VIDEO: Ti dve muci se bosta prvič sprehodili na povodcu!

 Danes je življenje mucam omogočeno tudi v betonskih džunglah – a seveda za štirimi stenami, saj bi bilo zunaj zanje preveč nevarno. Toda velikokrat bi tudi lastniki meščanskih mačk svojim ljubljenkam radi omogočili nekaj zdrave rekreacije na prostem. Zelo enostaven način, kako mački privoščiti gibanje v zunanjem okolju in svež zrak je povodec, ki danes nikakor ni več rezerviran zgolj za sprehajanje psov! Ker pa so mačke na splošno nekoliko bolj samovoljne kot psi, je lahko sprehajanje na povodcu malce večji izziv. Video prikazuje muci, ki sta se prvič srečali z nenavadno pripravo, ki jima omogoča varen sprehod.

V videu spoznamo muci iz daljnega Los Angelesa, ki še nikoli nista svojih tačk položili na pločnik – Marsa, navdušenca nad vrečkami, Riceball-a, fotogeničnega munchkina, ter Devin in Iris, njuni skrbnici. Z začetnimi napotki jima svetuje mačji navdušenec in strokovnjak za mačje vedenje Rocco, ki s svojim mačkonom Bubbo postavi popoln zgled mačjega sprehajanja. Rocco že na začetku poudari, da vse mačke ne bodo povodca sprejele zlahka. Seveda je iz karakterja mačke mogoče predvideti, kakšen bo njen prvi odziv na povodec, a dokler prakse dejansko ne preizkusimo, je v izid nemogoče biti povsem prepričan. Če mačka, ko je enkrat na povodcu, povsem »zamrzne«, jo je nesmiselno že takoj voditi ven, temveč moramo najprej vzpostaviti pozitivno asociacijo. Mačka mora, tako kot pes, povodec povezovati z nečim pozitivnim oziroma nagrado, v tem primeru sprehod na prostem. Če mačka tega, česar si želimo mi, ne bo želela narediti, tega tudi ni bo naredila. Zato je dobro, da mačko prej dobro poznamo. Če torej želimo, da mačka nekaj naredi, je smiselno, da jo z majhnimi triki prepričamo, da si tega želi tudi sama.

Devin in Iris sta se z nekaj težavami soočili že ob nameščanju povodca. Mački povodca nista bili vajeni, zato sta se upirali, bežali stran in se igrali s povodcem. Nemočna Devin je potrebovala celo okrepitve! Ko sta kosmatinki končno prestopili domači prag, pa projekt prav tako ni šel kot po maslu!

Poglejte si, kako se je izšel prvi sprehod in kako svojo izkušnjo opisujeta skrbnici!

Urša Lesar