačko dobro poznate, z njo preživite veliko časa in ste do nje nežni in pozorni. Le tako, ji lahko zagotovite kakovostno mačje življenje, polno ljubezni in mačje nagajivosti.

Drobne Deja

Viri: