Igra z mačko

Zakaj je igra z mačko pomembna? Mačke so aktivne lovke in velike raziskovalke, ki so vedno na preži za plenom. Vsekakor kljub temu da smo mačke skozi zgodovino udomačili, le te niso izgubile svoje divje narave in zato potrebujejo redno aktivnost in igro. Kot lastniki pa se moramo svojim mačkam tudi pri tem prilagoditi in upoštevati njihove potrebe, zmožnosti in želje glede same igre, če jih le ta ima.

Nekatere mačke imajo rade igro lovljenja, spet druge se lotijo še aktivnejših iger, kot je agility, nekatere pa imajo raje miselne igre. Kot lastniki skušajmo najti njej najljubšo igro s poskušanjem več različnih vrst iger. V primeru, da opazimo, da mački določena igra ni pretirano všeč, raje poskusimo s kakšno drugo vrsto igre in vanjo ne silimo.

Igro lovljenja

Med najpogostejšimi igrami, ki jo ima večina mačk najraje, je igra lovljenja. Mačke so že iz narave znane kot lovke, zato ni nič nenavadnega, da je prav lovljenje pri veliki večini mačk njihova najljubša igra.

Igrač, ki so namenjene igri lovljenja, je na trgu veliko in zato svetujemo, da izbiro prilagodite željam svoje mačke. Nekatere mačke imajo rade gumijaste žogice zanimivih oblik , ki prav zaradi svoje oblike pritegne mačko k igri. Lahko pa žogica vsebuje tudi zvonček , ki z zvočnim signalom mačko še bolj motivira k igri z le to.

Za lažjo igro lovljenja pa lahko kot lastniki za mačko izberemo tudi mehko penasto žogico , katero bo lahko mačka tudi sama prenašala naokoli in se z njo tudi sama igrala. Obenem pa je takšna žogica tudi odlična, če si bo mačka zaželela pri igri lovljenja družbe. Za igro lovljenja, v katero smo vključeni tudi mi lastniki, pa je primerna tudi palica s perjem  odlična izbira, saj bodo peresa v njej vzbudila lovski nagon in jih bo le ta skušala kar najhitreje ujeti, obenem pa med samo igro ne bo poškodovala, tistega, ki se z njo igra. Lahko pa igro lovljenja prakticiramo tudi z laserjem za mačke , ki na površini ustvari rdečo piko, ki jo bo mačka z velikim veseljem lovila po prostoru. Pri laserju moramo biti pozorni, da igra ne traja predolgo in je med igro potrebna tudi igra z igračko, da je mačkin lov za pikico nagrajen s predmetom in ima občutek, da je nekaj ulovila.

mačka ki se igra

 

Miselne igre

Nekatere mačke pa imajo rade mentalno zaposlitev v obliki različnih miselnih izzivov, kot so iskanje priboljškov, ki smo jih skrili, ugibanje, kje se skriva priboljšek, in temu podobne igre. Za to igro lahko preprosto uporabimo nekaj priboljškov, ki jih skrijemo po prostoru, da jih mačka najde. Lahko pa uporabimo tudi posebej za to narejene miselne igrače, ki omogočajo razvoj različnih mentalnih sposobnosti in seveda predstavljajo tudi nov izziv za našo nadobudno mačko.

Agility z mačko

Za aktivnejše mačke, ki so polne energije, pa je izvrstna izbira igre agility, ki ji poleg fizične aktivnosti kot je tek, predstavlja tudi mentalno zaposlitev. Agility je obenem tudi odlična vrsta igre za povezovanje mačke in lastnika, saj se ob le tej krepi medsebojna vez ter zaupanje med njima. Za agility so primerni kot tuneli kot tudi različne ovire, ki jih mora mačka premagati. Lahko pa za agility uporabimo tudi preprosto mačje drevo in s pomočjo le tega ustvarimo pravi agility poligon doma.

 

Vesna Kropf

VIRI:

https://mucek.si/kategorija/igrace/

https://www.purina.com/articles/cat/activities/games-to-play-with-your-cat

https://www.petfinder.com/cats/cat-behavior-and-training/how-to-make-your-own-cat-agility-course/