Ušesne garje pri mačkah

usesne-garjeUšesne garje so drobni paraziti, ki napadejo zunanji del ušesa in sluhovod mačke. Obstaja več različnih vrst garjavcev, najbolj pogost pa je Otodectes cynotis, ki se nahaja na približno 90 odstotkih ušes vseh mačk.  Če takšne okužbe ne zdravimo, lahko napad ušesnih pršic privede do hujših posledic, kot je delna ali popolna izguba sluha mačke. Ušesne garje pa so tudi strašno neprijetne za vašo mačko, saj povzročajo močno srbenje, s praskanjem pa si mačka lahko huje poškoduje občutljivo kožo, ta pa se posledično  lahko še dodatno okuži in vname.

Prepoznavni znaki ušesnih garij pri mački vključujejo:

–          Prekomerno praskanje ušes

–          Ostanke sveže ali posušene krvi na prizadetem območju zaradi praskanja

–          Majhne bele pike v  sluhovodu ali snov, ki spominja na kavno usedlino

–          Prekomerno stresanje z glavo

–          Omotica in izguba ravnotežja

–          Sploščena ušesa in/ali neprijeten vonj

–          Nagibanje glave v eno stran

Ušesne garje pri mačkah niso omejene le na območje ušes, kot to velja za ušesne garje pri psih, pač pa se lahko razširijo po vsem telesu mačke. Ušesne garje mačk so zelo nalezljive, zato je nujna takojšnja osamitev in karantena okužene živali. Prenašajo se namreč na druge hišne ljubljenčke, kot so psi, zajci, druge mačke, hrčki. Na človeka  se ušesne garje ne prenašajo.

V primeru pojava mačjih ušesnih garij je nujno potrebno nemudoma  temeljito pregledati tudi vse ostale hišne ljubljenčke. Pojav ušesnih garij je sicer zaznaven s prostim očesom in za diagnosticiranje ni potrebna uporaba posebne medicinske opreme (otoskopa), kljub temu pa se pri mački priporoča  tudi takojšen pregled pri veterinarju, ki potrdi diagnozo in z gotovostjo izključi morebitne  druge možnosti vnetja sluhovoda (kot so alergije, endokrine bolezni, tumorji).

Za učinkovito zdravljenje ušesnih garij pri mačkah so na voljo dvostopenjski  tretmaji:

Najprej je potrebno začeti z zdravljenjem ušes, ki vključuje temeljito in pogosto čiščenje  ušes in sočasno uporabo ušesnih kapljic proti garjam v ušesnem kanalu, ki naj traja sedem dni. Mehansko čiščenje občutljivih mačjih ušes je potrebno izvajati zelo nežno in previdno, da se ne naredi dodatna škoda, poškoduje bobnič ali potisne iztrebke garjavcev še globlje v notranjost ušesa. V kolikor niste vešči tega opravila, morda raje prosite za pomoč strokovnjaka. V veterinarski ambulanti vam bodo z veseljem pokazali tehnike čiščenja ali za začetek sami opravili zelo temeljito čiščenje ušes vaše mačke.

POZOR: Mački NIKOLI ne čistite ušes s paličicami za ušesa, saj ji lahko z uporabo le-teh poškodujete bobnič in povzročite resne težave. Za čiščenje vselej uporabljajte bombažno vato ali za to namenjene robčke.

Zdravila v obliki ušesnih kapljic za zdravljenje ušesnih garij so varna in jih lahko brez strahu uporabljate tudi pri mačjih mladičkih. Ker se pršice/garje ponavadi nahajajo tudi zunaj območja ušesa, je priporočljiv celovit pristop k zdravljenju, zato vam bo veterinar najverjetneje priporočil tudi kopanje mačke  z ustreznim anti-parazitskim šamponom.

Zdravljenje ušesnih garij pri mačkah (kakor tudi pri drugih hišnih živalih) je lahko dolgotrajno in zelo neprijetno, še posebno takrat, kadar so prisotne  še rane, praske in vnetja kože. V izogib okužbam z ušesnimi garjami, bolhami, črvi in srčno glisto in posledično vsem neprijetnostim, seveda velja za eno najbolj zanesljivih oblik zaščite ustrezna preventiva.

Mesečni odmerek zaščitnih kožnih kapljic lahko uspešno preprečuje nastanek okužbe z ušesnimi garjami.  Obstaja več vrst izdelkov za preprečevanje ušesnih garij pri mačkah, o izbiri optimalnega pa se posvetujte z izbranim veterinarjem.

Maja Kalaš

Vir: www.catster.com

mucek-narocnina-1