VIDEO: Preverite, ali je vaša mačka desničarka ali levičarka!

Delitev med tiste, ki bolj spretno uporabljajo levo oziroma desno roko, je med ljudmi povsem običajna. Po statističnih podatkih naj bi bili v prednosti desničarji – tistih, ki so spretnejši z levo roko, je približno 15 odstotkov, med njimi pa je več moških kot žensk. Pa ste vedeli, da tudi mačke raje uporabljajo eno izmed sprednjih tačk?

Za razliko od ljudi naj bi po ugotovitvah študije s turške Univerze Ataturk iz leta 1991 40 odstotkov mačk raje uporabljalo levo taco. Irski psihologinji Deborah Wells in Sarah Millsopp z Univerze v Belfastu sta še bolj podrobni in dodajata, da naj bi mačke ženske spola za razliko od svojih moških kolegov pogosteje uporabljale desno tačko.  Približno 10 odstotkov mačk naj bi bilo obojeročnih, kar pomeni, da so enako spretne tako z desno kot z levo taco.

Raziskovalki sta spretnost mačk z levo in desno tačko preverjali v študiji, ki je zajela 42 domačih mačk. Mačka sta ponudili ozek kozarec, na dnu katerega se je skrival košček tune. Med 21 mačkami ženskega spola so v seriji poskusov skoraj vse – z izjemo ene – v kozarec segle z desno tačko, medtem ko je kar 20 od 21 mačkov moškega spola v kozarec seglo z levo tačko. Eden izmed slednjih je bil obojeročen, torej je v kozarec segal izmenično z eno oziroma drugo tačko.

Podoben poskus lahko s svojo mačko izvedete tudi sami! Kako, preverite v videu:

 

Vanesa Smole

newscientist.com
dailymail.co.uk