Zakaj mačke mečejo pesek iz stranišča?

Zdi se, da vsi skrbniki mačk ves čas iščemo čarobni pesek, ki se ne bi raztrosil po celem stanovanju. Vsi vemo, da muce instinktivno kopljejo po pesku, zato da bi s tem zakrile svoj iztrebek ali lulanje. Včasih kopanje izgleda že kot brcanje in skoraj namerno metanje peska iz stranišča. Res je, da se nekatere vrste peska težje prenašajo po stanovanju, predvsem če je pesek težek in sestavljen iz večjih delcev, toda težava pogosto leži v samem stranišču. Pripravili smo nekaj razlogov zakaj vaša mucka morda intenzivno meče pesek iz svojega stranišča.

  1. Mačje stranišče je premajhno

Stranišče mora biti dovolj veliko, da se mačka v njem enostavno obrača in da ji omogoča dovolj globoko kopanje. Kadar muca koplje, s tem početjem pesek brca pod in za sabo. Če je stranišče torej premajhno, za muco ni dovolj prostora in pesek pristane izven stranišča.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: