VIDEO: V mačjem jeziku to pomeni »rada te imam«

Mi imamo radi mačke in mačke imajo rade nas! Kaj več je za povedati? Ta članek bi pravzaprav lahko brez težav zaključili zgolj s tem stavkom! Vsi skrbniki muc bi šli brez pomislekov stavit, da so naše mačje ljubljenke najboljše, najlepše, najprijaznejše, najcrkljivejše in najmehkejše muce na celem svetu. In kako bi ne bile, če pa za njih tako ljubeče skrbimo! Prav tako kot imamo mi radi njih, pa nam ljubezen vračajo tudi one.

Ste že slišali tisti vsesplošno znani mit, da se psi navežejo na človeka, mačke pa na prostor? Ob tem se vsi mačjeljubci prav zgrozimo in trdimo, da muce pa že ne morejo biti takšne, saj imamo doma žive dokaze! In prav vsak izmed teh »borcev za mačje pravice« ima še kako prav – že zdavnaj je bilo namreč dokazano, da imajo muce prav tako rade svoje skrbnike kot kužki. Le da to pokažejo na drugačen in morda včasih malo bolj zapleten način, ki pa ga vsak predan skrbnik brez težav »odplete«. Kdo le bi še lahko bolje razumel jezik svoje mačke kot prav njen skrbnik?

V tem videu nam mačjo govorico naklonjenosti od a do ž demonstrirata dva prisrčna mačkona, Cole in Marmalade, ki spletne navdušence kratkočasita s svojim YouTube kanalom Cole and Marmalade. V posnetku predstavita kar 13 načinov, na katere muce svojim skrbnikom sporočajo, da jih imajo neskončno rade!

Muce nam ljubezen izkažejo verbalno, tako, da predejo in mijavkajo (oziroma se z nami pogovarjajo), lahko pa to povedo tudi preko govorice telesa – ko nas zagledajo, nas pozdravijo s privzdignjenim repom in se nam podrgnejo ob noge, nato pa se uležejo na tla in izpostavijo svoj trebušček v čohanje. Mačkin trebušček je eden od njenih najbolj občutljivih delov telesa, zato ga tako brezskrbno pokaže samo tistim osebam, ki jim zares zaupa.

Da nas ima muca rada, lahko pokaže tudi na način, ki nam ljudem morda sprva ne bo tako zelo povšeči, v mačjem jeziku pa pomeni same dobre stvari. Muca nam lahko opraska pohištvo (na primer stol, na katerem pogosto sedimo) in s tem označi, da pripadamo njej, preden zaspi v našem naročju nas malo opraska (»dela zvezdice«) in nam mogoče nakloni celo kakšen nežen ljubezenski ugriz.

Vaša mačja ljubljenka vas je morda kdaj tudi že po mačje obliznila – muce, ki se imajo rade, se med seboj rade negujejo, vi pa ste za svojo kosmatinko kaj drugega kot velika mačka! Mogoče ste od nje dobili tudi kakšno darilce (notranje mačke vam lahko prinesejo kakšno presenečenje iz stanovanja, pri zunanjih pa niso izvzete niti miške pred pragom).

Eden izmed najzanimivejših načinov mačjega izkazovanja ljubezni je počasni mežik. Ko vam ga muca pokloni, ji ga vrnite, vesela bo! Nekateri načini pa so tudi skrajno nenavadni – ko se »pobučka« ob vaše čelo vam bo v naslednji sekundi za piko na i v vohanje nastavila še svojo ritko.

Pa naj še kdo trdi, da nas muce nimajo prav zares rade – samo mi včasih tega ne znamo razbrati!

Urša Lesar