Zakaj kirurško odstranjevanje mačjih krempljev ni dobra ideja

15251802_mLjudje pogosto mislijo, da je odstranjevanje mačjih krempljev primerljivo z manikuro pri ljudeh.  Vidijo jo kot neškodljivo, hitro rešitev nezaželenega praskanja in se ne zavedajo, da prinaša veliko težav – tako psihičnih, kot fizičnih. Proces odstranjevanja mačjih krempljev vključuje amputacijo zadnjega členka vsakega od mačjih prstkov, česar prav gotovo ne moremo primerjati z manikuro, temveč z operacijo pri kateri bi ljudem porezali prste pri zadnjem členku. Je nepotrebna operacija, ki ne prinaša nobenih zdravstvenih koristi. Prinaša pa veliko težav in lahko vodi v vedenja, ki so mnogo bolj problematična, kot popraskan kavč.

Kot pri vsaki težji operaciji, kamor odstranjevanje mačjih krempljev zagotovo sodi, obstajajo zapleti kot na primer težave zaradi anestezije, hudo krvavenje, infekcije, bolečine v šapicah, odmiranje tkiva, poškodbe živcev in bolečine v hrbtenici. Odstranitev krempljev vpliva na to kako se mačja šapica spoji s tlemi in lahko povzroča bolečino, ki je primerljiva z nošenjem neudobnih čevljev. Kot posledica odstranjevanja krempljev, se pogosto pojavlja tudi zavračanje mačjega stranišča in grizenje, saj so mačke z operacijo prikrajšane za možnost obrambe s pomočjo krempljev.

Namen mačjega praskanja ni, da mačka uniči vaš najljubši kos pohištva ali se vam maščuje, temveč je normalno vedenje mačk in kot takšno ga moramo sprejeti. Je način s katerim mačke tako vizualno kot z vonjem označijo svoje ozemlje, si naredijo mačjo manikuro in se dobro pretegnejo. Torej je zelo pomembno, da svoji mački omogočimo izživeti potrebo po praskanju.

Če je praskanje nevzdržno in vaša mačka s svojimi ostrimi kremplji ne poškoduje le vašega pohištva, temveč tudi vas, obstajajo mnogo bolj sprejemljive alternative kirurškemu odstranjevanju krempljev. Ena izmed teh je, da mucku vsake 14 dni postrižemo krempeljčke in tako preprečimo uničevanje pohištva.

Mačke ponavadi začnejo s praskanjem, ko so stare okrog osem tednov zato je takrat popoln čas, da jo naučimo kje je primerno mesto za brušenje krempeljčkov. Ponudimo ji lahko v ta namen kupljene praskalnike, kartonaste škatle, lesene hlode ali na fiksne kose pohištva pritrjene debele kose blaga – na primer staro preprogo. Ti predmeti morajo biti dovolj visoki ali dovolj dolgi, da omogočajo polni razteg mačjega telesa ter dobro pričvrščeni, da kljubujejo napetostim, ki se pojavijo med praskanjem. Da mačke rajši izberejo za praskanje namenjen objekt kot vaš kavč, poskrbite tako, da zaželeno vedenje nagradite – najbolje s priboljški. Izobraženi skrbniki tako, svojo kosmato prijateljico brez težav vzgojijo, da namesto pohištva praska za to namenjene predmete v stanovanju.

Operacijsko odstranjevanje mačjih krempljev (razen v redkih primerih) ni zdravstveno potrebno ali opravičljivo in je v mnogih državah prepovedano. Naj bo kirurški postopek, ki se ga poslužimo le v redkih primerih, ko zanj obstaja medicinski vzrok, kot na primer odstranitev krempljev zaradi tumorja, in ne “preprosta” rešitev za nezaželeno praskanje, ki bi ga z malo časa in energije veliko bolj enostavno in humano preprečili.

Nina Bartol

Vir: humanesociety.org
in avma.org