VIDEO: Ali mačke lahko jedo stepeno smetano?

Iz risank in filmov, smo navajeni, da naše štirinožne prijateljice obožujejo mleko in mlečne izdelke. Vendar ali je temu res tako? Ali mačke lahko jedo stepeno smetano in ostale mlečnine?

Mladički se, kot vsi sesalci, najprej prehranjujejo z materinim mlekom. Takrat njihovo telo vsebuje encime, ki laktozo uspešno predelajo, zato jim mlečni izdelki v tistem obdobju ne škodujejo.

Stepeno smetano se, na primer – v manjših količinah – lahko uporablja celo kot priboljšek, ki mucke zamoti med stresnimi situacijami kot so cepljenje, razni pregledi, celo med nego, saj jih ta nevsakdanja stvar dobro zamoti in jim olajša celoten postopek. Seveda se namesto sladke smetane lahko uporabijo tudi drugi priboljški.

 

Ali odrasle mačke lahko jedo stepeno smetano?


Ko pa mucki odraščajo, se počasi začnejo prehranjevati z običajno hrano. Takrat encimi, ki predelujejo laktozo, počasi izginjajo in zato odrasla mačka nanjo ni več tolerantna. Če bi ji, v tem obdobju, za priboljšek dajali stepeno smetano, njeno telo tega ne bi znalo predelati in bi mucka posledično imela prebavne motnje, slabost, lahko se pojavi tudi driska, ali pa celo bruhanje.


Na kratko povzeto, mladički laktozo še prenašajo, zato jim mlečni izdelki – v manjših količinah- ne škodujejo, za odrasle mucke pa so odsvetovani.

Vsak si za svojo mačko želi le najboljše in seveda to vključuje tudi razvajanje na milijon in en način. A mlečni izdelki, na žalost, niso eden izmed njih. Če si želite vašo ljubljenko razvajati z okusnimi priboljški, posegajte po takih, ki ne vsebujejo laktoze. Posladke jim lahko pripravite kar sami doma, saj boste tako najbolje vedeli, ali vsebujejo mlečnine ali ne. Primer recepta za mačje posladke najdete tukaj.

Več o tem, ali mačke lahko jedo stepeno smetano, pa si lahko pogledate v spodnjem posnetku.

 

Neža Bukovec