Zakaj mačka pušča hrano v skledi?

Če ste lastniki mačk ste morda opazili, da mačke veliko krat v svoji posodi pustijo hrano. Tako si belite glavo kakšni so razlogi za takšno početje, menjavate hrano vendar se mačka neglede na vse spremembe obnaša isto. V tokratnem prispevku vam predstavljamo možne razloge, zakaj mačka pušča hrano v skledi.

Hrano si pustijo za pozneje

Ko se sprašujete, zakaj mačka pušča hrano v skledi, je eden najpogostejših vzrokov ta, da si hrano pusti za pozneje.

Kopazujemo psa ponavadi poje čisto vse kar mu damo na krožnik. No mačke pa se ravnajo nekoliko drugače. Kot v naravi; ko mačke ulovijo plen, si ga nekaj shranijo za pozneje. Tako tudi v posodi postijo hrano za vsak slučaj, če sveža hrana ne bi bila na voljo naslednji dan.

Vendar naša mačka vseeno ve, da bo naslednje jutro spet dobila svežo hrano zato se ne čudite, če zavrne tisto od prejšnjega večera. Zato, če opazimo, da mačka ne poje toliko hrane ji enostavno najprej ponudimo manj, potem pa opazujemo, če je s tem zadovoljna ali še prosi za več. Tako ne zavržemo hrane, naša mačka pa je vedno zadovoljna.

Imajo občutljive brke

Če mačka pušča hrano je lahko razlog tudi, da so njen brke preveč občutljive, da bi lahko iz posode pojedla vso hrano. Brke so polne živcev in senzorskih celic, ki lahko ob prekomernem drgnjenju postanejo izjemno boleče.

Za ta problem obstaja tudi ime, ki se imenuje »whisker stress« ali po slovensko stres brkov. Zato je lahko prehranjevanje iz globljih posodic precej boleče in težavno za nekatere mačke. Pri mačkah, ki jedo iz globljih posod in trpijo za bolečinami ob prehranjevanju opazimo očitno težavo.

Ta se kaže tako, da hrano pojedo le iz sredine posode okoli pa ostaja preostala hrana, mačka pa kljub polni posodi prosi za več hrane. Ob takšnem dogajanju je najbolje, da globlje posode zamenjajte za bolj plitve ali kakšen krožniček.

Hrana v družbi drugih živali

Pri vprašanju zakaj mačka pušča hrano v skledi se moramo vprašati tudi, ali ima mačka mir med prehranjevanjem. Če si vaša mačka deli prostor za hranjenje z drugo mačko ali živaljo, na primer s psom, lahko tudi zaradi tega pušča hrano v posodi.

Mačke so po naravi samosvoji lovci, torej vsaka lovi svoj plen posebej. Načeloma mačke po svoji naravi znajo biti tudi precej muhaste, zato morda vašo mačko moti, da si mora prostor deliti z drugo živaljo in zaradi nelagodja ne poje svoje hrane, saj jo prezenca druge živali nervira in spravlja v stres.

Razlogov je lahko še več. Mačka je lahko tudi nekoliko bolj izbirčna ali pa ji je, še posebej v teh vročih dneh, prevroče, da bi jedla. Seveda pa se prepričajte, da pri hranjenju mačke ne počnete nobenih napak.

Melani Kolbl

VIRI

www.gallant.com

www.blog.vetdepot.com