Zakaj mačka otresa glavo?

Imate doma mačko, ki otresa glavo? Najbolj pogosti vzroki so zbrani v spodnjem prispevku.

Nenadno stresanje glave je lahko posledica zdravstvene težave, ki je lahko zelo resna. Ne glede na to, ali gre za osnovno vnetje ušes ali resnejšo težavo, se čim hitreje posvetujte s svojim veterinarjem, da boste lahko začeli z zdravljenjem in s tem olajšali tegobe svoji mački.

Občasno tresenje z glavo je povsem normalno, vendar če vaša mačka nenadoma začne stresati z glavo veliko bolj kot običajno, to verjetno kaže na težave, kot so: okužba ušes, ušesne pršice, tujek, poškodba ušesa, alergijska ali vnetna kožna bolezen ali izrastek  v ušesu.

Ušesna vnetja povzročajo mikrobi (bakterije in kvasovke), ki rastejo v ušesu. Okužbe ušes se pogosto razvijejo, zaradi zunanjih dejavnikov, ki lahko pridejo v uhelj.

Ušesne garje

Ušesne garje ali pršice so vrsta ektoparazitov, ki se po navadi nahajajo v notranjosti ušesa. Povzročajo srbečico zato se mačke veliko praskajo in stresajo z glavo.  Za zdravljenje veterinar predpiše zdravilo, ki vsebuje selamektin.

Alergije

Tako kot ljudje so lahko tudi mačke alergične na različne snovi. Pri mačkah lahko alergične reakcije nastanejo zaradi kontakta, vdiha ali zaužitja alergena ali ugriza žuželk (zlasti ugrizov bolh) in se najpogosteje kažejo kot intenzivno srbenje okoli glave, vratu, ušes in lahko vključuje tresenje glave.

mačka otresa glavo

Polipi

Mačkam se lahko razvijejo ušesni polipi, imenovani tudi mačji vnetni polipi. To so benigni izrastki, ki izvirajo s površine srednjega ušesa, zunanjega ušesa ali nosne votline mačke. Simptomi polipa se razlikujejo glede na to, kje se nahaja in jih je mogoče učinkovito zdraviti le s kirurško odstranitvijo.

Ugriz žuželke

Mačke, ki so naravni plenilci in raziskovalci, so nagnjene k ugrizom žuželk, večinoma na obrazu in tacah. Nekatere mačke lahko imajo reakcijo, lokalizirano na mestu ugriza, ki lahko vključuje otekanje, vnetje, srbenje, koprivnico in tudi tresenje glave.

Tremor ali tresavica

Pomembno je vedeti razliko med tresanjem glave in tresavico. Tresenje glave je, ko vaša mačka namerno zmaje z glavo, tresavica pa, ko se pojavi tresenje, ki ga ne more nadzorovati. Če  mačka nenadoma razvije tremor glave (tresenje, ki ga ne morejo nadzorovati), se obrnite na svojega veterinarja za nujni pregled.

 

Vzrok za otresanje glave pri vaši mački morda ni nujno huda zdravstvena težava, ampak je vseeno ne poskušajte zdraviti sami. Četudi je samo blaga okužba ušes lahko napačna zdravila privedejo do neželenih učinkov kot je gluhost, če je slučajno bobenček v ušesu že poškodovan. Zato ne odlašajte z obiskom veterinarja.

Lara Žerovnik

 

Vir1: https://www.thesprucepets.com/why-is-my-cats-head-shaking-4707868

Vir2: https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/symptoms/head-shaking-in-cats

Vir3: https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/conditions/ear-infections-in-cats

——————————————————————————————————

OBIŠČITE NAŠO SPLETNO TRGOVINO IN RAZVAJAJTE VAŠO MAČKO:

https://kuzekmucek.si/kategorija-izdelka/za-mucke