Mačja budilka: kako muco odvaditi jutranjih budnic?

Budilka na uri kaže uro 4.25 zjutraj, a vi tega niste opazili zato, ker bi vas dajala nespečnost ali pa ker vam službeni tempo narekuje zgodnje zbujanje. Ne, razlog je vaša mačka, katere energija je na samem vrhuncu.

Njeni najljubši hobiji vključujejo sedenje na vaši glavi, mijavkanje mačjih arij in prevračanje škatle za perilo, ves seznam teh nujnih nalog pa mora biti opravljen nekje med 3.00 in 6.00 zjutraj. Vam scenarij zveni znano? Mačke so specialistke za glasne nočne žurke, ki pa so njihovim skrbnikom bolj v breme kot zabavo.

Kako muco navaditi na to, da bo tudi ona noč izkoristila za počitek, vas pa bo spet začela buditi običajna budilka?Kako muco navaditi na to, da bo tudi ona noč izkoristila za počitek, vas pa bo spet začela buditi običajna budilka?

So mačke nočne živali?

To, da so mačke nočne živali, ne drži kot pribito. Afriške mačke, ki naj bi bile prednice domačih mačk, so resda večinoma nočne lovke. Naše udomačene lepotice se sicer odzivajo naravi in so lahko nekoliko bolj dejavne zvečer in ob zori, vendar pa strokovnjaki ugotavljajo, da so domače mačke svoj biološki ritem pravzaprav prilagodile človeški aktivnosti ter človeku kot viru njihove hrane. Z drugimi besedami, mačkino vedenje je pogojeno z njenim okoljem.

Veliko domačih, še posebej pa notranjih mačk, je lahko obsojenih na precej dolgočasno življenje. Njihova najljubša družba, skrbniki, so podnevi zdoma, ponoči pa spijo. Nič kaj zabavno, kajne? To, da muce zadržujemo v notranjih prostorih, resda zelo pripomore k njihovi varnosti, a včasih ob tem ne pomislimo na to, za kaj vse smo jih s tem prikrajšali. Če je vaša ljubljenka čez dan veliko sama, ji bo dolgčas in bo ta del dneva izkoristila za spanec. Posledično bo zvečer in ponoči bolj spočita in polna energije, s tem, ko vas zbudi, pa doseže naslednje cilje:

  • dogajati se začne nekaj zanimivega, pa čeprav so to zgolj premikanje ali glasovi,
  • ne glede na to, kako se odzovete, mački namenite pozornost in interakcijo,
  • mačka dobi hrano.

Mačka razgraja … kaj naj storim?

V trenutku mucinega razgrajanja se v želji po tem, da bi se ljubljenka končno le umirila, vi pa se lahko vrnete v posteljo, odzovete in jo nahranite. A vaša poteza bo njeno početje še bolj utrdila. Muca se bo namreč naučila zgolj tega, da ji je to početje prineslo nagrado. Če boste njeno početje nekaj časa ignorirali, na koncu pa se le vdali, jo boste za piko na i naučili se vztrajnosti.

Vas mačka ponoči napada? Preberite, zakaj TUKAJ >>>

Mnogi še vedno verjamejo v mit, da se mačk ne da izučiti, kar seveda niti približno ne drži. Vse, kar moramo storiti, da muco naučimo bolj zaželenega obnašanja, je to, da spremenimo vzorec njenega okolja.

S treningom je najbolje začeti že, ko je muca še mladiček. Mačji behavioristi predlagajo 4 korake, po katerih mucki dobijo vse, kar potrebujejo, še pred spanjem:

  1. Lov: z muco se igramo interaktivne igre in igre lovljenja.
  2. Hranjenje: muca dobi zadnji obrok dneva.
  3. Nega: muci pustimo, da se očedi, lahko jo tudi skrtačimo in jo s tem umirimo.
  4. Spanje: ob koncu rutine muca zaspi.

Ta postopek bo uspešen tudi pri starejših mačkah, vendar pa bo zahteval več časa in potrpežljivosti. Ne obupajte, če se stanje ne bo takoj izboljšalo; morda se bo v začetku celo poslabšalo, saj muca ne bo navajena na novosti. Dokler njeno nočno iskanje pozornosti ne izzveni, jo lahko čez noč umaknete tudi v ločen prostor. Naporen čas treninga si lahko olajšate s čepki za ušesa, avtomatom za hranjenje, ki bo mačko navadil na natančen urnik hranjenja ter zastori za okna (že prva svetloba lahko spodbudi mačkino aktivnost).

Muci ne sme biti dolgčas

Muco poskusite zaposliti tudi v času, ko ste zdoma. Zaposlite vse njene čute, od voha, okusa do sluha in ji priskrbite igrače, s katerimi se lahko igra tudi sama. Razmislite tudi o živalski družbi – muce, ki imajo mačjega (ali pasjega) prijatelja, bodo veliko bolj zadovoljne.

Ne pozabite – če muca nenavadne nočne navade razvije kar iznenada, je mogoče razlog zdravstvene narave. V tem primeru se posvetujte z veterinarjem.

Vsako mačje vedenje izhaja iz določene potrebe, zato se prihodnjič, ko bo vaša kosmatinka povzročala težave, vprašajte: kaj pravzaprav potrebuje in kako ji lahko to zagotovim, da bova zadovoljna oba? Če boste muco neprestano podili iz svoje postelje, s tem ne boste dosegli veliko. Zato razmišljajte na dolgi rok in muci zagotovite pozornost in aktivnost, ki jo želi in potrebuje, sebi pa prihranite še nekaj dragocenih minut spanca!

Urša Lesar

Viri:
pets.webmd.com
www.vetstreet.com
www.thespruce.com