Žival s prekomerno telesno težo ni srečna žival!

Tako kot pri ljudeh, se tudi pri živalih dogaja, da imajo prekomerno telesno težo. Čeprav se hišni ljubljenčki, ki se soočajo s preveliko telesno težo, ne znajdejo v taki zadregi, kot se v istem primeru ljudje, pa je zdravstvena in čustvena travma enaka. Redki primeri ekstremne fizične zlorabe živali sicer res polnijo časopisne naslove in nas žalostijo, vendar je največji problem dobrega počutja živali dandanes pravzaprav njihova debelost, saj naš štirinožni prijatelj lahko za posledicami previsoke telesne teže zelo trpi. Glede na raziskave naj bi bil v razvitem svetu delež hišnih ljubljenčkov, ki imajo prekomerno telesno težo ali debelost, med 33 in 58 %.

Debelost lahko pri živalih povzroči zdravstvene spremembe, kot so diabetes in osteoartritis. Neka raziskava je celo dokazala, da ljubljenčki s prekomerno telesno težo živijo manj časa. Neka druga raziskava pa je pokazala, da je prekomerna telesna teža povezana s slabšo vitalnostjo, kvaliteto življenja, bolečinami in duševnimi motnjami. Izrazit problem je tudi pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki povzroča še dodatne težave. To pa se da pozdraviti in spremeniti z izgubo teže. Pri živalih debelost nastopi v prvih nekaj letih življenja, in ko se zgodi, se je je težko znebiti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik 

Viri:  

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na Muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

——–