Zakaj večina mačk ne mara božanja po trebuščku?

Če živite z mačko, verjetno dobro veste, katera so njena najljubšazakaj-vecina-mack-ne-mara-bozanja-po-trebuscku mesta za božanje. Prav tako dobro pa veste, da se nekaterih delov mačkinega telesa ne morete dotakniti, brez da bi bili pri tem poškodovani, ali pa vsaj zelo grdo pogledani. Ko se mačka zlekne poleg nas in se zvali na hrbet, imamo včasih instinkt, da jo pobožamo po trebuščku, ki ga tako ljubko nastavlja. Ta podvig se največkrat ne konča najbolje. Zakaj mačke tako sovražijo božanje po trebuščku?

Ta reakcija je ostanek mačjega nagona, ki mački v divjini ali pa v konfliktih z okoliškimi živalmi lahko reši življenje. Za mačko je položaj na hrbtu dejansko obrambni položaj. V divjini se mačke na hrbet uležejo takrat, ko ne morejo pobegniti napadu in pa se odločijo boriti z vso močjo. Ta pozicija jim namreč omogoča, da naenkrat uporabijo vse svoje kremplje in zobe ter tako močno poškodujejo svojega napadalca.

Seveda pa v udobju domače hiše mačka ne pokaže svojega trebuščka zato, ker bi se želela ali morala s kom boriti. Če mačka leži in počiva tako, da je njen trebušček izpostavljen, je to znak, da je sproščena in umirjena. Če pa se vrže na hrbet v naši bližini in nas pri tem opazuje, to dejansko pomeni, da testira naše zaupanje! Trebuh je za mačko namreč zelo občutljivo področje, saj se v njem nahaja večina njenih vitalnih organov. Ko nam ga pokaže, je to oblika komunikacije – mačka želi videti, kaj bomo storili. Če v tem trenutku reagiramo tako, da iztegnemo roko proti njenemu trebuščku in jo želimo pobožati, to mačka razume kot napad in izrabo njenega zaupanja. Kako pa naj pravilno reagiramo, ko nas naša mačja prijateljica takole testira?

Specialisti za mačje vedenje priporočajo nekaj korakov, ki nas morda lahko pripeljejo do tega, da se nam bo mačka dovolila pobožati po trebuhu. Najprej, ko se mačka pred nas uleže na trebuh, jo mirno opazujmo in ji prigovarjajmo, pri čemer pazimo, da ne delamo hitrih gibov. Z enako previdnostjo jo nato začnemo nežno božati po sprednjih tačkah. Če se mačka ne odzove z napadom ali pobegom, lahko počasi poskusimo pobožati njene zadnje tačke. Če tudi to sprejme in ji je udobno, se nato lahko poskusimo dotakniti njenega trebuščka. V kolikor pa že takoj opazimo, da je mački ob vsakem dotiku neprijetno, pa jo lahko naslednjič, ko nam pokaže trebušček, zgolj opazujemo. Če ji dotiki niso prijetni, ji pokažemo, da nam lahko zaupa, tako, da se je v tem položaju ne dotikamo.

Če vam mačka kdaj pusti, da jo pobožate po trebuščku, je to zares velik kompliment in znak popolnega zaupanja. Morda pa, ne glede na to, kako čudoviti mačji skrbniki smo, tega nikoli ne bomo morali narediti. Če je tako, ne smemo biti užaljeni in tega vzeti kot znak, da nas mačka ne mara ali nam ne zaupa. Vsako živo bitje je edinstveno in tako kot ljudje, imajo tudi mačke svoje meje, ki jih moramo spoznati in spoštovati. Obstaja mnogo različnih načinov, kako svoji mački izkažemo ljubezen in prav toliko načinov, kako ona izkaže ljubezen nam. Skupaj ugotovita načine, ki so obema najprijetnejši in potem uživajta v crkljanju.

Ana Ažman

Viri:

babble.com
vetstreet.com
telegraph.co.uk