Zakaj mačke jedo travo?

Verjetno ste že opazili, da mačke vsake toliko časa pojedo nekaj bilk trave. In nato ste se spraševali, zakaj bi jo sploh jedle, če pa so mesojede živali? Čeprav večkrat opazimo zunanje mačke, kako se ”pasejo” pa jo rade prigriznejo tudi notranje. Pa poglejmo, zakaj mačke jedo travo.

Trava kot pomoč pri prebavi

Mačke dejansko nimajo želodčnih encimov, potrebnih za razgradnjo in prebavo trave zato je uživanje trave za mačko precej koristno. Eden od razlogov, zakaj mačke jedo travo, je ta, da pomaga pri prebavi. V naravi mačke po zaužitju plena pogosto pojedo še travo, saj spodbuja željo po bruhanju, s tem pa se njihov sistem reši neprebavljivih delov plena. Izključno notranjim mačkam, ki ne lovijo miši in drugih malih živali pa trava pomaga pri izbruhanju dlake, ki jo pogoltnejo med čiščenjem.

  • Vlaknine, ki jih najdemo v travi, podpirajo prebavo in lahko pomagajo lajšati zaprtje.
  • Tesnobnim ali stresnim mačkam lahko žvečenje trave pomaga pomiriti živce. Podobno kot žvečilni gumi za mačke.
  • Mačke lahko jedo travo kot vir vitaminov in mineralov, kot je folna kislina (B9), ki je morda ne dobijo drugje.
  • Uživanje trave lahko pomaga vaši mački, da se znebi notranjih zajedavcev.

Ali je trava lahko nevarna?

Ko ugotovimo, zakaj mačke jedo travo, se pogosto pojavi novo vprašanje: je trava za mačke lahko kdaj nevarna? Odgovor je da, vsa zunanja trava ni varna za mačke. Še posebej tista, obdelana s pesticidi, ki so strupeni za vašo mačko. Zato bodite pozorni na katerem travniku se vaša mačka ”pase”.

Mačja trava

Notranjim mačkam lahko v lonček posadite tudi mačjo travo, ki jo bodo rade pojedle, s tem pa jim boste olajšali izločanje zaužite dlake. Vsebuje tudi vitamine in minerale, kot so vitamin A, vitamin D in niacin. Hkrati pa je lahko tudi dober vir zabave. Tudi zunanjim mačkam jo lahko ponudite in s tem preprečite, da bi jedle travo, ki je zanje nevarna.

Mačji vrt

Poleg trave mačke zanimajo tudi druge rastline. Mačji vrt je lahko odličen način, da mačkam popestrite vsakdan. Tudi če so notranje, jim lahko z lončki naredite notranji vrt.

Poleg mačje trave lahko na svoj mačji vrt dodate tudi druga zelišča kot so:

  • Limonska trava – ima dve prednosti. Ena je ta da odganja komarje, druga pa da je dobra poslastica za mačke. Seveda ob zmernem uživanju.
  • Mačja meta – njen vonj privlači mačke. Čeprav so lahko malce zmedene in se rade valjajo po njej, jih tudi pomiri.
  • Peteršilj – vaši mački zagotavlja več hranil, vključno z beta karotenom in kalijem. Pa tudi vitamini A, B in C.
  • Čopasta zelenčica – zaradi visečih trakastih listov je odlična igrača za igranje vaših mačk.

Če imate doma mačko vas spodbujamo k nakupu mačje trave, da jim olajšate čiščenje želodca. Za odlično igračo pa lahko nasujete suho mačjo meto v manjšo nogavico, jo ponudite mački in opazujete njeno reakcijo.

Lara Žerovnik

VIRI:

www.cuteness.com

www.yourgreenpal.com

www.tractive.com