Zakaj moja mačka izgublja dlako?

Šopki dlak vizguba-dlake vsakem kotičku stanovanja, vsakodnevno sesanje in obvezni modni dodatek na temnih oblačilih. Vsem ljubiteljem mačk zelo znana slika pri prehodu iz mrzle zime v toplejše dni. Kaj pa, ko ugotovimo, da izpadanje dlake ni več tako normalno in so prisotne kraste ali drugi simptomi? Poglejmo na katere krivce je vredno najprej pomisliti.

Mikrosporija (dermatofitoza)

Je zelo nalezljiva glivična okužba kože, nohtov in dlake. Prenaša se lahko s človeka na žival in obratno. Kaže se kot krožna področja brez dlake na glavi, uhljih in pregibih prednjih okončin, včasih z rdečino v srednjem delu. V lažjih primerih mikrosporija povzroča lokalizirana pordela področja ali samo prhljaj, v težjih primerih pa se okužba lahko razširi po celem telesu. Muca lahko prenaša bolezen tudi z odsotnostjo kliničnih znakov.

Mačka lahko prejme mikrosporijo direktno preko okužene živali ali indirektno preko skodelic za hrano in vodo, ležišč, ki so kontaminirana s kožnimi celicami ali dlako okuženih živali. Spore te glivice so izjemno trdožive in lahko preživijo v okolju več kot leto dni. Nič presenetljivega torej ni, da se mikrosporija hitro širi v zavetiščih, kjer je velika masa živali ter toplo in vlažno okolje.

Vsaka mačka je dovzetna za to obolenje, med nekoliko bolj ogrožene skupine pa sodijo mladički mlajši od enega leta, starejše in dolgodlake mačke ter tiste z oslabljenim imunskim sistemom.

Zdravljenje je odvisno od resnosti infekcije. V blažjih primerih zadostuje poseben šampon ali mazilo, možno je tudi peroralno zdravljenje, ki lahko traja tudi več mesecev.

Moj muc ima mikrosporijo, kaj naj storim?

  • vse stvari kjer bi se glivica lahko nahajala obdelamo s fungicidom
  • če je v gospodinjstvu več živali vse okopamo s primernim šamponom
  • zavržemo stvari, ki jih ne moremo popolnoma dezinficirati
  • redno sesamo in čistimo dom, da se znebimo okuženih dlak in kožnih celic
  • z mikrosporijo se lahko okužijo tudi ljudje, posebej tisti z oslabljenim imunskim sistemom (kemoterapija, HIV), zato z okuženimi živalmi ravnamo v zaščitnih rokavicah

Akne

Akne se pri mačkah pojavijo v obliki komedonov ali drobnih mozoljčkov na bradi in licih. Ti lahko povzročajo srbečico, kar vodi v nastanek gnojnih, krvavih ran, lokalne izgube dlake in otekline. Zaradi odprtih ran je mačka dovzetna za sekundarne bakterijske okužbe.

Natančen vzrok aken pri mačkah ni poznan. Vključuje pa lahko kombinacijo stresa, oslabljenega imunskega sistema, zanemarjenosti dlake zaradi pomanjkljivega česanja, kontaktnega in atopijskega dermatitisa ter kožne spremembe, ki se kažejo kot povečano izločanje olj iz lasnih foliklov. Za akne so enako dovzetne tako samice kot samci vseh pasem in starosti.

Omenjeno stanje se lahko pojavi le enkrat v življenju mačke, lahko se brez razloga večkrat ponavlja in prav tako izgine ali pa mačka živi z njim celo življenje. Akne lahko nadzorujemo, ne moremo pa jih popolnoma ozdraviti. Pri lajšanju simptomov uporabljamo specializirane šampone, mazila in druge preparate.

Endokrina alopecija

Precej redko kožno obolenje čigar izvor naj bi bil hormonskega značaja. Ti hormoni vključujejo testosteron, estrogen in ščitnične hormone. Glavni znak obolenja je izguba dlake na notranjem delu nog, spodnjem delu trebuha in na predelu genitalij. Med bolj ogrožene spadajo kastrirani samci in sterilizirane samice.

Psihogena alopecija

Stres, anksioznost in strah lahko vodijo mačko k pretiranemu česanju in čiščenju dlake, kar povzroči nastanek področij z razredčeno dlako ali celo brez nje. Psihogena alopecija je predvsem značilna za abesinke, burmanke in siamske mačke. Problematične so tudi velike količine zaužite dlake, ki obremenijo prebavni trakt. Veterinar bo z ustreznimi testi določil vrsto alopecije in primerno zdravljenje.

Pri zdravljenju psihogene alopecije močno pomaga zmanjšanje stresa in izboljšanje bivalnih pogojev mačke. Vredno je premisliti, če je v njeni rutini prišlo do kakšnih sprememb kot na primer v urniku hranjenja in podobno.

Kot pri večini bolezni je tudi v tem primeru ključnega pomena pravočasno odkritje. Redno pregledujmo naše ljubljenčke in bodimo pozorni na kakršna koli odstopanja od normale. S pravočasnim ukrepanjem lahko mucku prihranimo mnogo neprijetnosti.

Anja Šajn

Viri:
www.smartlivingnetwork.com
pets.webmd.com