Združevanje mačk

Čeprav v splošnem še vedno velja, da so mačke izjemno samosvoje živali, ki družbe ne potrebujejo, je resnica daleč od tega. Večina mačk je družbe še kako vesela, tudi tiste, ki so nekoliko manj naročne, so pogosto rade v mačji družbi. Lastništvo več mačk hkrati je prijetnejše tudi za skrbnika, kajti mačka v paru se več igrata med seboj in manj iščeta človeško pozornost, kar v prevodu pomeni, da manj grizeta, krempljata, napadata iz zasede ali uničujeta kose pohištva. Obenem pa tudi pomeni več zabave za človeške oči, kajti vragolije, ki jih uganjata dva mucka skupaj, so vsekakor neprimerno pestrejše od porednosti enega samega mačka. Mačka sta si tako partnerja med igro, pa tudi prijateljska družba, ko lastnika ni. To pomeni, da bosta dva mačka veliko srečnejša tudi, če ste veliko odsotni in zdoma, kakor ena sama mačka, ki ji je sami lahko dolgčas ali pa se počuti osamljeno.

Razlogov, zakaj posvojiti dva mačka hkrati, ali dodati še eno k tisti, ki jo že imate doma, je vsekakor mnogo, vendar pa takšna odločitev vseeno zahteva temeljit premislek. Najprej morate premisliti stroške, ki jih pomeni nov maček, kar pomeni: dvojno količino hrane in mačjega peska (načeloma imata lahko peskovnik dva mačka tudi skupen), kakšna igrača več, obvezno cepljenje in morebitni pregledi pri veterinarju. Ko ste prepričani, da to zmorete in ste že premislili izbiro hrane za novega ljubljenčka, se morate vprašati, kakšen je značaj vaše prve mačke. Imate kakšne izkušnje o tem, kako se mačka obnaša do drugih živali? Je previdna, dominantna, agresivna ali prijazna, zaupljiva, radovedna? Če takšnih izkušenj nimate, se je treba toliko temeljiteje pozanimati o tem, kakšen je značaj mačke, ki jo imate namen posvojiti. Vsekakor želite mačko, ki je nekonfliktna, prijazna do drugih živali, radovedna in nedominantna. Zato je dobro, da jo posvojite nekje, kjer so vam te podatke zmožni dati in pri nekom, ki se je v času do oddaje z njo dovolj ukvarjal in jo dobro spoznal.

Ko pride nova mačka k hiši, je pomembno, da pustite živalim, da raziskujejo same. Previdno poskušajte eno mačko predstaviti drugi, pri tem pa je bistveno, da ste vi sami mirni in sproščeni, kajti vaša nervoza in strah pred nesprejemanjem lahko na živali bistveno vplivata. Če mački previdno opazujeta ena drugo, sumničavo hodita bliže in se spet nekoliko oddaljujeta, si sledita po stanovanju (”staroselka” navadno sledi novi mački), vendar ne pihata, se ne zaganjata ena v drugo, se ne preganjata in ustrahujeta, pustite, da sami uredita svoje odnose, kajti previden, a ne zavračujoč odnos, je vsekakor dober znak. (((ZANAROCNIKE)))

Če mački kažeta takšne ali drugačne znake agresije, poskusite z ločevanjem, kar pomeni, da nekaj dni eno mačko držite v enem, drugo pa v drugem delu stanovanja, oziroma eno v eni in drugo v drugi sobi. Združevanje je za obe živali lahko izjemno stresno, še posebej, če je ena od njiju izrazito dominantna ali starejša. Pri starejših mačkah ali takih, ki so rade na vrhu hierarhične lestvice, so združevanja lahko napornejša in dolgotrajnejša. Pomembno je, da mački postopoma spuščamo skupaj in ju pustimo, da se privajata ena drugi, pri čemer moramo vselej ohranjati mirne živce. Hranimo ju ločeno, še posebej, če imata različno hrano. V tem primeru je vsekakor vsaj na začetku priporočljivo tudi, da imate dva peskovnika, tako da lahko vsaka mačka uporablja svojega.

Združevanje mačk mora biti postopno. Če imate srečo in združujete dva povsem nekonfliktna mačka, združevanje steče gladko in brez težav – pri nas smo v enem dnevu prišli do mirnega sobivanja in v kakšnem tednu do prvega vzajemnega umivanja –, vendar pa tudi pri počasnejšem grajenju zaupanja med mačkoma ne gre obupati. Mačke potrebujejo čas in mir, da se naučijo živeti v paru, ampak ko ta faza enkrat mine, je sobivanje dveh mačk čudovito opazovati in v njem sodelovati kot njihov skrbnik.

 

Anja

 

Objavljeno v tretji številki revije Mucek