Zdravljenje s pomočjo akupunkture

Akupunktura je široko akupunkturasprejeta in varna metoda zdravljenja, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke z različnimi tehnikami. Tanke iglice zdravnik akupunkturist zabode v točno določene točke na telesu in s tem uravnava pretok vitalne življenjske energije z namenom, da bi v telesu ponovno vzpostavili ravnovesje.

Ta kitajska metoda izhaja iz prepričanja, da naše zdravje uravnavajo toki energije čez telo in ko pride do blokade ene izmed energijskih točk se pojavi bolezen. Z vstavljanjem igel v določene točke po telesu to blokado odstranimo in energijo ponovno osvobodimo, hkrati pa telo usmerimo k samozdravljenju.

To, da akupunkturo uporabljamo pri ljudeh ni nič novega. Presenetljivo pa je dejstvo, da so bili kitajski modreci prepričani, da tehnika deluje tudi na mačkah, zaradi podobnih energijskih točk v telesu.

Akupunktura je popolnoma varna metoda, ki ne povzroča bolečin, pod pogojem da so igle seveda pravilno vstavljene. Mnoge muce se med procesom sprostijo, nekatere celo zadremajo. Uspešnost in hitrost zdravljenja je odvisna od težav, ki so pri živali prisotne. Pri blažjih težavah lahko izboljšanje opazimo že po dveh terapijah. Muca bo bolj sproščena, pozorna in bolj odprta za druženje. Pri kroničnih boleznih bo najverjetneje potrebna doživljenjska terapija za lajšanje neugodja in bolečine. Glede na resnost bolezenskega stanja je lahko priporočljivo izvajati akupunkturo v kombinaciji z medikamentoznim zdravljenjem.

Akupunktura lahko pomaga mačkam s skoraj katero koli boleznijo, vključno s kronično bolečino, artritisom, zaprtjem, astmo, diabetesom, alergijami, težavami z ledvicami, jetri in srcem, lajša tudi stranske učinke terapije raka. Manj učinkovita pa je pri anksioznosti in drugih vedenjskih težavah.

Posamezna terapija lahko traja od 1 do 30 minut. Skozi celoten proces je skrbniku dovoljeno ostati ob živali. Živali se na tovrstno terapijo odzovejo mnogo hitreje kot ljudje, navadno je dovolj že 5 do 10 minut. Veterinarska akupunkturistka Becca Setlz pravi, da mačke same nakažejo, ko imajo dovolj. Takrat začnejo kar same z usti jemati igle s telesa. Tudi anestezije ali kakršnih koli pomirjeval ne uporablja pri svojem delu, saj naj bi to izničilo učinke terapije.

 Obstajajo različne metode, ki jih veterinar akupunkturist lahko uporabi:

  • Akupresura: aplikacija pritiska na akupunkturne točke
  • Akvapunktura: injekcija tekočin (homeopatska zdravila, vitamin B12,…)
  • Moksibustija: toplotna terapija s tlečim zeliščem
  • Elektrostimulacija: vstavljanje igel v akupunkturne točke in stimulacija z električnim tokom
  • Laserska akupunktura: uporaba laserja za stimulacijo akupunkturnih točk

Zakaj akupunktura?

  • Veterinarska akupunktura stimulira sproščanje telesu lastnih protivnetnih dejavnikov in snovi, ki lajšajo bolečino.
  • Na mestu vboda igle izzovemo sproščanje mišic in posledično tako lokalno kot splošno lajšanje bolečine.
  • Akupunktura izboljša pretok krvi po telesu, oksigenacijo in odstranjevanje toksinov iz telesa.
  • V nasprotju z zdravili na recept so pri tej metodi odsotni potencialni neželeni učinki.
  • Zdravila ali dodatki, ki jih žival jemlje z akupunkturnim zdravljenjem ne bodo tvorili interakcij.

Zdravljenje živali z akupunkturo je pri nas še relativno nepoznano in nerazvito področje. A kot ostale novosti, ki počasi kapljajo k nam, lahko v prihodnosti pričakujemo mnogo takšnih in drugačnih veterinarskih akupunkturistov. Zato je toliko večjega pomena izbrati takšnega, opremljenega s pravim znanjem, pristopom in izkušnjami, da bo našemu ljubljenčku v pomoč.

Anja Šajn

Vir:
www.petmd.com