Zakaj me mačka zbuja sredi noči?

zakaj-me-macka-budiNočna dejavnost mačke je pogosta, resna in brez dvoma predvsem zelo moteča težava številnih lastnikov mačk. Predstavljajte si, da sredi noči, ko je vaše spanje v REM fazi, torej najbolj trdno in sproščujoče, nenadoma vaša mačka skoči na vaše prsi, napade vaše noge ali pa se vztrajno oglaša in jo morate nemudoma nahraniti.

Če ste tudi sami, kot velika večina mačjih staršev, zaradi nenehnega zbujanja sredi noči obupani in zaradi tega, v želji po mirnem spancu, svoji mački takoj ustrežete, žal s tem početjem zgolj nagradite mačje neželeno vedenje. V tem primeru je nemogoče pričakovati spremembe. V obupani želji po mirnem spancu storite vse, da bi kar najhitreje ponovno vzpostavili svoj nočni mir, vaša mačka pa to seveda s pridom še naprej izkorišča.

Ključnega pomena je torej razumevanje vaše mačke, hkrati pa je to tudi prvi korak do vaših mirnih noči. Mačke so nočne živali. V naravi divje mačke lovijo ponoči. Pri udomačenih mačkah pa je nočna aktivnost predvsem posledica pomanjkanja dnevne aktivnosti. Med vašo odsotnostjo čez dan seveda vaša mačka večinoma drema. Ko se vrnete iz službe, se njen dan pravzaprav šele začne. Slednje pomeni, da ima vaša mačka nakopičeno vso dnevno energijo, katero mora porabiti v naslednjih nekaj urah. Zagotoviti ji morate ustrezno socialno interakcijo, hrano in igro, v obsegu, ki bo vašo mačko pred spanjem dodobra utrudil.

Raziskave o vedenju mačk ponoči namreč kažejo, da se tudi mačke, ki so čez dan razmeroma aktivne in so razvile nočni spanec podoben vašemu, kljub temu ponoči večkrat zbudijo in opazujejo vašo aktivnost med spanjem. Vsak vaš premik v postelji zaznajo kot gibanje in vas zaradi tega seveda tudi ponoči poskušajo napeljati k igri.

Kaj torej lahko storite, da bo vaša mačka ponoči spala? Vsekakor je najboljša rešitev povečanje stopnje dnevne aktivnosti mačke. Drugi korak je prilagoditev bivalnega prostora vaše mačke tako, da bo imela ves dan dostop do okna, skozi katerega bo lahko opazovala dogajanje zunaj – ptice, metulje in veverice – s tem pa bo posledično bolj zaposlena in bo bistveno manj časa dremala čez dan, saj se ji bo zdelo sila zabavno budno opazovati svojo okolico. Prav tako pomaga, če mački namestite veliko primernih površin za plezanje, na katerih bo lahko na zabaven način porabila svojo energijo. Namestite mački tudi kakšno zanimivo kartonsko škatlo za skrivanje in raziskovanje, ter tudi s tem povečajte njeno aktivnost v času vaše odsotnosti.

V primeru, da vse to še vedno ne zadostuje in se mačka ne utrudi dovolj preko dneva, morda razmislite tudi o sprejetju spremljevalca (morda druge mačke ali psa), ki bi v času vaše odsotnosti lahko dodatno zabaval vašo mačko.

Z mačko se najbolj aktivno igrajte neposredno pred spanjem. Najboljše igrače za večerne ure so vrvice, žogice, palice in igrače, ob katerih mačka veliko skače. Poleg fizične aktivnosti poskrbite, da bo mačka ponoči imela na voljo udoben, topel prostor za spanje. Najbolje je, če vaša mačka ponoči ne spi v vaši spalnici, pač pa v drugem prostoru, saj tako ne zaznava vašega premikanja ponoči.

Včasih pomaga tudi sprememba urnika hranjenja mačke. Če ponudite največji dnevni obrok vaši mački tik pred spanjem, vas verjetno ne bo več zbujala zaradi hranjenja ponoči. Poln želodček pa prav tako še dodatno spodbuja bolj trden mačji spanec. Tudi prvi dnevni obrok mački raje ponudite kasneje, ne zjutraj, saj boste s tem dosegli, da bo mačka pričakovala svoje naslednje hranjenje bistveno kasneje. V kolikor vaša mačka kljub vsem navedenim ukrepom še kar vztraja pri obroku ob štirih zjutraj, pa morda lahko razmislite še o uporabi avtomatskega podajalnika za hrano, ki mački servira majhne obroke v ustreznih časovnih intervalih. Mačko vedno hranite daleč stran od vrat vaše spalnice. Če mačka še vedno praska po vratih, lahko nastavite na vrata lepilni trak ali pa ji postavite praskalnik ali preprogo na površine ob vratih in tako preusmerite njeno dejavnost.

Nikoli ne obupajte!

Prezrite in ignorirajte vsako nočno bujenje in nikar ne spodbujajte vaše mačke k njenim nočnim aktivnostim. Če svoji mački ponoči namenite pozornost, s tem krepite njeno vedenje in ji sporočate, da je z vašo odzivnostjo za svoje nočne dejavnosti nagrajena. Ko ne bo deležna pozornosti in bo mačka spoznala, da ponoči ne reagirate, bo svoje nočne aktivnosti postopoma opustila. Pri vsaki mački je mogoče povečati količino nočnega spanca in zadovoljivo zmanjšati njeno nočno aktivnost.

Spočita mačka in dobro naspan mačji skrbnik bosta lahko brezskrbno uživala v aktivnem druženju preko dneva, ter bosta veselo in zadovoljno sobivala drug z drugim.

Maja Kalaš

 

mucek-narocnina-1