Piometra pri mačkah

Piometra ali gnojno vnetje maternice je bolezen, ki je siecr pogostejša pri psičkah, vseeno pa lahko zbolijo tudi mačke. Bolezen se najpogosteje razvije pri nesteriliziranih mačkah, saj jo povzroči prav neravnovseje hormonov, ki spremljajo gonitev. Če se mačka pari, a ne postane breja, bakterije izkoristijo nastalo situacijo, rezultat pa se lahko pokaže v obliki te življenjsko ogrožujoče infekcije. Zbolijo lahko mačke vseh starosti, vseeno pa je bolezen pogostejša pri starejših mačkah. Da je v mnogih pogledih najboljša preventiva sterilizacija/kastracija, ni potrebno ponavljati, če pa se je vaša ljubljenka vseeno znašla v tej neprijetni zagati, je dobro, da poznate simptome, se odzovete hitro in muci morda rešite življenje.

Znaki piometre se ponavadi razvijejo v času 1 ali 2, lahko pa tudi do 4 mesecev po gonitvi. Jajčnika v tem času izločata estrogen in progesteron. Do bolezni pride, ko je koncentracija progesterona v krvi previsoka ali pa je maternica pod vplivi estrogena nanj preobčutljiva. Zaradi tega v sluznici maternice nastanejo ciste s celicami, ki proizvajajo velike količine tekočine. Ta se izloča v notranjost maternice – nastane tako imenovana cistična hiperplazija. Naknadno se lahko v maternico naselijo tudi bakterije, ki v času gonitve pridejo v maternico skozi odprt maternični vrat.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri: