Zakaj imajo mačke rep?

Za mačke je rep eden ključnih delov telesa, ki jim pomaga pri gibanju, komunikaciji in lovljenju ravnotežja. Mačji rep sestavlja od 19 do 23 vretenc, ki pa jih obdaja obsežna skupina mišic, vezi in kit, ki repu omogočajo njegovo mobilnost. Pri samcih rep povprečno meri 28 cm, pri samicah pa 25 cm.

Za mačke je rep eden ključnih delov telesa, ki jim pomaga pri gibanju, komunikaciji in lovljenju ravnotežja.

Mačke rep uporabljajo za več različnih namenov

  • Za ravnotežje

Mačke rep uporabljajo za ravnotežje, ki je pomembno predvsem za hojo po ozkih vejah, vrh ograje ali naslonjalo stola. Pri tem ga uporabljajo kot protiutež, po navadi ga obrnejo v nasprotno smer od tiste, v katero gledajo.

  • Za komunikacijo

Mačke pa z repom ne lovijo samo ravnotežja, pač pa nam z njim pogosto tudi kaj sporočajo, predvsem, kako se počutijo.

Pokončen rep: pomeni, da je mačka samozavestna, zadovoljna in dobro razpoložena. Če ji rep na koncu trza, pomeni, da vas je izredno vesela.

Spuščen rep: rep, ki ga mačka nosi navzdol, vzporedno s tačkami, lahko pomeni, da je v napadalnem položaju, zato bodite v takšnih situacijah previdni. Če pa spuščen rep spremlja še izbočen hrbet, je previdnost še toliko bolj na mestu. Izjema so seveda pasme, katere že naravno nosijo rep nižje od svoje hrbtenice (perzijke, škotske klapouhke)

Skrit rep: Ko mačka rep spodvije pod telo, je to znak strahu ali podreditve, saj jo nekaj dela nervozno. Pogosto pri tem rahlo počepne, da bi bila videti manjša.

Našopirjen rep: Ko mačji rep spominja na omelo, je mačka izredno razdražena in prestrašena. Rep namreč našopiri, da bi bila videti večja in s tem odgnala grožnjo.

Hitro miganje z repom: Ko mačka rep hitro premika naprej in nazaj, s tem kaže na strah in napadalnost. Ne približujte se ji.

Počasno premikanje repa: Ko mačka rep počasi premika z ene na drugo stran, navadno pomeni, da je na nekaj zelo osredotočena. Običajno je to plenilska drža tik preden skoči na plen.

  • Za markacijo

Mačke imajo na površini repa posebne žleze, ki oddajajo specifični vonj. Izločke teh žlez mačke uporabljajo za označevanje svojega teritorija.

  • Za lov

Mačkam rep pomaga tudi pri lovu. Ker mačke svojega plena ne morejo videti, kadar je ta pri miru, pridobijo njegovo pozornost z rahlim mahanjem z repom. To plen prestraši ali sproži vsaj delno gibanje, zaradi česar potem lahko mačke z vidom bolj natančno locirajo svoj plen.

Bolezni in poškodbe repa

repRep je, kot ostali deli telesa, podvržen zlomom in ostalim poškodbam. Do zloma lahko pride, če se rep ujame v priprta vrata ali okno, pa tudi zaradi ugrizov drugih živali. Če pa so poškodbe res hude, je včasih potrebna tudi amputacija repa. Mačka pa se na to hitro prilagodi in živi naprej. Če ima torej mačka mlahav rep, potem je zelo verjetno, da si je poškodovala rep in jo takoj peljite k veterinarju, sicer ima lahko težave z uriniranjem in posledično tudi z mehurjem.

Pri nekastriranih mačkih pa je zelo pogosto povečano izločanje žlez lojnic nad repom, kar pa spremlja zelo močan in neprijeten vonj. To se včasih zgodi tudi pri samicah ali kastriranih samcih.

Nekatere mačke pa se že skotijo z drugačnimi repi, lahko je upognjen, zavit, kratek ali pa so lahko celo brez njega. Mačke se na vse to navadijo in jih ne moti. Obstajajo pa tudi pasme, ki imajo drugačne repe že po naravi. Še eno dejstvo, ki nam pove, kako so naše mačke prilagodljiva in čudovita bitja.

Lučka Šenk

Viri:
www.hillspet.com
www.catster.com