Zakaj mačke praskajo pohištvo in kako jim to preprečiti?

Mačke so zveri in temu primerna je tudipraskanje-pohistva njihova narava, ki vsaj deloma zmeraj ostaja divja in neukrotljiva. Eno njihovih najljubših opravil, ki je povezano z njihovo divjo naravo, je tudi brušenje krempljev. Ostri mačji kremplji so po naravi namenjeni označevanju teritorija, saj imajo na tačkah žleze, ki oddajajo specifični vonj, ki pa se od mačke do mačke razlikuje. Služijo pa sicer tudi plezanju po drevesu in kadar je mačka v stiski, se z njimi tudi brani. Včasih je veljajo, da si mačka s praskanjem brusi kremplje, vendar pa si v resnici s tem odlušči odvečne najstarejše plasti krempljev. Če imamo doma mačko, ta ostanek kremplja lahko včasih najdemo na tleh. Tiste mačke, ki živijo zunaj, to opravijo v naravi, za tiste, ki živijo v stanovanju, pa moramo posebej poskrbeti, saj nam bo njihovo praskanje sicer povzročilo veliko preglavic.

S praskanjem pa mačka sprošča tudi stres in odvečno energijo. Mačka, ki bo nervozna ali zmedena, bo začela praskati, saj se bo tako umirila in sprostila. Tako nekako, kot ljudje, kadar smo živčni, si grizemo nohte, se praskamo po glavi ali tolčemo s prsti po mizi. Pogosto mačka opraska predmete tudi med igro. Praskanje med intenzivno igro ni nič nenavadnega, saj se na ta način sprošča in odloča, kakšen bo njen naslednji korak.

Sedaj vemo, zakaj naša mačka praska in zakaj je to pomemben del mačjega naravnega vedenja. A to nam še vedno ne pomaga, ko ob pogledu na uničen kavč in strgane zavese skoraj zajokamo. Kako bomo torej dosegli, da mačka ne bo več uničevala našega pohištva?

Obvezno moramo kupiti primeren praskalnik za našo mačko, ki naj bo visok vsaj toliko, kolikor je velika mačka, ko se postavi na zadnje tačke. Ob postavitvi praskalnika pa moramo biti pozorni na kar nekaj malenkosti, drugače s tem ne bomo nič rešili. Postavimo ga na vidno mesto, v okolico, kjer mačka dnevno preživi največ časa in ji bo ves čas viden. Če živimo v večji hiši ali v več nadstropjih pa je najbolje, da kupimo še kak dodaten praskalnik. Dobra pozicija je na mestih, kjer je do sedaj uničevala pohištvo, saj bo sedaj vse to preusmerila na praskalnik. Prav tako pa mora biti praskalnik stabilen in ne pretežak, če se slučajno prevrne, lahko ga tudi pritrdite na tla, če imate to možnost.

Ko bomo domov prinesli novo najljubšo igračo za našo mačko, na samem začetku verjetno še ne bo vedela čemu služi. Dajmo ji čas, da se spozna s tem novim predmetom in je v nič ne silimo. Mačko bo še posebej privlačil, če ga natremo z mačjo meto. Če bomo opazili, da se ga mačka boji, ga začetku prevrnimo, da ne bo tako visok in grozeč za mačko. Kadarkoli se mu bo približala, jo pohvalimo in božajmo med praskanjem, saj bo tako še prej ugotovila, kako zabaven je novi predmet.

Ker se bo mačka najbrž na začetku še vedno vračala k praskanju na njenem najljubšem pohištvu, moramo hkrati začeti tudi preprečevati to vedenje. Kadar jo zalotimo pri tem, jo opozorimo z glasnim ukazom »NE«. Še bolj učinkovito bo, če pri tem na tla spustimo kovinsko škatlico s kovanci, saj jo bo glasen zvok odvrnil od tega dejanja in preusmeril njeno pozornost. Prejšnje prijetne občutke, ki jih je doživljala ob praskanju moramo sedaj narediti neprijetne. Bodimo dosledni in vztrajni in kaj kmalu bo mačka z užitkom praskala le še svoj praskalnik. Seveda pa naj nas njeno vedenje ne razjezi, še vedno imejmo v mislih, da je to njeno prirojeno vedenje in da tega nikakor ne počne zato, da bi nas jezila.

Lučka Šenk

Viri:
 www.aler.si
 www.dominvrt.si
 www.zverce.si