VIDEO: Svet skozi mačje oči

Ste se kdaj vprašali, kako vaša mačka vidi svet okoli sebe? Kako se njene oči razlikujejo od naših?

Mačje oči so ustvarjene za nočni lov, saj so velike in obrnjene naprej, da lahko na nočnih pohodih sprejmejo velike količine svetlobe. Lega oči omogoča stereoskopsko vidno polje, s čimer mačka dobro oceni globino in s tem razdaljo. To uporabi pri napadu na plen, prav tako kot sova. Mačke imajo glede na velikost telesa največje oči med sesalci. Če bi človek imel razmerje med očmi in telesom takšno, kot ga ima mačka, bi bile njegove oči velike približno 15 cm. Mačke v temi odlično vidijo tudi zaradi posebne plasti odbojnih celic, ki jim rečemo tudi tapetum lucidum, ki svetlobo z mrežnice odbijejo nazaj na mrežnico (učinek ogledala) kjer so vidni čepki in paličice. Tako se učinek svetlobe podvoji. Čepki zaznavajo barve, paličice pa svetlobo. Refleksija je pri mačkah 130-krat močnejša kot pri človeku, odvečno odbito svetlobo pa vidimo, če mački ponoči posvetimo v oči.

Bližnjih predmetov pa mačke ne vidijo dobro, saj dobro vidijo samo na daleč. To je predvsem zato, ker so njihove mišice, ki spreminjajo obliko leče, relativno šibke in se tako težje prilagajajo vidu na blizu. Njihov vid bi lahko primerjali z vidom osebe v srednjih letih, ki postaja daljnovidna in potrebuje očala za branje. Njihov optimalni vid je na razdalji 2-6 metrov. Prav zato velikokrat povohajo svojega lastnika, kadar se nenadoma pojavi blizu nje. Tako preveri, če je lastnik pravi.

Mačje zenice so po svoji elipsasti obliki podobne zenicam plazilcev. To jim omogoča, da se zenica hitro odpre in zapre, poleg tega pa se lahko bolj razpre, zaradi česa v oko vstopi več svetlobe. Pozicija njihovih oči jim omogoča, da lahko natančno ocenijo razdaljo, ki jo morajo preskočiti za napad na plen ali pa tudi igračko. Ker pa je mačje oko potisnjeno globoko v lobanjo, je njegovo gibanje omejeno. Mačke z lahkoto zaznajo gibanje s kotičkom očesa, nato pa morajo glavo hitro obrniti, da lahko predmet jasno vidijo. Zato mačke tudi težje vidijo predmete in plen, ki se ne premika. Zato jih pogosto lahko vidimo, kako dolgo opazujejo plen z intenzivnim, nepretrganim pogledom, da bi zaznale najmanjši premik.

Mačke lahko vidijo v barvah, vendar so delno barvno slepe, rdečo barvo namreč vidijo kot zeleno.

Mežikanje kot komunikacija z mačko

Mežikanje lahko uporabite tudi kot komunikacijo z vašo mačko. Naslednjič, ko opazite, da vas mačka gleda v oči, ji pričnite zelo počasi mežikati nazaj. Zelo verjetno je, da vas bo posnemala. Tako si bosta sporočala, da je vse v najlepšem redu. Če opazite, da ji to ugaja, počnite to čim večkrat, kar bo blagodejno vplivalo tako na vas, kot tudi na mačko.

Tretja veka

Kot tudi nekatere druge živali imajo tudi mačke dodatno veko, ki jo navadno ne vidimo, saj je na notranji strani zrkla. Tretja veka jim služi kot brisalec vetrobranskega stekla, z zrkla očisti prah in tujke, pri tem pa oko tudi navlaži, zaradi česar lahko mačke redkeje pomežiknejo. Poleg tega dodatna veka ščiti oko pred poškodbami- ko se gibajo skozi gosto travo ali grmičevje mačke priprejo oči, s čimer tretja veka izstopi in jih zaščiti.

Če si želite svet ogledati iz mačje perspektive, si oglejte filmček, ki ga je posnela kamera, pritrjena na mačko!

Lučka Šenk

Viri:
www.aler.si
sl.wikipedia.org
 www.zverce.si