Kaj je mačja meta in kakšni so njeni učinki na mačko?

Vsi poznamo mačjo meto in učinek, ki ga ima na mačke – neustavljivo veselje, nenavadno oglašanje in čudno vedenje; kot bi bile ‘zadete’! Meta pa ne privlači samo domačih mačk – tudi levi, tigri in panterji niso imuni na njene čare. Kaj jih v tem preprostem zelišču tako privlači in kakšni so njeni učinki na naše puhaste prijatelje? (((ZANAROCNIKE)))

Mačja meta je rastlina iz družine ustnatic in nosi latinsko ime Nepeta cataria. Sorodna je origanu in baziliki. Že samo ime nam pove, da je že dolga stoletja povezana z mačkami, saj beseda cataria v latinščini pomeni ‘mačja’. Najdemo jo po celem svetu, čeprav je avtohtona območjem jugovzhodne in južne Evrope in v Aziji.

Sestavina, ki tako privlači mačke, je nepektalon – najdemo ga v eteričnem olju v listih in steblih rastline in je podobne sestave kot mačji feromoni. Vendar pa vsaka mačka ne reagira tako burno, ko zavoha to spojino, saj je nekaj več kot petdeset odstotkov mačk občutljivih na mačjo meto. Ali je naša mačka občutljiva ali ne, pa določi njena genetika. Odstotek ‘občutljivih’ mačk pa je enak med samci in samicami, pa tudi kastracija oziroma sterilizacija pri tem ne igrata nobene vloge. Nepektalon na mačke deluje le, če pride v stik z receptorji v nosu, saj ga mora mačka zavohati. Če mačjo meto zaužije, smešnih reakcij ne bo, vendar hkrati ni strupena ali škodljiva.

Ko mačka zavoha mačjo meto, se začne obnašati zelo nenavadno, vendar na vsako mačko deluje nekoliko drugače. Nekatere začnejo čudno mijavkati, se sliniti, igrati z nevidnimi prijatelji, hiperaktivno skakati naokoli ali agresivno praskati. Mnoge zelišče žvečijo ali se ob njega drgnejo, najbrž z namenom, da iz njega sprostijo čim več eteričnega olja. Učinke te ‘mačje droge’ znanstveniki primerjajo z učinki marihuane ali LSD-ja na ljudi, vendar pa je skoraj nemogoče preveriti, kaj mačka v takem primeru občuti ter ali doživlja halucinacije. Nenavadno obnašanje pa traja le okoli deset minut od prvega stika z mačjo meto, nato mačka še nekaj ur ne bo več reagirala. Če pa je mačka velikokrat izpostavljena nepektalonu, lahko pride do habituacije in posledično manjšega odziva ali pa odziva sploh ni več. Zato se priporoča, da se uporabi le enkrat na vsak teden ali dva. Mačji mladiči v starosti do šest mesecev na mačjo meto ne reagirajo. Tudi na ljudi mačja meta nima močnega učinka, uporablja se kot zelišče za pomiritven čaj.

Učinke mačje mete lahko s pridom uporabljamo pri učenju mačk, saj jih nemudoma privlači, na katerokoli mesto jo bomo potresli. Če naša mačka z veseljem praska naslonjalo našega kavča, mačjo meto potresemo po praskalniku in ga tako naredimo zanimivega. Če smo kupili drago mačjo posteljo, katere mačka do zdaj ni niti pogledala, jo naredimo aktualno z nekaj ščepci mačje mete. Mačjo meto lahko kupimo v obliki posušenega zelišča ali pa v obliki spreja z eteričnim oljem. Seveda lahko mačjo meto z lahkoto na vrtu vzgojimo tudi sami, saj je zelo trdoživa rastlina, ki ne potrebuje veliko nege. V trgovinah za male živali najdemo tudi veliko izbiro mačjih igrač, ki vsebujejo blazinice z mačjo meto in zagotavljajo noro zabavo za mačko in seveda za njene lastnike ob opazovanju mačjih norčij.

Kljub temu da mačja meta na naše mačke deluje, kot nekatere nedovoljene substance vplivajo na nas, pa ni dokazan noben škodljiv stranski učinek, tako da lahko njihove norčije opazujemo brez slabe vesti.

Andreja Fegeš

Viri: – humenesociety.org
– petmd.com

Objavljeno v petnajsti številki revije Mucek