VIDEO: Skrivnosti mačje mete

Ko je govora o mačkah, njihovi igrivosti in smešnih podvigih, pogovor prav gotovo nanese tudi na mačjo meto. Na spletu je mogoče najti nešteto videov, ki potrjujejo, da ta predvsem mačjeljubcem poznana rastlina mačke popolnoma obnori, zaradi nje pa se vedejo, kot bi bile »zadete«. Vplivi mačje mete so resda zanimivi, toda kje se pravzaprav skrivajo razlogi, da se naše ljubljenke nanjo odzivajo tako nenavadno?

Mačja meta ali nepeta cataria je zelna rastlina, ki spada v družino ustnatic. Svoje ime je dobila prav po tem, da s svojim vonjem privlači mačke. Oljna substanca, ki je mačkam tako zanimiva, se imenuje nepetalakton, rastlina pa se z njo brani pred škodljivimi insekti. Ko mačka rastlino zaužije, ta sestavina deluje kot nekakšen sedativ, če pa jo povoha, učinkuje kot stimulant. Nekatere muce so zato pod njenim vplivom še bolj igrivo razpoložene kot sicer, medtem ko se druge pomirijo. V njej se rade tudi povaljajo ter nato mijavkajo ali se celo slinijo. Znanstveniki menijo, da je mačja meta s tega vidika zelo podobna mačjim feromonom, ki mačkam sicer služijo za komunikacijo. Nepetalakton se namreč združuje z istimi receptorji kot feromoni, zato mačka ob stiku z mačjo meto dobi informacijo, da jo obkroža ogromno feromonov.

Kljub temu pa ni zagotovila, da se bo tudi vaša ljubljenka odzvala na to rastlino. Mačja meta učinkuje na približno 50% – 70% mačk ne glede na njihov spol, menda pa to nagnjenost celo podedujejo. Mladički ponavadi vplivov ne čutijo, dokler niso spolno dozoreli. Efekti trajajo med 5 in 15 minutami. Po tem času nima smisla, da muco spet omamljate, saj je rastlina ne bo zanimala še nekaj časa – od pol ure pa do nekaj ur. Vplivov pa ne začutijo le navadne domače mačke, ampak tudi večji predstavniki družine mačk!

Še sreča, da mačja meta ni škodljiva in muc ne more zasvojiti. Tako lahko našim predočim kepicam povsem brez nevarnosti na vsake toliko časa zagotovimo nekaj zabavne popestritve!

Urša Lesar