VIDEO: Zakaj mačke spijo ob naših nogah?

Kot lastniki mačke se dobro zavedamo, da mačke velikokrat spijo oziroma ležijo ob naših nogah. Vzrokov za takšno izbiro spalnega kotička pa je več, ko si sprva lahko mislimo. V ta namen vam zato tem prispevku predstavljamo pet razlogov, zakaj mačke spijo ob nogah svojih lastnikov.

Preživetje

Prvi razlog, zakaj mačke spijo ob vaših nogah, je preživetje. Mačke se čutijo varne ob ljudeh, saj smo večji od njih in jih lahko ob nevarnosti zaščitimo. To lastnost so mačke dobile že v času, ko so bile le te mladički. Kot mlade mucke so ležale neposredno ob veliki mami mački, ki jih je varovala in jim dajala zavetje. Ko so odšle od mame, so to vlogo prevzeli lastniki in ob ljudeh po navadi ležale ob prsnem košu, kjer so lahko slišale utrip srca, kar jih je spominjalo na mamo. A je včasih tako prišlo tudi do nevarnosti, da so jih ljudje zadušili ob obračanju med spanjem. Zato se mačke počutijo veliko bolj varno spati ob nogah ali ob glavi. Prav tako pa so te lokacije za mačke najboljše v primeru nevarnosti, saj lahko hitro pobegnejo iz ogrožajoče situacije.

Zaščita

Prav tako se mačke, ki spijo ob naših nogah, počutijo zaščitene. Že iz divjine izhaja, da je takrat, ko mačka spi, najbolj ranljiva. Zato tudi vidimo, da nekatere divje mačke spijo na drevesih, saj se s tem izognejo morebitnim plenilcem nanje. To lastnost so ohranile tudi domače mačke, zato ni nič nenavadnega, da mačke spijo ob nas, saj čutijo, da jih bomo ob morebitni nevarnosti obvarovali. Prav tako ste opazili, da mačka po navadi spi tako, da je s hrbtom naslonjena na vas. Razlog je tukaj zaščita hrbta, ki je v času spanja izpostavljen.

Jutranja rutina

Mačke so izredno rutinska bitja, ki ne marajo presenečenj. Zanje je ključna rutina čez celoten dan. Zato tudi mačke začnejo dan okoli iste ure. Tudi če bi si kot lastniki želeli poležavati, nas mačka po navadi sama zbudi, ali z oglašanjem ali hojo okoli nas po postelji. V kolikor pa bodo opazile, da smo bolni, pa ne bodo odlašale in bodo ostale z nami v postelji.

Najljubša oseba

Če mačka ob vas redno spi, pa to pomeni tudi, da ste njena najljubša oseba. To seveda ne pomeni, da ostalih družinskih članov nima rada. Pomeni samo, da ste od vseh njena najljubša in do vas čuti največ povezanosti.

Mačje ozemlje

Mačkin življenjski prostor je njihovo ozemlje in mačke jemljejo vdor na njihovo ozemlje izredno resno. Spanje z lastniki zanje pomeni, da mi spimo z njimi in ne one z nami. Praktično z drugo besedo one nam dovolijo biti  na njihovem ozemlju. Prav tako kažejo svojo ljubezen do nas z lizanjem in igranjem.

Za podrobnejši vpogled vseh pet vzrokov, zakaj mačke spijo ob naših nogah, pa si oglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf