Čarovnija mačje mete

Če ste svojega mačkona že kdaj seznanili z vonjem mačje mete, ste se njegovi reakciji gotovo nasmejali. Kje pa se čarovnija mačje mete skriva? Strokovnjaki v prvi vrsti poudarjajo, da so mačke, tako domače mačke kot denimo levi ali tigri, izjemno dovzetne za eterično olje iz stebla in listov te rastline.

Ko mački zavohajo vonj mačje mete, njihovo vedenje v marsikaterem pogledu postane podobno vedenju samičk v paritvenem obdobju. Glave in telesa drgnejo na mesto, kjer smo jim namestili mačjo meto, skačejo, se valjajo po tleh, proizvajajo številne smešne zvoke in se slinijo. Ta odziv traja približno 10 minut, nato pa mačka na učinke mete postane začasno imuna (za približno 30 minut). Odziv na meto je deden in približno 70-80 % mačk izkazuje takšno vedenje v prisotnosti rastline oz. eteričnega olja mačje mete. Naj dodamo še, da mačja meta ne vpliva na mladičke, dokler niso stari šest mesecev in ne dosežejo skorajšnje spolne zrelosti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.scientificamerican.com