Zdrava mačja prehrana

Kot vsak dober lastnik si želimo, da bi v svoji hrani mačka maksimalno uživala, a bi bila hkrati dovolj hranilna in zanjo zdrava. Vprašanje pa je, kako ji zagotoviti zdravo prehrano, katero izbrati in na kaj vse je potrebno paziti. V ta namen vam predstavljamo napotke in nasvete, kako zagotoviti svoji mački zdrav obrok in s tem poskrbeti za zdravo mačjo prehrano.

Prednice domačih mačk, divje mačke, so tipične predstavnice zveri. Hranijo se večinoma s hrano živalskega izvora, saj so mesojede živali.

Mačja narava

Prednice domačih mačk, divje mačke, so tipične predstavnice zveri. Hranijo se večinoma s hrano živalskega izvora, saj so mesojede živali. To značilnost kaže tudi sama njihova sestava prebavil. Mačke imajo kratko črevesje, kar je tipična značilnost za mesojede živali. Morda se nekaterim lastnikom zdi absurdno primerjati divje mačke z domačimi, pa vendar je podobnost velika. Divje mačke svoj plen v celoti pojedo – od mesa do prebavil pa vse do dlake. S tem dobijo vsa potrebna hranila za optimalno delovanje telesa. Domače mačke, če so vsaj nekaj časa zunaj, lovijo male živali, ptice, miši in podobno. V kolikor žival ujamejo in ubijejo, boste občasno opazili, da svoj plen tudi v celoti pojedo, sploh kadar jim uspe ujeti miš.

Mačje potrebe v prehrani

Mačka v svoji prehrani potrebuje beljakovine, maščobe ogljikove hidrate, vitamine, minerale, vlaknine in vodo. Razmerje med temi je drugačno kot pri psih, saj so mačke večinoma mesojede živali, zato tudi ni priporočljivo hraniti mačk s pasjo hrano.

Beljakovine so izredno pomemben in ključen del mačje prehrane, saj so ključne za rast in obnovo organizma.V dnevnem obroku mora biti od 25 % do 30 % beljakovin. Vir beljakovin predstavljajo meso, ribe, mleko in mlečni izdelki ter jajca. Drugi tudi izredno pomemben del mačje prehrane so maščobe, ki za mačke predstavljajo vir energije. Obrok naj bi sestavljale v vrednostih od 15 pa do 40 %. Ogljikovi hidrati v mačji prehrani niso nujni in so tudi nepotrebni, če pa so dodani v prehrano, jih telo porabi za vir energije. Ključni v prehrani pa so tudi vitamini in minerali, ki poskrbijo za odpornost telesa, skrbijo za optimalno rast in razvoj organizma. Prav tako pa vitamini in minerali skrbijo za optimalno delovanje žlez in celotnega živčnega sistema.

Vrste hrane

Kot pri psih je tudi pri mačkah veliko različnih tipov prehrane, med katerimi lahko izbiramo. Lahko izbiramo med suho, mokro ali celo surovo prehrano. Vsaka od teh ima seveda svoje prednosti in slabosti.

Suha prehrana

Kot pri psih je tudi pri mačkah veliko različnih tipov prehrane, med katerimi lahko izbiramo. Lahko izbiramo med suho, mokro ali celo surovo prehrano.Suha prehrana je najbolj praktična prehrana za lastnike. Z lahkoto se shranjuje in je odlična, če se s svojo mačko odpravimo na dopust, saj je najlažje prenosljiva. Prav tako vsebuje vsa potrebna hranila za zdravo prehrano čez celoten dan. Seveda je potrebno pred samo odločitvijo, katero suho hrano izbrati, dobro preveriti sestavo hrane, predvsem količino določenih hranil. Pomembno je, da vsebuje mačja prehrana večino beljakovin in izredno majhen delež ogljikovih hidratov.

Mokra prehrana

Mokra prehrana je za razliko od suhe veliko bolj mehkejša in jo s tem mačke tudi lažje prebavijo. Pa vendar je slabost tega tipa prehrane, da ima krajši rok trajanja. Prav tako pa je ob hranjenju samo z mokro hrano mački onemogočeno grizenje hrane in posledično to vodi do nabiranja oblog na zobeh, kar lahko vodi do težav z zobmi ali celo do gnitja le-teh. Kvalitetna mokra prehrana vsebuje vsa potrebna hranila za zdravo in optimalno delovanje mačjega organizma. Posledično je pri tej hrani prav tako potrebno pogledati, koliko določenih hranil vsebuje. Potrebno je biti še potrebno pozoren pri deležu beljakovin in ogljikovih hidratov.

Surova prehrana

Surova prehrana je vedno bolj popularna med lastniki, razlogov za to pa je več. Morda ima mačka določene zdravstvene težave, lastniki si morda želijo poskusiti nov način prehranjevanja ali pa samo želijo, da mačka ne uživa tovarniško pripravljene hrane oziroma si želijo posnemati hranjenje divjih mačk v naravi. Priprava obroka surove hrane za mačko zahteva veliko natančnosti in znanja o surovinah. Pomembno je, da hrano sestavlja v večini meso, to je lahko različna perutnina, jagnjetina, zajec, riba, divjačina, govedina ali svinjina. Seveda pa surovo meso še ne pomeni, da obrok vsebuje samo mišice živali, ampak tudi kosti, hrustanec in drobovino. Ker na žalost s tem tipom prehranjevanja mačka ne dobi dovolj vitaminov in mineralov, je potrebno dodajati v obliki vitaminsko-mineralnih dodatkov.

Voda

Voda je, ne glede, kateri tip prehrane izberemo, ključnega pomena za vsako mačko. Pomembno je, da ima mačka vedno na voljo svežo vodo. Voda poskrbi za hidracijo organizma in optimalno delovanje prebavnega sistema.

Zdravo prehrano mačko dosežemo z zagotovitvijo dnevnega vnosa vseh hranil, potrebnih za optimalen rast, razvoj in delovanje celotnega organizma ter vode, ki celoten organizem hidrira. Seveda pa je, ne glede na to, za kateri tip prehrane se odločimo, pomembno, da dobro preverimo deleže vseh hranil v prehrani, sploh maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov.

Vesna Kropf

VIRI:
https://www.cats.org.uk
https://theidlecat.com
https://www.vet.cornell.edu