Mačja budilka: kako muco odvaditi jutranjih budnic?

Budilka na uri kaže uro 4.25 zjutraj, a vi tega niste opazili zato, ker bi vas dajala nespečnost ali pa ker vam službeni tempo narekuje zgodnje zbujanje. Ne, razlog je vaša mačka, katere energija je na samem vrhuncu. Njeni najljubši hobiji vključujejo sedenje na vaši glavi, mijavkanje mačjih arij in prevračanje škatle za perilo, ves seznam teh nujnih nalog pa mora biti opravljen nekje med 3.00 in 6.00 zjutraj. Vam scenarij zveni znano? Mačke so specialistke za glasne nočne žurke, ki pa so njihovim skrbnikom bolj v breme kot zabavo. Kako muco navaditi na to, da bo tudi ona noč izkoristila za počitek, vas pa bo spet začela buditi običajna budilka?

To, da so mačke nočne živali, ne drži kot pribito. Afriške mačke, ki naj bi bile prednice domačih mačk, so resda večinoma nočne lovke. Naše udomačene lepotice se sicer odzivajo naravi in so lahko nekoliko bolj dejavne zvečer in ob zori, vendar pa strokovnjaki ugotavljajo, da so domače mačke svoj biološki ritem pravzaprav prilagodile človeški aktivnosti ter človeku kot viru njihove hrane. Z drugimi besedami, mačkino vedenje je pogojeno z njenim okoljem.

Veliko domačih, še posebej pa notranjih mačk, je lahko obsojenih na precej dolgočasno življenje. Njihova najljubša družba, skrbniki, so podnevi zdoma, ponoči pa spijo. Nič kaj zabavno, kajne? To, da muce zadržujemo v notranjih prostorih, resda zelo pripomore k njihovi varnosti, a včasih ob tem ne pomislimo na to, za kaj vse smo jih s tem prikrajšali. Če je vaša ljubljenka čez dan veliko sama, ji bo dolgčas in bo ta del dneva izkoristila za spanec. Posledično bo zvečer in ponoči bolj spočita in polna energije, s tem, ko vas zbudi, pa doseže naslednje cilje:

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
pets.webmd.com
www.vetstreet.com
www.thespruce.com