Zakaj mačke obtičijo na drevesu?

Mačke so znane po svoji elegantnosti, gibčnosti in izjemni sposobnosti plezanja. Kljub temu pa se mnogo mačk spopada s specifično težavo, saj ne znajo splezati z drevesa.

Mačke so izjemno zanimiva bitja, saj se v naravi pojavljajo v vlogi plena ali plenilca. Kot izurjeni plenilci lahko sledijo plenu visoko na drevo, ne da bi se zavedale v kaj so se spustile. Po drugi strani pa gredo mačke pogosto previsoko ravno zato, ker se počutijo ogrožene. Torej, če se mački zdi, da je v nevarnosti se lahko povzpne visoko v krošnjo drevesa. Seveda pa nekatere mačke splezajo na drevo preprosto zato, ker lahko in se pri tem zabavajo. Tudi pri notranjih mačkih je takšno obnašanje zelo priljubljeno, saj pogosto počivajo na vrhu omare ali hladilnika in zviška opazujejo svet.

Mačji kremplji so prilagojeni tako, da jim pomagajo pri vzpenjanju, zato je to zanje relativno preprosto. Ko pa so enkrat na določeni višini pa lahko ugotovijo, da je spust mnogo težji kot vzpon. Lahko se pojavijo težave pri koordiniranju gibanja sprednjih in zadnjih tačk ko se poskušajo spustiti proti tlom, saj takšno gibanje zanje ni naravno. Predvsem mladički in notranje mačke se tehniko plezanja navzdol naučijo s poskušanjem, zato je lahko prvi poskus neuspešen. Večina mačk z višje ležečih mest raje skoči, kot da bi poskusite splezati navzdol. Drevo zato zanje predstavlja težavo, saj se hitro znajdejo previsoko, da bi bilo še varno skočiti na tla.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: