Najpogostejše napake pri hranjenju mačke

Ljudje tudi pri svoji prehrani naredimo veliko napak, nekatere zavestno, druge pač nevede oziroma nenamerno. Prav tako je tudi hranjenje hišnih ljubljenčkov odgovornost, ki terja od slehernega skrbnega lastnika tudi nekaj znanja, če želi zagotavljati svoji mački ali psu optimalno prehrano glede na specifične potrebe posamezne živalske vrste.

Ker nam mačke ne morejo povedati kako se počutijo, težave ali bolezen običajno opazimo šele, ko so opozorilni znaki v obliki simptomov že zelo očitni.

Nekatere najpogostejše napake, ki jih lastniki delajo pri dnevnem hranjenju mačk, po podatkih in mnenju stroke, so:

1.    Prevelike količine obrokov

Verjetno najpogostejša napaka pri hranjenju je prekomerno hranjenje mačke. Povsem dobronamerno in zaradi neutemeljenega strahu, da bi bila muca lačna, številni lastniki pretiravajo s količino ponujene hrane, mačke pa žal nimajo prirojenega ‘stop mehanizma’ in seveda rade pojedo vse omamne dobrote, ki so jim skrbno postrežene.

Posledica prevelikih obrokov in količine hrane je debelost, ki je najbolj pogosta zdravstvena težava domačih mačk v razvitem svetu nasploh. Debelost pa je neposredno povezana še z drugimi bolezenskimi stanji, kot so sladkorna bolezen, artritis, bolezni sečil in srčno popuščanje.

Ker sami zelo težko postavimo pravilno razmerje med potrebnim številom kalorij in fizično aktivnostjo posamezne mačke, nam lahko glede optimalne dnevne količine najbolje svetuje izbrani veterinar, po opravljenem splošnem pregledu živali, oceni telesne kondicije in upoštevanju vrste oziroma pasme mačke.

2.    Hranjene izključno s suho hrano

Druga največja napaka je hranjenje mačke izključno s suho, briketirano hrano. Za razliko od psov, pri mačkah potreba po pitju vode ni tako močno izražena, kar pomeni, da mačke pogosto že na splošno ne občutijo izrazite žeje in zato premalo pijejo.

Posledično mačke proizvajajo visoko koncentriran urin, zato ob prenizkem vnosu vode v telo tudi zelo hitro pride do težav urinarnega trakta.

Mačke so namreč naravno prilagojene, da lahko dobiljo zadostne količine vode s hrano.  V naravi mačke predvsem lovijo miši, miši pa so iz kar 70% vode. Konzervirana mačja hrana na primer vsebuje približno 78% vode, med tem ko briketirana suha hrana vsebuje samo 5-10% vode. Takšnega primanjkljaja mačka žal ne more nadomestiti s pitjem vode, ker preprosto ne čuti zadostne naravne potrebe po pitju.

Za dobro hidratacijo mačke je torej bistveno boljša konzervirana hrana, saj pri odrasli, zdravi mački voda predstavlja kar 60% do 70% telesne teže.

Klub hranjenju z mokro hrano pa je nujno, da ima mačka po vsej hiši vedno na voljo tudi zadosti sveže vode – nekatere mačke imajo zelo rade pitje iz pipe, pri določenih mačkah pa boste lahko tudi opazili, da ne marajo okusa po kloru in bodo pile le ustekleničeno vodo.

3.    Nadaljevanje hranjenja s suho hrano kljub prvim specifičnim znakom težav

Jasno je, da je voda ključnega pomena za življenje, tako pri ljudeh, kot pri živalih, vključno z mačkami. Resno pomanjkanje vode pri mačkah ima lahko hude posledice, saj povzroča resne zdravstvene težave in celo smrt. Z izgubo vode prihaja tudi do izgube elektrolitov, posledično pa do odpovedi ledvic in smrti živali.

Simptomi dehidracije pri mačkah se lahko kažejo v bruhanju, zaprtju, izgubi apetita, suhih ustih in pogledu brez sijaja.

Poznamo tri faze dehidracije pri mačkah: prva faza je blaga dehidracija, ki predstavlja za 5% prenizko vsebnost vode v telesu, druga faza je zmerna dehidracija, ki predstavlja od 5% do 10% primanjkljaja vode v telesu in tretja faza je težka dehidracija, ki predstavlja nad 10% izgubo vode. V primeru prvih znakov dehidracije je brez odlašanja nujna veterinarska pomoč in ustrezna infuzija.

4.    Pomanjkanje vode

Če opazite, da mačka ne pije, jo je potrebno spodbuditi k pitju. Veterinarji priporočajo naslednje splošno zelo učinkovite trike: poiščite nekaj listov sveže mačje mete in jih namočite v vodo za pitje; poskusite ponuditi mački ustekleničeno vodo; odprite pipo in preverite, če bo vaša mačka raje pila tekočo vodo. Zelo uspešno pa k pitju spodbujajo tudi mačje fontane.

5.    Dodajanje česna proti črevesnim zajedavcem/za razglistenje

Številni lastniki opazijo drobne, bele, riževim zrnom podobne zajedavce okoli zadnjika mačke in menijo, da je najboljše domače zdravilo proti vsiljivcem zagotovo – ker so nekje prebrali ali slišali – kar svež domači česen in ga nemudoma v velikih količinah – da bo zares zanesljivo delovalo – odmerijo v dnevno prehrano svoje mačke.

Usodna napaka, saj je česen za mačke strupen in uničuje rdeče krvne celice v krvi mačke in kar je najhuje – sploh ne uničuje parazitov, kot so trakulje ali gliste v črevesju mačke!

Torej, če opazite zajedavce v bližini anusa vaše mačke, se obrnite na izbranega veterinarja, ki bo najprej z gotovostjo ugotovil vrsto parazita in mački predpisal ustrezno antiparazitsko sredstvo.

 6.    Odločitev za vegansko ali vegetarijansko prehrano mačke

Mačke so mesojede živali, zato morajo jesti meso. Taurin – aminokislina, ki jo najdemo samo v živalskih tkivih, je nujno potrebna aminokisklina, katere pomanjkanje povzroči težave s srcem ali celo smrt mačke.

Seveda je mogoče določena hranila, ki se nahajajo v mesu, mački zagotoviti tudi sintetično, vendar pa je potrebna velika previdnost in upoštevanje pomembnega faktorja –  naravne mačje izbirčnosti. Zelo težko je zagotavljati uravnoteženo prehrano brez mesa in tudi nadomestek z ribami je lahko tvegano početje. Tuna, jetra ali ribje olje v velikih količinah v prehrani domače mačke prav tako lahko privedejo do toksičnosti vitamina A, kar povzroča krhke kosti in suho kožo, surove ribe pa uničujejo vitamin B1, kar povzroča šibkost mišic, krče in poškodbe možganov.

Posvetujte se z izbranim veterinarjem ali strokovnjakom za prehrano mačk o pravilni izbiri uravnotežene, varne in optimalno izbrane hrane za vašega mačka in si prihranite številne resne težave, povezane z napačno izbiro hrane zaradi nevednosti, neznanja ali zmotnega osebnega prepričanja.

Maja Kalaš

Vir: pets.webmd.com/cats/guide/mistakes-people-make-feeding-cats